Bréking / látnivalók és kultúra

szerkesztés

A Nemzeti Filmintézet újraindítja az egyetemi filmklubokat

Szerzők

  • We Love Budapest

2021. 09. 15. 12:04

A Nemzeti Filmintézet kezdeményezésére Csíkszeredától Sopronig összesen 23 egyetemi karon indítanak FILMIOKLUB-ot szeptember közepén. A filmklubok ingyenes vetítésekkel, beszélgetésekkel a magyar mozi javát ismertetik meg az egyetemista fiatalokkal, és a filmnézést újra közösségi élménnyé varázsolják.

A klasszikus magyar filmkincs és a közös mozizás élményének újrafelfedezése céljából kezdeményezte a Nemzeti Filmintézet a magyarországi és a határon túli egyetemeken az egykor népszerű filmklubok újraindítását. Néhány évtizeddel ezelőtt, amikor a technika még nem tette lehetővé, hogy bárhol, bármikor filmet nézzünk, szinte minden egyetemen működött filmklub, melyek minőségi szórakozás által hoztak létre filmrajongó és -értő közösségeket.

Fotó: Nemzeti Filmintézet

A kezdeményezés kapcsán Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos felelevenítette saját emlékeit, és azt is elmondta, miért szeretnék újraépíteni az egyetemi filmklubhálózatot: 

Egyetemista koromban rendszeresen jártam filmklubba, óriási hatással voltak rám a filmek és a közösségi moziélmény maga. Évek óta nagy sikerrel működik a Müpamozi filmklub, és a FILMIO-nak köszönhetően tavaly ősz óta kiváló minőségben, jogtisztán hozzáférhető online a magyar filmkincs java. Egyértelmű volt, hogy a FILMIO kínálta lehetőséget amint lehet, kiterjesztjük a közösségi filmnézésre. Az egyetemek örömmel fogadták kezdeményezésünket. Fontosnak tartom, hogy a fiatalok felfedezzék a közös mozizás értékes élményét, és újabb generációk ismerjék meg a magyar film klasszikusait.

Csíkszeredától Sopronig 23 egyetemi karon indulnak szeptember közepén FILMIOKLUB-ok, melyek magyar filmeket vetítenek, és meghívott szakértőkkel izgalmas beszélgetésekre is invitálnak. A filmklubszervezők számára a Nemzeti Filmintézet lehetővé teszi, hogy a FILMIO kínálatából ingyenesen vetítsenek digitalizált és felújított magyar filmeket kiváló kép- és hangminőségben, továbbá kommunikációs eszközökkel is támogatja a szervezési munkát.

Hasonló tartalmak

Admin mode