Az igazi tavaszi idő még egy kicsit várat magára, de így sem panaszkodhatunk, ráadásul a következő napok érdekes programjai amúgy is elvonják erről a figyelmet. A goaerobicon kimozoghatjátok magatokból a tél minden felgyülemlett szürkeségét és egy közösségi mozgásélményben lehet részetek finom trance zenei alapokon. A kikapcsolódással jót is tehettek: az Oscar-díjra jelölt Menekülés című animációs film megnézésével támogathatjátok az ukrajnai menekülteket, ugyanis a forgalmazó úgy döntött, az összes mozivetítéssel támogatja a rászorulókat. A Várkert irodalom „Egy nő több, mint csak asszony” című estjén közelebb kerülhettek ahhoz, hogy milyen szerepet vállaltak a nők egykor a forradalmi helyzetekben, és hogy milyen lehetett nőként átélni a forradalmat. Ezenkívül olyan külföldi előadók látogatnak hozzánk, mint például a norvég, ám chilei származású Nicolas Muñoz vezette indie-pop formáció, a Boy Pablo, illetve az utóbbi idők egyik legnépszerűbb angol indie pop bandája, a Metronomy.

Március 10., csütörtök

Családban marad: Torma Máriával és Szegő Jánossal

Családban marad című előadássorozatban olyan családtagok ülnek egymás mellé, akik közül az egyik, néha akár mindkettő valamilyen módon kapcsolódik az irodalomhoz. A meghívottak beszélgetnek könyvekrőlcsaládi kapcsolatokról, a mindannyiunkat körülvevő világról, és arról, ami színesebbé, jobbá teheti a hétköznapokat. Március 10-én Torma Mária, szerkesztő, író és Szegő János szerkesztő lesz a vendég, a beszélgetést pedig Tóth-Czifra Júlia moderálja.

További infók

Flanger Kids, Lily Gasc (CH)

Március 10-én az A38-on koncertezik a Flanger Kids és Lily Gasc. A Flanger Kids Gyarmati Fanny és Szczuka Panka 2020-ban alakult elektropop duója. Debütáló daluk, az In Your Room 2020 nyarán felkerült a Telekom Electronic Beats Popping válogatáslemezére, és első kislemezük, a Dreaming of a Better World tavaly áprilisban jelent meg a Move Gently Records gondozásában.

Lily Gasc 11 éves kora óta Lausannben él, és az éneklés az a tevékenység, amelyben igazán megtalálta a helyét. Melankolikussajátosan csillogó szerzeményeit ötvözi az általa írt szövegekkel, a felvételek produceri munkálataiért is ő felel.

További infók 

Szeder: Belső napfény – EP bemutató, Lámpaláng 

Szeder, a Junior Artisjus díjas énekes-dalszerző 2014 óta meghatározó része és egyedi színfoltja a hazai könnyűzenei életnek. A Reggeli dal és Feri feneke írója sok szívbe belopta magát kortól és nemtől függetlenül. Új anyagában a sanzonos alapokat integrálta egy dinamikus, sokszínű, már-már rockos világba. Legfrissebb kislemeze, a Belső napfény is ezen az úton segít továbbmenni, a karantén alatt született dalok belső kapaszkodók az összeomlás közepén is. Újdonság még a hangszerelés: mandolin és steel gitár is megjelent a zenekarban, a zenekari tagok változásával.

Lámpaláng akusztikus trió formációként alakult 2018 tavaszán. Dalaikat énekre, gitárra és hegedűre hangszerelik. Zenéiket vers-zeneként definiálják, mivel magyar nyelvű dalaik szövegét kortárs költők verseiből, és költők kortárs gondolataiból merítik. Első lemezük Rejtettelek sokáig... címmel 2020 februárjában jelent meg.

További infók 

Menekülés – Jótékonysági vetítés az ukrajnai menekültekért

Március 10-én a Budapest Film Zrt. és a Mozinet jótékonysági vetítést tart a háromszoros Oscar-jelölt Menekülés című filmből. A jegyárakból befolyt teljes összeget a Menedék Egyesületnek ajánlják fel, akik az Ukrajnából érkező menekülteknek segítenek. A film után Papp Bojána dokumentumfilmes beszélget Vadasi Viviennel, a Menedék Egyesület jogi tanácsadójával.

További infók 

Március 11., péntek

Tulipánvásár hazai termelők virágaiból

A tavasz második hétvégéjét színes tulipánokkal ünnepelhetjük. A Flowerpower szervezésében magyar termelők tulipánjaiból köthetünk magunknak csokrot, kedvezményes áron.

