Miután az idei fukuokai világbajnokságot a jövő évre halasztották, a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) bejelentette, hogy június 18. és július 3. között Magyarország ad otthont a vb-nek.

A hírt Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke ma délelőtt, sajtótájékoztató keretében jelentette be, ahol az is kiderült, hogy a szövetség jelentős anyagi kedvezményeket tudott kiharcolni a versenyek megrendezésével kapcsolatban. A világbajnokságra új helyszínt nem építenek, a versenyek a meglévő létesítményekben zajlanak. Az úszás és a műugrás a Duna Arénában, a szinkronúszás a margitszigeti Széchy Uszodában, a vízilabda a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda mellett Debrecenbe, valamint a soproni és a szegedi új komplexumokba kerül, a nyílt vízi úszók pedig a tervek szerint a tavalyi Eb-n debütált Lupa-tavi helyszínen küzdenek egymással. A medencés úszók küzdelmét a szokásostól eltérően a világbajnokság első hetében rendezik majd meg, mivel augusztusban, Rómában már Európa-bajnokságra kerül sor.

A szervezők mindent megtesznek a kiadások minimalizálása és a bevétel maximalizálása érdekében. A Duna Aréna nézőterét nem kell majd az öt évvel ezelőtti méretűre duzzasztani, a FINA jóval kevesebb vendéggel képviselteti magát, illetve nagyjából a felére csökkentette a jogdíjaknak és a pénzdíjaknak a szervezőkre eső részét. A nyitó- és záróünnepséget is szerény körülmények között tartják majd, ugyanakkor teljes sportolói létszámmal rendezik meg az eseményt, amely 100 ezer vendégéjszakát jelent a magyar turizmus számára.

Címkék