A Budapest Fejlesztési Központ (BFK) bemutatta a Városliget környezetének és azon belül a Szegedi úti új közúti és villamos-felüljáró, illetve a kapcsolódó új Rákosrendező állomás közlekedésfejlesztési tanulmányterveit.

A fejlesztésekre több okból is szükség van: hogy a Városliget és környéke autómentes legyen, hogy a Kós Károly sétányt le tudják zárni a forgalom elől, hogy a parkban meg lehessen tiltani a parkolást, hogy a Hősök tere is mentesüljön az autóktól, illetve hogy új összeköttetések létesüljenek Zugló és Angyalföld között. Mindezek érdekében a 3-as villamosgyűrűt meghosszabbítják, a Szegedi úton felüljárót alakítanak ki, ami a Rákosrendező vasútállomás felett ível majd át, kapcsolódó közúti, kerékpáros- és gyalogoshálózatot alakítanak ki, valamint az M1 metróvonal Mexikói úti végállomásánál P+R parkolóházakat terveznek építeni.

A Szegedi úti felüljáró – ami az 50-es évek óta szerepel a városrendezési tervekben – a régóta hiányzó kapcsolatot pótolja Pest legnépesebb kerületei, a XIII. és a XIV. között, ráadásul a kerületközpontokat köti majd össze. Ezzel lehetőség nyílik a 3-as villamosgyűrű meghosszabbítására, a közúti, kerékpáros- és gyalogosközlekedés feltételeinek javítására. A felüljárón át a Béke térig tervezik meghosszabbítani a villamost, a 3-as körgyűrűt pedig a Göncz Árpád városközpontig, sőt talán Óbudáig is. A 69-es villamos egyik ága a Lehel térig menne, onnan pedig a későbbiekben a Bajcsy-Zsilinszky úti villamos visszaépítésével Dél-Buda irányába. A villamos egyik legfontosabb feladata lehet a jövőben, hogy Rákosrendezőn át lehet majd szállni róla a vasútra.

Forrás: Vitézy Dávid Facebook-oldala 

Címkék