További infók

Anticamera – Vitáris Iván tárlatvezetése

Március 11-én Vitáris Iván dalszerző-énekes, az Ivan&The Parazol zenekar alapító frontembere tart tárlatvezetést David Claerbout és Ősz Gábor Anticamera című kiállításán. Az anticamera szóösszetétel azt a nyugtalanító gondolatot sűríti magába, miszerint mostanra szinte teljesen elfelejtettük, hogy mit is gondoltunk a telefonjainkkal és digitális fényképezőgépeinkkel dokumentált életükön túli valóságról akkoriban, amikor még nem volt ilyen könnyű megörökíteni a mindennapjaink eseményeit.
 
21. századi kép-túltelítettség időszakában a legfontosabb kérdéseink közé tartozik, hogy miben áll pontosan a képözön tudatra gyakorolt hatása, hogyan befolyásolnak minket érzelmileg és szellemileg a ránk zúduló képek, illetve miképpen alakítja a valóságról alkotott elképzeléseinket az a tény, hogy szinte egyfolytában kézközelben van valamelyik digitális kameránk. A kiállítás ezeket a kérdéseket járja körül, anélkül, hogy a kiállítótérben klasszikus értelemben vett fotográfiákat látnánk.

További infók 

„Egy nő több, mint csak asszony” – Várkert irodalom

Milyen szerepet vállaltak a nők egykor a forradalmi helyzetekben? Milyen lehetett nőként átélni a forradalmat? Miként lehet megismerni a történelmünket meghatározó asszonyokat, az irodalom és hőstettek által? Ilyen és hasonló kérdések körbejárására vállalkozik a Várkert irodalom március 11-i estje, ahol betekintést kapunk a történelmünket meghatározó nők gondolataiba, életébe. Megidézzük Szendrey Júlia naplóját, levelezését Térey Marival, idézünk kortárs reflexiókat és olyan egykori verseket, szövegeket, amelyekből akár mi is erőt és gondolatokat meríthetünk a XXI. században.

A vendégek Gyimesi Emese történész, Szendrey Júlia kutató, Trokán Nóra színművész, Mohai Tamás színművész és Juhász Anna irodalmár lesznek.

További infók 

Bárány Bence és Mészáros Péter estje: Látta✓

Mészáros Péter, országos slam poetry bajnok és Bárány Bence, többszörös országos dobogós slammer legújabb előadása a színház, a költészet és a stand up keveréke: kicsit mindegyik műfajból táplálkozik, de egyszerre valami megfoghatatlanul más lesz. A Látta✓ egy érzelmi hullámvasút a harmadik évezred társadalmának olyan égető kérdéseire keresve a választ, mint a nemi szerepek átrendeződése, a politikai korrektség, és az, hogy ki a hibás, hogyha elfelejtjük bevenni a memóriatablettáinkat.

További infók 

Aron Andras & The Black Circle Orchestra – koncert és workshop

Black Circle Orchestra első 2022-es koncertjét a Magyar Zene Házában adja, március 11-én. Az eseményt 18.30-tól felhangéneklés-workshop előzi meg, amely koncertjeggyel ingyenesen látogatható.

Áron Andrást – Artisjus- és kétszeres Fonogram-díjas előadót és dalszerzőt – nem kell bemutatni, a LAZARVS vagy a Trillion zenekarok mellett akusztikus, folkos, countrys, blues-os szólóprodukciójával is már több mint egy évtizede jelen van a színtéren. Utóbbihoz kapcsolódó nagyzenekari formációját, a Black Circle Orchestrát viszont nem régen, 2020 nyarán hívta életre Blahalouisiana-, The Qualitons-, The Pontiac-tagokból

További infók 

Március 12., szombat

5+1 műtárgy a nőkről – Tematikus tárlatvezetés

Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény márciustól kezdődően kísérletbe fog: 5+1 címmel minden hónapban tematikus tárlatvezetéseket szervez. A tavasz beköszöntével a nőiség, a női karakterek szimbólumai kerülnek a középpontba: március 12-én megismerkedhetünk a Róth Miksát körülvevő asszonyokkal, lányokkal, művészfeleségeket és istennőket keresünk a kiállított tárgyakon, megszólaltathatjuk IV. Béla leányát, és arra is választ kapunk, hogy vajon megalkotható-e a reneszánsz nő fogalma? A programot Kolocz Dóra muzeológus vezeti.

