Az ünnepélyes táblaavatásra Psota Irén 93. születésnapján, ma 16 órakor kerül sor, a Fő utca és a Psota Irén utca kereszteződésénél.

2021-ben döntött úgy a II. kerület, hogy meghirdeti a közterületek nőnapi névadóját, és számít a közösség javaslataira annak érdekében, hogy példamutató munkásságú nők nevét viselhesse négy, addig névtelen közterület. Több mint 1000 javaslat érkezett, és eldőlt, hogy a Nagy Imre teret a Dunával összekötő utca a Psota Irén utca nevet kapja. 

„Psota Irént senkinek nem kell bemutatni. Prózában, zenében, vígjátékban, drámában, minden műfajban tökéletes alakítást nyújtott. Groteszk, olykor fanyar, temperamentumos, szelíd, vad, kemény, lágy, letisztult, vibráló – a kiszámíthatatlan és örök Nő volt. A tragédiákban ott rejtőzött a finom humora, a vígjátéki szerepeiben érezhettük a rejtőzködő tragédiát. Mi, kerületiek mindezek mellett Psota Irént mint közvetlen szomszédunkat is tisztelhettük, hiszen itt élt a Csalogány utca 2-ben, gyakran sétáltatta Zsuzsi kutyát azon a helyen, ahol mostantól az ő nevét viseli az utca” – olvasható az átadó esemény Facebook-oldalán.

Az ünnepélyes táblaavatásra Psota Irén 93. születésnapján, 2022. március 28-án, hétfőn 16 órakor kerül sor, a Fő utca és a Psota Irén utca kereszteződésénél.

Címkék