A régi Budapestet animált korabeli fotókon bemutató sorozat új része még látványosabb, hosszabb és élénkebb. Többek között a régi Blahában, a Városligetben és a Duna-parti palotasorban gyönyörködhetünk.

Az Eltűnt Budapest harmadik részéhez összesen 30 darab Fortepan-fotót animált meg az Animatiqua kreatív stábja. „Küldetésünk az épített örökség megmentése, legalábbis a mi eszközeinkkel, a virtuális térben” – foglalta össze a sorozat lényegét az új rész kapcsán Kondacs András, az Animatiqua alapító-vezetője. A filmben felbukkan a Közvágóhíd épülete és a régi Nemzeti Színház a Blaha Lujza téren, nem beszélve a Duna-korzó egykor díszes palotáiról meg a régi Erzsébet hídról, ami felbukkant már a sorozat korábbi epizódjaiban is. 

Újdonság, hogy a régi, mára megsárgult fotográfiákon látható épületek mellett a régi Budapest meghatározó alakjai is feltűnnek egy-egy fotó erejéig, mint például Ybl Miklós, aki építészek gyűrűjében látható az egyik mozgó, régi fényképen, vagy a családi céget megalapító Zwack József. Aztán olyan izgalmakat is megnézhetünk, mint a régi Levéltár épülete fölött komótosan elszálló zeppelin. Az animált régi fotók nagyjából 100 évet ölelnek fel: a 19. század közepétől a második világháborúig tartó időszakot. Külön felhívnánk a figyelmet az olyan „apró trükkökre”, mint például amikor az egyik pillanatban még egy újságot olvasó férfit látunk, majd a kép belenagyít a korabeli lap egyik hírét kísérő képbe, és a következő pillanatban már azt követjük. Az új Eltűnt Budapest színvonalas munka, akárcsak a régiek, de már egy új szint. Őszintén reméljük, hogy a cég nem áll meg három résznél. 

Címkék