Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Ez is érdekelheti

Gasztró

Új egységet nyitott a Salve, már Újbudán is kapható Ferencváros egyik legjobb pizzája

Könnyed tészta, remek olasz alapanyagok, friss saláták, kedves kiszolgálás – Újbudán is van már Salve pizza!

Gasztró

Keződik az asztalfoglalás a jubileumi, meghosszabbított Országos Étterem Hétre

A jubileumi, 25. alkalmat ünnepelve tavasszal a szokásosnál hosszabb ideig várja majd a vendégeket az Országos Étterem Hét rendezvény.

Gasztró

Műanyag dobozos menzaételek helyett fine dining – A Food Revolution új szintre emelte a házhoz szállítást

Műanyag dobozba pakolt, vastagon sűrített ételek helyett éttermi minőség: a Food Revolution vállalta az ételkiszállítás új szintre emelését.

Gasztró

Nincs olyan messze Ausztrália! – Foszlós cruffinokkal nyitott meg a Grumpy Monkey Budapest

Aránylag ritka eset – sőt nem is tudunk másikat mondani –, hogy egy ausztrál kávézó pont nálunk és Budapesten nyitotta volna meg második üzletét. A XIII. kerület szívében, a Taksony utcában található Grumpy Monkey Budapest esetében viszont ez a helyzet. Finom ausztrál kávé és hozzá passzoló, saját recept alapján készülő sós és édes leveles sütemények várják a vendégeket.

Az egész történet még 2013-ban kezdődött el, amikor két barát, két Zoltán közül az egyik a feleségével, Judittal elköltözött Ausztráliába, ahol aztán a pár nyitott egy kis kávézót, a Grumpy Monkey-t. Az általuk kitalált koncepció annyira bejött, hogy rövid időn belül felfutott a hely. Manapság (10 évvel később) már egészen brutális forgalmat bonyolítanak le, havonta egy tonna kávét adnak el, és két nap kivételével mindennap nyitva vannak reggel 5-től délig. Ez a kávézó bukkant fel most Budapesten, a XIII. kerületi Taksony utcában, az egyik új építésű társasház aljában.

A budapesti üzletet az itthon maradt Zoli, Szandai Zoltán nyitotta meg az ausztráliai magyar barátaival. Mivel ő saját receptek alapján a mogyoródi üzemében mindenféle leveles dolgokat készít, elsősorban croissant- és cruffin-vonalon (a croissant és a muffin szerelemgyereke) – melyek se nem cukrásztermékek, se nem pékáruk, hanem valahol a kettő között helyezhetők el –, joggal vetődött fel, hogy a hazai Grumpy Monkey ezekkel a finomságokkal legyen picit más, mint a brisbane-i. Pláne hogy csupa olyan termékről beszélünk, ami nagyon jól passzol a kávé mellé, üljünk be egyre reggel, délelőtt vagy akár kora délután. 

Akárcsak a kávék, a leveles tésztás sütik is minőségi alapanyagokból készülnek, például belga vajjal, kovásszal. Vannak sós ízek, mint például a medvehagymás-sonkás-sajtos medvekarom, a különféle danish-ek (cheddaros-jalapeñós, baconös-fetás), melyek között azért édes is akad (kecskesajtos-diós danish). És ha már itt tartunk, akkor az édes ízek közül mindenképp ki kell emelni a csupa csoki pain au chocolate-ot, a többféle ízben (pisztáciás, vaníliás, mandulás) kóstolható cruffinokat, melyek közül a sportszeletes tényleg csak itt kapható – eredetileg az ausztrál Zolinak készült születésnapi meglepetésből, ami annyira jól sikerült, hogy az étlapra is felkerült. 

A kinti üzlet szinte minden elemét áthozták Budapestre: ugyanaz a belső dizájn van mindkét kávézóban, ugyanazok a poharak, kávéskanalak és ugyanazok a kávéfajták is, bár a pörkölést itthon végzik, az egyik legjobb magyar pörkölőműhelyben, a Casino Moccában. A Grumpy mindennap nyitva van, hétköznapokon fél 8-tól 16 óráig, hétvégén viszont csak 9-kor nyitnak, és 14 órakor zárnak be. 

Noha ausztrál a brand, a világos-napfényes, hangulatos kávézó egyáltalán nem drága, sőt kicsivel még talán a belvárosi árak alatt is van – miközben nem esik messze a belvárostól. A Taksony utca egyébként a XIII. kerület felfutóban lévő részén található, a Dózsa György út és a Lehet téri piac közötti tömbben, ahol sokáig nem volt semmi, csak üres telkek, amiket viszont mostanában beépítettek egész jól kinéző, modern iroda- és társasházakkal. Érdemes elsétálni erre, hogy egy jó fekete meg egy cruffin mellett kipróbáljuk kicsit, milyen lehet kávézni Ausztráliában. 

Cimkék

Hasonló tartalmak

Éjszakai élet Gasztró

Craft Head Brewpub & Bistro

A Craft Head Brewpub & Bistro egy olyan hely, amely kis és nagy társaságokat egyaránt befogad óriási terében. A Rákóczi úton lévő gasztrokocsma annyi asztallal bír, hogy nehezen elképzelhető, hogy itt valaki ne tudjon leülni.

új hely Gasztró

LuLu Budapest

A LuLu Budapesttel újra nagy élet lett a Széna téren pár éve megszüntetett buszpályaudvar egykori Volán-irodájában. A hely nagy ablakai a Szenes Hanna térre és a Csalogány utcára is nyílnak, ezért bent világos és tágas tér fogad, ahova jólesik beülni és elidőzni egy villásreggeli társaságában.

új hely Gasztró

Rojt és Bojt Coffee

A Rojt és Bojt második egységét is az I. kerületben nyitotta meg, de míg az első egységet a Kosciuszkó Tádé utcában találjuk, addig az új nagyobb kávézó a Gránit lépcső közelében fekszik, így bárhonnan is közelítjük meg a Várat, mindkét oldalon betérhetünk egy kis finomságért.

Neked ajánlott

A