Mekkora az esély arra, hogy a Palotanegyedben olyan séfet találjunk, aki Kuvaitban született, pakisztáni szülőktől, később Michelin-csillagos londoni étteremben dolgozott, most magyarosított indiai konyhát visz, szabadidejében pedig keresztény lelkész és bibliatanár? Jelenleg 100%! Ismerjétek meg az örökké mosolygós, csupa szív embert és pompás séfet, Allen Diwant, aki ennyi itt töltött idő után szerintem részben már magyarrá is vált.

Allen Diwan 22 éve él Budapesten, ahova még orvostanhallgatóként érkezett, de végül a vendéglátás lett az élete. Most, mondhatni, az ízeivel gyógyít. Nyithatott volna Bombayi Chutney névre keresztelt éttermet is, de úgy döntött, hogy inkább a hazai ízvilághoz közelíti az autentikus recepteket, még befogadhatóbbá téve itt, Európa közepén az indiai gasztronómiát.

Az indiai konyha rendkívül változatos, sokszínű, és – bármilyen furcsán hangzik – az alapok terén nagyon hasonlít a magyar konyhára. Hagyma, fokhagyma, paradicsom, paprika/chili, kömény/római kömény és az itthon is egyre gyakrabban használt gyömbér. A változatosság pedig a mennyiségek és variációk játékán alapszik. Mondhatni: ahol a magyar konyha véget ér, ott kezdődik az indiai.

A Covid előtt nyílt éttermet (a Covid alatt a szintén pakisztáni feleségével ketten üzemeltették) a kezdetektől tudatosan nem autentikus indiai helynek szánták. Ők autentikusak, a receptek is autentikusak, de mivel pontosan értik az európai gasztronómiát, ezért tálalásban, alapanyag-használatban és fűszerezésben is közelítettek az itteni szokásokhoz. Nem mártogatósokat, hanem tányérra tálalt ételeket kapunk. Pont ezért nem Mumbai vagy Delhi Chutney a név, hiszen Pesten vagyunk. Hűségesek a gyökereikhez, de ötvözik a befogadó ország kultúrájával és kortárs konyhájával.

Allen hívő emberként érezte, hogy nem az orvosi pálya lesz az ő életútja, döntését azonban nem volt könnyű elfogadtatnia az angliai egészségügyben dolgozó családjával, azonban úgy gondolta, vannak elvek, amiket egyszerűen követnie kell. Személyiségéből fakadóan a nehéz helyzetekből nem megtörten és fájdalommal, hanem tanulsággal és tapasztalattal tér vissza, és alapelve, hogy ha segítünk másoknak elérni a vágyaikat, akkor elérkezik majd az idő, hogy a mieink is teljesüljenek. Meggyőződése, hogy a Pesti Chutney üzlethelyisége találta meg őt, és nem fordítva.

A tálalás ízléses, a csípősség nemcsak indiai, hanem európai gyomornak is való, az árak kifejezetten barátságosak, az ízek pedig kifinomultak, játékosak, egyszerre krémesek és roppanósak. A szószok variálhatók, nagy hangsúly van a vegán ételeken, és kérhető degusztáció is (3990 forintól 7990 forintig 3–7 fogás). Az előételekpakorák, samosa, padlizsánkrém – egységesen 1290 forintba, míg a krémlevesek 790 forintba kerülnek, a főételek árai pedig a vegán lencse (1690 forint) és a báránycsülök (3390 forint) között mozognak, amikhez természetesen választott – vagy javasolt – szósz is jár.

Igazán szuper, hangulatos étterem a Pesti Chutney, aminek hamarosan tapasozó testvére is nyílik, és a Bródyban is megtalálható lesz majd a kínálat. Lehet, hogy a szülei nem repestek korábban az ötletért, de Allen Diwan séf nagyon jól tette, hogy a vendéglátást választotta! Bár ellenkező esetben valószínűleg az egészségügyben is a legjobbak közé tartozna. Orvosként, emberként.

Címkék

Elérhetőségek

Pesti Chutney 1085 Budapest, Bródy Sándor utca 21. Facebook-oldal Weboldal