További infók 

Rendhagyó tárlatvezetés március 15. alkalmából

Az 1848-as forradalom emlékét két rendhagyó városi sétával egybekötött tárlatvezetéssel ünnepelhetjük: 14 órától Petőfi Sándor szemén keresztül idézhetjük meg a 15-ei eseményeket, bemutatva azokat a fiatalokat, akik a megmozdulás élére álltak, és számba véve az eszközöket, amivel összetartották és mozgósították a tömeget.

15 órától kezdődő Négy nő egy órában című tárlatvezetésen Széchenyi, Kossuth, Batthyány és Petőfi hitvesei kerülnek a középpontba, M. Lovas Krisztina történész pedig segít választ kapni olyan kérdésekre, hogy miben rejlik az említett asszonyok különlegessége, és hogyan alakult az életük a szabadságharc leverését követően?

További infók 

Szent Efrém XX

Idén 20 éves Szent Efrém Férfikar, és a jubileumi év tiszteletére rengeteg új programmal készülnek, melyek közül az egyik állomás a MOMKult lesz: két félidős nagykoncerten csendülnek fel az elmúlt 20 év legnépszerűbb darabjai, de új műveket is bemutatnak. 2022-ben Kings & Queens címmel jelentetnek meg új albumot, ennek készülő anyagát ezen a koncerten először mutatják meg nagy nyilvánosság előtt. A Szent Efrémtől megszokott erőteljes látványra március 12-én is számíthatunk: Sztojánovits Andrea médiaművész készít különleges vetítést és látványt az előadáshoz.

További infók 

Bérczesi Róbert tavaszváró szólókoncertje

Az idei év legelső Bérczesi szólókoncertje március 12-én 20 órától a legendás Metro Clubban kap helyet. Az Artisjus-díjas magyar zenész hiperkarma, BioRoBoT, BlaBla és Én meg az Ének dalokkal fogja szórakoztatni a közönséget a rá jellemző hamisítatlan házibuli-hangulatban, a vendég vokál pedig Baka Rebeka lesz. Az est folyamán szó lesz Bérczesi Róbert legújabb regényéről, a Naplóévkönyvről, amit a helyszínen meg is vásárolhatunk.

További infók 

Március 13., vasárnap

Goaerobic

Egyre gyakrabban süt ki a nap, de az igazi tavaszi idő beköszönte előtt még utoljára kimozoghatjuk magunkból a tél minden felgyülemlett szürkeségét, március 13-án a Turbinában. A Goaerobic se nem goa, se nem aerobic: ez egy közösségi mozgásélmény, finom trance zenei alapokon, ahol energiákat szabadíthatunk fel. A mostani alkalommal CHAD trance aláfestése lesz Takács Ramóna segítségére a foglalkozáson.

További infók 

Tribal Market – Kikelet

Az idei első Tribal Market a Kikelet elnevezést kapja, ami a tél utáni kibontakozást, újjászületést szimbolizálja, ennek szellemében várnak minden érdeklődőt március 13-án. A vásárnak most is a Gödör Klub ad otthont, ahol két szinten rengeteg árus kínálja termékeit. A belépés továbbra is ingyenes.

További infók 

Boy Pablo (NO)

Tavasszal újabb fiatal tehetség, a norvég, ám chilei származású Nicolas Muñoz vezette indie-pop formáció, a Boy Pablo érkezik az Akvárium falai közé. Muñoz karrierje 2017-ben az Everytime című fülbemászó popdallal indult, ami elképesztő gyorsasággal terjedt a világhálón, hetek alatt több százezres megtekintést ért el, mostanra pedig a 32 milliót is átlépte.

Muñoz anno szimpla szórakozásból kezdte a Boy Pablo zenei projektet, most, 21 éves korára azonban komoly szakmai sikereket ért el és nagy érdeklődés övezi, így érdemes rá odafigyelni. Wachito Rico című debütáló lemeze a tervek szerint október 23-án jelenik majd meg.

További infók 

Március 14., hétfő

Márciusi történetek: Időutazás Petőfi korába

márciusi forradalomról mind sokat tanultunk az iskolában. De vajon milyen volt a város akkoriban? Milyenek voltak az utcák, a terek és a házak, ahol az emberek a mindennapi életüket élték? Hova jártak ebédelni a fiatalok és mi lehetett a választék egy étteremben egyáltalán? Mi maradt meg a hősi korból napjainkra?
 
