A fagyosabb napokból a melegebb programok zökkentenek ki, ugyanis ez a hét is sok izgalmat tartogat nektek. Az acb Galéria Új hullám című csoportos kiállítása számos új alkotót vonultat fel, a Borjour Sauvignon pedig gondoskodik arról, hogy jól felmelegedjetek a hazai és a külföldi borok kóstolása alkalmával. A punch needle, illetve a táskakészítő workshopon való részvétellel igazán kreatív alkotói élményben lehet részetek. De ha nem riadtok vissza az időjárástól és a kihívástól, akkor a Zúzmara Félmaraton és Futófesztiválon a helyetek!

Január 13., csütörtök

Új hullám – csoportos kiállítás

Az acb Galéria számos új alkotót felvonultató csoportos kiállítása a közelmúlt legújabb festészeti tendenciáinak összefoglalására tesz kísérletet. A legfiatalabb festőgeneráció törekvései révén az elmúlt néhány év során a figuralitás új értelmezései kerültek a reflektorfénybe. A most színre lépő képzőművészek ösztönösen törekszenek az alak újrafogalmazására, ami mindig egy történet, narratíva letéteményesévé is válik a vásznon. A személyesség, a történetmesélés, valamint az ego- és brandközpontúság váltak korunk leghatékonyabb kommunikációs eszközeivé, így nem véletlen az sem, hogy valamiféleképpen a festészet epicentrumába is visszatért a figura, korunk hibrid emberképe. Korunk figuralitásában egyszerre él a gesztusfestészet ösztönös megközelítésmódja, a popkultúra szertelen referencialitása és az absztrakt művészet tanulságainak vonzása és taszítása is. Ezen összetett konstelláció fontos eleme az is, hogy az alkotók a figurativitás jegyében leginkább saját személyes festészeti védjegyeik kialakítására törekednek, így a figuralitás leginkább eszköz és nem feltétlenül végcél számukra.

További infók 

Winter Sale Slow Shopping Days

Január 13–15. között újra slow shopping napokat tartanak a Repertoryban, rengeteg kedvezménnyel és izgalmas meglepetésekkel. A DAIGE ruháira 15%, a The Mama Kin ékszereire 20%, a Greenway üveges gyertyáira 15%, a Vengru táskáira és kiegészítőire 15%, míg a tār.lucā.kerāmikā kerámiákra 10% kedvezmény jár majd.

További infók 

Wavy 01 – Jazzbois

A januártól havonta jelentkező Wavy a fúziós jazz-hiphopban utazó Jazzbois zenekarral, a főváros Európa- és Amerika-szerte méltatott és elismert, utánozhatatlan élő jamekre szakosodott trió oldalán mutatkozik be a Toldi Klubban, ami idén tavaszig csütörtökönként a több mint 10 fős csapat rezidens állomása lesz.

További infók 

Herbert Aniko aka Haniko: 8 felhő emel

Herbert Anikó vizuális művész őszi, Nubes című kiállításának folytatásaként januárban 8 felhő emel címmel nyílik újabb egyéni kiállítása a K11 Művészeti és Kulturális Központban

január 13-án nyíló kiállításon az Otthonka-sorozat mellett a 8 felhő emel-sorozat újrahasznosítottpapír-képei lesznek láthatóak, amelyek Tóth Kinga és Tóth Réka Ágnes költőkkel kollaborációban, az ő szövegeikre építkezve jöttek létre, egy több hetes, közös alkotási folyamat eredményeképp. 

A megnyitó beszélgetést január 13-án 18 órától Martinkó József, az OCTOGON magazin főszerkesztője vezeti. Az eseményen OHNODY is közreműködik.

További infók

Január 14., péntek

Láthatáron Csoport: Én, te, mi – akadálymentesített, integrált előadás

Humor, interakció, párkapcsolati élethelyzetek, színészi improvizáció. Ezek a kifejezések jellemzik legjobban a részvételi színházi előadást. A darab magját az alkotók által összegyűjtött párkapcsolati élethelyzetek adják, amelyeket a színészek improvizációja alapján öntöttek végül formába.

