Juhász Ágnes szerint mindenki életében előfordul, hogy ruhákkal vigasztalja magát. Ő legalábbis egy nehezebb periódus után mindig azon kapta magát, hogy jóval több holmi van a szekrényében, mint amit föl tud venni, és a barátnőkkel közösen használt darabok is unalmasak már. Ekkor kezdett új lehetőségek után kutatni, a megoldás pedig egy olyan rendszer lett, amelyben közösségként cserélgethetjük csinos, de megunt ruháinkat. A Bartók Béla úti RE RU HA-ban jártunk.

Szomorkodhatunk anyagi helyzetünk miatt, de az igazság az, hogy aki nem tud spórolni, az ruhát vesz, így lehetséges, hogy nem viseljük minden harmadik újonnan vásárolt darabunkat. Nehéz is ellenállni a kísértésnek, hiszen a jól felépített reklámkampányok miatt még a luxusmárkák esetében is inkább életérzést, mint valódi minőséget vásárolunk. Ezt a rossz gyakorlatot igyekeznek megtörni azok a használtruha-üzletek, például a Swappis – RuhaForgó vagy a budakeszi Bújócska babaruhabolt, amelyek a közösségi élményt a nem használt ruháinktól való megszabadulás örömével ötvözik. A RE RU HA is ugyanerre a modellre épül, a kedves kiszolgálás és Ági személyisége miatt pedig a szuper cuccok mellett mindenkinek jó kis közösségi élményben is része lehet.

A RE RU HA rendszerének lényege, hogy a bolt közösségéhez csatlakozva leadhatjuk jó állapotú, de általunk már nem használt, a szezonnak megfelelő darabjainkat, amelyekért pontokat kapunk, ezeket pedig mások által behozott ruhák megvásárlására költhetjük, hiszen a kiválasztott termék árának felét pontjainkkal fizethetjük ki. Leadni persze nem kötelező, pontok nélkül, teljes áron, az utcáról betérve is vásárolhatunk, mint egy hagyományos turkálóban.

Az előszelektálást nyugodtan Ágira bízhatjuk, mert a legtöbb itt lévő ruha tényleg nagyon jó állapotban van, jó minőségű, ráadásul szép számmal találunk férfiöltözékeket is. Az olcsóbb márkák mellett pedig különlegességeket, Gucci, Ralph Lauren, Burberry és Gant ruhákat is kifoghatunk. A fenti képünkön az Ágin látható kabát például Dolce & Gabbana, és 5000 forintért lehet a miénk, vadonatúj Converse tornacsukát szintén 5000 forintért kaphatunk, a nadrágok átlagosan 3000 forintba kerülnek, a felsők pedig 1500-ba.

Áginak amúgy az a tapasztalata, hogy legtöbben még mindig éves szanálás vagy pénztárcakímélő okok miatt csatlakoznak a közösséghez, legkevesebb az ökotudatos szempontok miatt érkező, ők inkább a fiatalabb korosztályhoz tartoznak. A RE RU HA-ban amúgy kiemelt szempont a környezettudatosság, Ági számára például fontos, hogy azok a ruhák, amelyeket beválogat az üzletbe, de valami miatt nem akad gazdájuk, ne a szemétben landoljanak. A nagyméretű darabokat traumatológiákra adja be, míg más ruhák a Borostyánvirág Alapítványhoz vagy a Református Szeretetszolgálathoz kerülnek. Hosszú távú terve pedig az, hogy a vásárlói körből kieső darabokat (préseléssel vagy tépéssel) az autóiparban hasznosítsák újra. A RE RU HA-ban tehát nemcsak jó emberektől és jó áron vásárolhatunk csinos holmikat, hanem egy nagyon átgondolt rendszer keretében szabadulhatunk meg általunk nem használt darabjainktól.

Címkék

Elérhetőségek

RE RU HA 1114 Budapest, Bartók Béla út 82. Facebook-oldal Weboldal