Ilyen és hasonló kérdésekre kaphatunk választ a március 14-ei építészeti és kultúrtörténeti sétán, ami a Landerer nyomda ma is létező épületében indul. Megismerkedhetünk az egykori Pesti Városháza és a régi Pesti Vigadó klasszicista épületeivel, és meglátogathatjuk azt a vendéglátóhelyet, ahol az ebédjüket fogyasztották el a márciusi ifjak. Megtudhatjuk, mi volt Hentzi osztrák császári generális bosszúja, és megismerhetjük a Petőfi-szobor megvalósulásának izgalmas történetét.

További infók 

Kiszámolt dallamok: zene és számfogalom az antik görög világtól napjainkig

Hogyan függ össze művészet és matematikaKiszámolható-e a zene? Hol és mikor kezdődött mindez? Az antik görög világ számfogalma tükröződik a görög zeneelméletben – és mivel ezt vette át a középkorban Európa, ezért a görög számfogalom szólal meg a középkori és reneszánsz zenében. A racionális számkör valós számokká való 17–18. századi kibővülése megjelenik a jól temperált hangolásokban. Az infinitezimális számítás és a komplex számok kelnek hangzó életre a 20. századi elektronikus zenében. A tört dimenziós halmazok tulajdonságai és a valószínűségszámítás zenei formálóelvvé válnak az új avantgárdban. Bali János Liszt-díjas karnagy, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia címzetes tagja tart előadást március 14-én a zene és matematika különleges összefüggéseiről.

További infók

Utas és holdvilág – TÁP Színház

TÁP Színház különleges vizualitású playback-előadással tiszteleg Szerb Antal kultregénye előtt. Az Utas és holdvilág elmúlt 80 éves, de pofátlanul, kortársakat megszégyenítően friss és fiatalos. Az előadás a rendező, Vajdai Vilmos 2002-es rádiójátékát veszi alapul, amelyet Turai Tamás felkérésére és közreműködésével készített Szerb Antal klasszikus regényéből. A rádiójáték szakított az egymást váltó párbeszédek és zenei bejátszások jelentette klasszikus formával: a rendező az egész dialógustest mellé atmoszférateremtő, a történet egyes fedettebb rétegeit kiemelő, a dialógusokat kiegészítő hangeffekt-konstrukciókat kevert.

Színész és hang, hangzó szöveg és zeneileg kiemelt tudattalan tartalmak egymástól való elidegenítésével, egymással való viszonyba állításával vagy éppen összekomponálásával, valamint egy változatos, expresszív vizuális világgal az Utas és holdvilág egy sokrétű és sokrétegű egész estés előadássá válhat.

További infók 

Március 15., kedd

Március 15. a Budavári Palotanegyedben

Egész napos ingyenes ünnepi programok várnak kicsiket és nagyokat március 15-én a Budai Várban és a Várkert Bazárban. A Huszárakadémián a gyerekek megtanulhatja a huszárélet csínját-bínját, és részt vehetnek a kézműves programok valamelyikén, valamint megnézhetik a Fabula Bábszínház Vitéz László és az ördögök c. előadását. A felnőttek sem maradnak ki az ünnepi hangulatból: a Csikós-udvarban a XVIII-XIX. századi magyar katonai és lovas hagyományokkal, a korabeli ruházattal, felszereléssel ismerkedhetünk meg, és kedvünkre választhatunk az interaktív történelmi előadások, ünnepi fúvószenekari koncertek közül.

További infók 

Pop-up handpoke-tetováló műhely

handpoke műfaja hazánkban kevésbé ismert – és ez csak egyetlen érv amellett, hogy részt vegyünk márciustól kezdődően keddenként Konnektor és Zengető Kulturális Egyesület tetoválás-szeánszain. Március 15-én is Váczy Enikő ismerteti meg az alternatív tetoválás technikáját minden érdeklődővel, sőt, ha megtetszik az ötlet, egyedi handpoke tetkó tervezésére is felkérhetjük a művészt.

További infók 

Red Bull Pilvaker 2022 – X. jubileum

Red Bull Pilvaker ötlete 2012-ben született azzal a szándékkal, hogy a maga eszközeivel tisztelegjen a hősök előtt és közelebb hozza a mai szóforradalmárokat a '48-as költőkhöz. Az előadói és alkotócsapat azóta igazi családdá vált, a rendezvény pedig tíz év alatt olyan ikonikus eseménnyé nőtte ki magát, amely rekordgyorsasággal tölti meg a Papp László Budapest Sportarénát. Március 15-én ismét A Szavak Forradalmáé lesz a főszerep, egy minden eddiginél hatalmasabb, jubileumi műsorral készül a Pilvaker-csapat, akik ebben a formában most utoljára láthatók együtt a színpadon. 