Az integrált előadás vakok és gyengénlátók részére audionarrációval, siket és nagyothalló nézők részére tolmácskészülékekkel és jelnyelvi tolmáccsal készül. Az előadás helyszíne akadálymentesített, így a mozgássérült közönséget is várják szeretettel.

További infók 

Solére – Másért EP-bemutató, vendég: Hundred Sins

Az elektronikus space-pop stílusában mozgó Solére saját érzelmeit, emlékeit örökíti meg dalaiban, izgalmas minimál hangszerelésben. Az elmúlt évek sikereket halmozó kislemezei és klipjei után most 2022 januárjában megjelenő EP-jét mutatja be az Akvárium színpadán, ahol az EP-n kívül elhangzik minden eddig megjelent és néhány a leendő nagylemezén szereplő szerzemények közül is. Solére mellett zenészbarátai is feltűnnek a színpadon az este folyamán néhány feat. erejéig: Beton.Hofi, OHNODY, OIEE és Dárdai Blanka.  

További infók 

PanoDráma: KÁR, HOGY RÁK – premier

Új dokumentumszínházi előadással tér vissza a PanoDrámajanuár 14-én mutatják be a KÁR, HOGY RÁK avagy always look on the bright side of life című előadást a Trafóban. Az Ördög Tamás által rendezett darabot Lengyel Anna emlékének ajánlják. A társulat védjegyévé vált verbatim módszerekkel készült sírós-nevetős dokumentumjátékból kiderül, hogy mi történik, amikor egy rettenthetetlen ember találkozik a rettegett betegséggel.

További infók

A fantasztikus Róka úr

Róka úr valaha a legjobb ravaszdi volt a környéken. Ám tizenkét esztendeje boldog, csendes családi életet él. Köszönhetően a rámenős rókaasszonyságnak, akinek megfogadta, hogy messze elkerüli a tyúkketreceket. Mi tagadás, Róka úr élvezi a vidéki életet, a nagy házat, a kölyöknevelést. Ám amikor lehetőség nyílik egy utolsó nagy rablásra, a tisztes családapából előtör a régi szenvedély. A gazdák persze rossz néven veszik, hogy kifosztották őket, és rókavérre szomjaznak. Az állatok azonban összefognak Róka úrral, és együtt veszik fel a harcot az őket kifüstölni szándékozó gazdák ellen. A stop-motion technikával készült brit–amerikai bábfilmet – amelynek története Roald Dahl A fantasztikus róka úr és a három gazda meseregénye alapján készült – január 14-én nézhetjük meg a Bem moziban.

További infók

Január 15., szombat

Puskás Tamás: Network – ősbemutató

Január 15-én mutatja be a Centrál Színház Sidney Lumet 1976-os, sokszoros Oscar-nyertes filmje, a Network színpadi adaptációját. A Puskás Tamás által rendezett hazai ősbemutató televízió manipulatív hatalmát követi végig, olyan neves színészek játékán keresztül, mint Alföldi RóbertMartinovics Dorina, László ZsoltFehér Tibor, és különleges szerepben láthatjuk Bodrogi Gyulát is.

További infók 

Gardrób Közösségi Vásár

Január 15-én ismét a Gödörben rendezik meg a Gardrób Közösségi Vásárt, ahol a használt ruhák mellett táskák, kiegészítők, ékszerek és más csecsebecsék közül is válogathatunk.

További infók 

Kraft Kézműves Vásár

Január 16-én újra jelentkezik a Szimpla Kert kézművesvására, a Kraft. A helyi tervezőket felvonultató vásáron szépségápolási és lakberendezési tárgyakat, ajándékokat, finomságokat és sok egyéb hasznos terméket találunk.

További infók 

Borjour Sauvignon

Sauvignon blanc-okat és cabernet sauvignonokat, valamint cabernet-alapú házasításokat kóstolhatunk a Borjour Sauvignon keretében január 15-én, a Manna Lounge & Étteremben. A kóstolón a Borjour kedvenc hazai és külföldi pincészeteinek tételeiből válogathatunk.

