A tavalyi bezárkózás után idén minden eddiginél sokrétűbb programkínálatból választhatunk az augusztus 20-i ünnepen Budapesten. A hagyományos állami programok, a Szent Jobb-körmenet, a budai Várban a Mesterségek Ünnepe és az emblematikus tűzijáték mellett is számos különleges esemény, gasztroélmény, gyermekműsorok, irodalmi és zenei estek, ingyenes kiállítások közül választhatunk. Ezekből gyűjtöttük össze a legizgalmasabbakat.

Az idei tűzijátékról

Az idei show-t „Tűz és fények játéka” névre keresztelték, a 34 perces műsor során a tűzijátékot több mint 60 uszályról és további földfelszíni helyekről indítják, és minden felvonásnak lesz egy meghatározó helyszíne. A nagyobb rakétákat a Margit hídról és a Petőfi hídról, illetve 14 folyami bárkáról lövik majd fel. Az augusztus 20-i tűzijáték szokás szerint 21 órakor kezdődik.

Augusztus 20-án a tűzijátékon kívül a gasztronómiáé lesz az egyik főszerep. Augusztus 19-én és 20-án a MOMkultban, a Sirály sétányon hetedik alkalommal rendezik meg a Kenyérlelke Fesztivált, ahol remek éttermekkel és pékárukkal találkozhatunk. Az eseményen összemérik tudásukat a profi pékek, de az amatőr kovászbarátok számára is rendeznek kenyérsütő versenyt. Az éhes vendégek pedig a Pékek vacsoráján próbálhatják ki a hazai kenyérforradalom nagyágyúinak főztjét.

Különleges vacsorával várnak bennünket a KIOSK-ban (a Március 15. téren) is, ahol gazdag büféasztal mellett őrségi sajtok, fogas vagy ráksaláta és egy pohár pezsgő kíséretében élvezhetjük, ahogy a tűzijáték fénye visszatükröződik a vízen. A SOLID-ban különleges pezsgőkkel és ételekkel ismerkedhetünk, és az augusztus 20-i tűzijátéknéző helyek zászlóshajói, a budapesti rooftopbárok is érdekes programokkal várnak minket. A 360 Barban és a Sky Gardenben is azon lesznek, hogy a tűzijáték szikrái mellett ünnepi étel- és italkínálattal hassanak a többi érzékszervünkre, de a Párisi Passage Café és a Párisi Udvar Hotel közös eseménye is csodálatos élményeket kínálhat azoknak, akik a tűzijátékot a magasból akarják szemlélni.

A hagyományos programok mellett idén a hosszú hétvége három napja alatt Divat & Design Fesztivált is rendeznek, amelynek keretében számos érdekes programon vehetnek részt az öltözködés szerelmesei. A Bálnában magyar tervezők ruháiból nyílik pop-up üzlet, de divat- és dizájnvásár és kreatív foglalkozások is lesznek, a Medence Csoport közreműködésével a fenntartható divathoz kapcsolódó, a Sétaműhellyel közösen pedig divattörténeti és a kortárs fiatal tervezők belvárosi boltjait bemutató tematikus sétákon vehetünk részt.

Irodalom és zene randizik a Nehru parton, a Bálna mögött, a Petőfi híd lábánál. A Művészkertben három napon át a kultúráé és az irodalomé a főszerep, koncertekkel, felolvasóestekkel és zenés előadásokkal várják az érdeklődőket. A programon közreműködik Háy János, Törőcsik Franciska, Szalóki Ági, Barabás Lőrinc, Jónás Vera és sokan mások. Számos program várja azokat, akik könnyűzenére vágynak augusztus 20-án. Az Erzsébet téren, a Szabadrét Fesztiválon egész napos piknik, napsütés és jókedv várható. Ehhez pedig elektronikus zenét hallgathatunk, Galactic Jackson-, Deva-, Belau- és Žagar-koncert is lesz. A Szabadság téren pedig Utcazene Fesztiválon és Food Truck Show-n vehetünk részt.

A nemzeti ünnepre való tekintettel a legtöbb múzeum is ingyenesen látogatható kiállításokkal köszönti az államalapítást, a Szent Korona az Országházban ezúttal ingyenesen tekinthető meg, a várban pedig a most felújított Szent István-termet nézhetjük meg.

A régi vonatok iránt érdeklődők a MÁV jóvoltából a Nyugati pályaudvarról az újpesti vasúti hídon keresztül a Margit-szigettel szemközti Duna-parton, a HÉV vonalán áthaladva gyönyörködhetnek a tűzijátékban. Aki pedig a városi fürdők világát ezen a napon sem akarja mellőzni, az a Rudas fürdő panorámamedencéjében pihenhet, itt ugyanis külön belépő megvásárlásával esti fürdőzés keretében gyönyörködhetünk a városban.

A 20 éves, frissen felújított Millenáris Parkban komolyzenei piknikkel ünnepelhetünk. Különleges épületséták, gyönyörű park, két sporttörténeti kiállítás, a gyermekeket pedig a Zenélő Budapest program keretében mesekoncertek és ingyenes hangszerbemutató várja.

Igazi gyerekparadicsom lesz a Vajdahunyad várától a Kós Károly sétányig tartó terület. A Gyerekligetben herceg- és hercegnőképző programok, mutatványosok, játékinstallációk és cirkusz szórakoztatja a kicsiket, valamint Koltai Vivi, Sütő András és Vincze Márton színészek mesélésében Csukás István legszeretettebb mesehősei is életre kelnek.

Nem kell szomorkodniuk tehát azoknak sem, akik Budapesten töltik a hosszú hétvégét, hiszen számtalan izgalmas program közül lehet majd választani, így igazi saját otthonunkban nyaralós élményben lehet részünk. 

Címkék