További infók

Metronomy (UK)

2022 márciusában igazi zenei kuriózum érkezik Budapestre. Az utóbbi idők egyik legnépszerűbb angol indie pop bandája, a Metronomy lép majd az Akvárium Klub színpadára.

További infók 

Március 16., szerda

Ki dalol ma? Vendég: Rigó Márton (Góbé)

Ki dalol ma? egyértelműen a régi, ráérős történetmesélés már-már elfeledett hagyományát próbálja feleleveníteni. A vendégek korunk zenészei, a világukat érintő kérdésekről felszabadultan és sallangmentesen mesélnek. Március 16-án Rigó Márton, a Góbé zenekar hegedűs-énekese lesz a meghívott, akivel szó esik a népzene helyéről napjainkban, a Góbé pozíciójáról és történetéről, de néhány nóta is felcsendül majd a Három Holló Kávéházban.

További infók 

„Találj ki engem” – Gutai Magda 80

1942. március 16-án született a József Attila-díjas költő, orvos, művészetterapeuta – Gutai Magda, aki érzékeny költészetében fiatalkorától a képhez, a zenéhez, az emberekhez fűződő törékeny viszonyról vall. Verseiben költőien finom, zenei szecessziósnak tartott álomvilágot varázsol elénk. Életműve kilenc kötetben foglalható össze, élete pedig a boldog pillanatok mellett számos tragédiában. Veszteségei meghatározták verseit, mégis, a baljós hangok mögött, fölött mindig a remény is megtalálható volt ebben az életműben. Gutai Magda barátja volt PilinszkynekFodor ÁkosnakÁgh Istvánnak, sógornője Juhász Ferencnek, festményeit Szőnyi István is méltatta.

Március 16-án, születésnapján őt idézhetjük meg az Irodalmi Szalonban. A vendégek Ágh István a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és József Attila-díjas költő, Balla Eszter színművész, Wunderlich József színművész és Juhász Ferencné dr. Kilián Katalin orvos, Gutai Magda testvére lesznek.

További infók

Teljes lényeddel – önálló est Polcz Alaine születésének 100. évfordulójára

Polcz Alaine írásaival tudatosan dolgozta fel újra és újra a vele történteket, és tette ezt úgy, hogy finoman kézen fogva tanítja meg olvasóját élni, túlélni és meghalni. A színházi est pont erre az attitűdre koncentrál, lépésről lépésre vezeti a nézőt azon az úton, melynek a végén mindannyian elsajátíthatjuk azt a különleges valamit, amit egyedül Polcz Alaine adhat nekünk. Bármennyire is sötét témának gondoljuk az emberi bukást, szenvedést, a halált és a gyászt, Polcz Alaine nagyon fontos dologra világít rá: minden az emberért van. Minden azért történik velünk, hogy többek lehessünk, és valami jobb felé mehessünk.

Teljes lényeddel színmű egy felvonásban, melyet B. Török Fruzsina írt és alkalmazott színpadra, és Gubás Gabi színművésznő játssza. Polcz Alaine egész életén át kísérli meg végigvezetni a hallgatóságot, egészen fiatal korától az utolsó napokig.

További infók 

Építészeti örökségünk – kortárs megoldások

Corvin áruház, Heinrich udvar, Citadella – mindennapjaink részét képező épületek, melyek üresen állnak, miközben állapotuk tovább romlik. A három példa a legismertebbek közül csak a jéghegy csúcsa: a város számos pontján találhatunk elhagyatott objektumokat, melyek hasznosítása hozzájárulhatna a városkép alakításához és a lakók várostapasztalásának javításához. A probléma globális, aktualitását mi sem igazolhatná jobban, mint hogy a 2021-es Építészeti Biennálé Magyar Pavilonjának Othernity projektje pontosan erre kínált konceptuális megoldásokat.
 
Hogyan tanulhatunk meg együtt élni a minket körülvevő épített környezettel? Milyen alternatívák lehetnek egy-egy város építészeti örökségének megőrzésére? Mik a szükséges feltételek egy hasonló rekonstrukciós tervezethez? Mit tehetünk civilként és hol kapcsolódnak be az urbanisták? A beszélgetésen a téma szakértői a jelenség megvitatásán túl lehetséges megoldásokat is számba vesznek.

További infók 

Címkék