További infók

Bevezetés a punch needle világába

Január 15-én ismét elrajtol a Bevezetés a punch needle világába című workshopsorozat a Fabrikban, ahol Alföldi Krisztától (LOOP Project) tanulhatjuk meg a punch needle technika alapjait. 

A punch needle egy amerikai kézi szőnyegkészítési technika, mely napjainkban szinte berobbant a kézimunkázók világába. Szinte bármit készíthetünk vele: szőnyeget, párnahuzatot, de akár faliképet is. A workshopon ez utóbbit készíthetik el a résztvevők. 

További infók 

7. Zúzmara Félmaraton és Futófesztivál

7. alkalommal rendezik meg január 16-án Zúzmara Félmaraton és Futófesztivált a Hungexpo területén, amely az év első jelentős futórendezvénye. A félmaraton mellett 5 és 10 km-en állhatunk rajthoz, nagy valószínűség szerint havas, csúszós pályán, amire érdemes előre készülni edzésekkel és megfelelő cipővel.

További infók 

Január 16., vasárnap

Vasárnapi vintage-ruha-vásár

Január 16-án körülbelül 1000 darabos, egyesével válogatott vintage-ruha-kínálatból szemezgethetünk a Szerkó Budapest showroomjában. Rengeteg időtálló márkás dzseki, kabát, pulcsi, nadrág, farmer, szoknya, ing, blúz, ruha, csizma és egyéb kiegészítő (öv, táskák) áll majd az érdeklődők rendelkezésére.

További infók 

Misima Jukio: Az égő ház

Forte Társulat előadása Misima Jukio négy egyfelvonásos darabjából készült: Az elcserélt legyezőkA világítótorony, Ízletes méreg és Az égő ház.
 
Misima Jukio (1925–1970) a 20. századi japán irodalom egyik legizgalmasabb, Nyugaton is ismert alkotója. Drámáiban összeütköznek a nyugati és a keleti értékek, középkori történetek hősei a II. világháború utáni Japán utcáin találják magukat, miközben egyértelművé válik, hogy a hagyományos japán családmodell már a múlté. Misima darabjai vészjósló üzenetek és kíméletlen látleletek – mindemellett rámutatnak arra is, hogy az emberi lélek mélyén kontinenstől, kultúrától és korszaktól függetlenül ugyanazok a szenvedélyek égnek.  

Az elcserélt legyezők másodszor kerül színre az 1995-ös, Radnóti Színházban tartott magyarországi ősbemutató óta – ezúttal új fordításban találkozhat vele a közönség. Az Ízletes méreg 1997-ben Debrecenben Édes méreg címen futott. A másik két darabnak ez lesz a magyarországi ősbemutatója.

További infók

Utolsó gőzgombócozás a Czakó Piaczon

A termelői alapanyagok beszerzése mellett január 16-án gőzgombócozhatunk utoljára a Czakó Piaczon ezen a télen. A gőzgombócokat szilvalekvárral töltve, vaníliasodóval leöntve és mákkal szórva kóstolhatjuk meg, előtte és/vagy utána pedig többek között sajtok, szarvasgombás készítmények, mézek és húskészítmények között válogathatunk.

További infók 

Népsziget Bolhapiac és Vintage Vásár

Január 16-án újra bolhapiacot és vintage vásárt rendeznek a Népszigeten található ATNO Forge-ban, ráadásul ettől az alkalomtól kezdve havi rendszerességgel tér majd vissza az esemény. A kincsvadászat mellett 30-féle lángossal, fenséges óriáspalacsintával és frissítő italokkal is várják az érdeklődőket.

További infók

Január 17., hétfő

Készíts táskát! workshop

Clutch-, övtáska-, pénztárcakészítés bőrből minimális kézügyességgel, maximális szakmai segítséggel. A KAS Befogadó Tér kézművesworkshopjain kiváló minőségű, saját magunk által tervezett bőrtárgyakat készíthetünk el, egyben pedig az alkotás élményével is gazdagabbak lehetünk. A táskakészítő workshopot Bognár Angéla iparművész tartja.

További infók 

Tërïdö Jam

Január 17-én újra Tërïdö Jam – instant kompozíciós este Rubik Ernő Zoltán vezetésével a Három Hollóban. Az este első felében a Levegru és a JazzaJ által meghívott táncosokból és zenészekből álló alapcsapat játszik, a második félidőben viszont bárki csatlakozhat a nézők közül is.

További infók 

Január 18., kedd

Pablo Picasso & Françoise Gilot: A nő, aki nemet mond – filmvetítés és beszélgetés

Várfok Galériában megrendezett GILOT100 kiállítás alkalmából a Francia Intézet egy rendhagyó estet szervez január 18-án Françoise Gilot francia festőnő tiszteletére. 18.30-tól A nő, aki nemet mond című film lesz látható, amely végigköveti a viharos szerelmi és művészi kapcsolatot Picasso és a fiatal festőnő között, majd a vetítést Szederkényi Olga újságíró, rendező és Kovács Krisztina, a Várfok Galéria művészeti vezetőjének beszélgetése követi. A beszélgetés Gilot alakját és általában a nők művészettörténetben elfoglalt helyét járja körül.

További infók 

TÁP Színház: „A”

A darab főszereplője Albert (ez a vezetékneve), 12 éves kislány. A történet egy általános iskolában játszódik, 1996­-ban, Magyarországon. Ha nem 1996-ban, Magyarországon játszódna történetünk, Albertre azt mondhatnánk: „autisztikus”. De legalábbis azt, hogy „tanulási zavaros”. Azonban 1996­-ban a magyar oktatási rendszerben ezek még nem létező kifejezések. Ez idő tájt (ahogy most újra) egy általános iskolás diák két dolog lehet: jó tanuló vagy rossz tanuló. Okos vagy buta. Ezért aztán Albert alapos fejtörést okoz az intézménynek. Valami baj van vele, az világos.

A darab egy kislány története, aki igyekszik túlélni egy világban, amely nem rá van tervezve. Aki keresi a jót és a szeretetet, mégis egymaga marad egy kétfelé hasadt világ közepén.

További infók 

Január 19., szerda

Nemes Nagy 100 – „Viszonylagos öröklét”

2022-ben Nemes Nagy Ágnes Kossuth-díjas költő születésének századik évfordulóját különleges programsorozattal ünneplik. Ennek nyitóeseményére, a Viszonylagos öröklét című beszélgetésre január 19-én várnak a szervezők, Juhász Anna moderálásával. Az irodalmár vendégei G. István László irodalomtörténész, a költőnő életművének kiváló ismerője, valamint Kútvölgyi Erzsébet színművész, Harcsa Veronika énekes és Gyémánt Bálint gitáros lesznek. Az eseménynek a MOMkult ad helyet.

További infók 

Szabad ötletek jegyzéke – Jordán Tamás estje

Szabad-ötletek jegyzéke két ülésben címet viselő írás József Attila személyes vallomása magáról, kétségeiről, az elveszettségéről. József Attila 1936 májusában, a Japán Kávéházban maga elé tett egy füzetet és nekilátott teleírni azt. Akkoriban mint neurotikus beteg Gyömrői Edit kezelése alatt állt. A pszichoterápiában ma is használatos eszköz a beteg írásainak elemzése. Ilyenkor az a feladat, hogy a páciens írjon ki magából mindent, írjon megállás nélkül, ha nem jut eszébe semmi, akkor is írjon, ha mást nem, olyan szavakat, melyek az előző szóról jutnak eszébe. Ezért a „szabad ötletek” kifejezés a címben. Két ülésben – mert az írást később otthon fejezte be. Meghökkentő őszinteséggel vall József Attila, és ezt Jordán Tamás ugyancsak meghökkentő módon adja elő.

További infók 

Címkék