November utolsó hetére számos olyan programot gyűjtöttünk össze nektek, amelyek segítenek ráhangolódni az ünnepekre. A Katona József Színházban megnézhetitek a Nóra - karácsony Helmeréknél című darabot, a Korzózz Velünk múltidéző sétáján pedig megtudhatjátok, hogy milyen volt régen az Advent a fővárosban, de ellátogathattok Óbudára és a Bikás parkba az adventi forgatagba is, ahol különböző workshopokkal, gasztroélményekkel, koncertekkel találkozhattok, sőt jégpályával is várják az érdeklődőket. A Jótett Vásáron magyar grafikusok termékeit és használt ruhát vásárolhattok, ráadásul ezzel az Igazgyöngy Alapítványt is támogatjátok. Az adventi lecsendesülés előtt még örömtáncot járhattok a Pure Lust eseményén az A38 Hajó gyomrában, ahová a hazai fellépők mellett a Kiasmosból ismert Janus Rasmussen és a hannoveri Iorie érkezik.

November 25., csütörtök

Egyedi Péter – Mmamt II lemezbemutató, vendég: boebeck

Az év elején megjelent Mmamt II dalait Egyedi Péter és hatfős zenekara az A38 színpadán mutatja be élőben a közönségnek november 25-én. A közreműködő zenészek között Boros Levente, Egyedi Péter, Hegyi Áron, Jancsovics Máté, Lee Olivér és Örményi Ákos szerepel.

További infók 

Szeri Viktor: Outsiders – premier

Rengő falak, technó, stroboszkóp, meg egy „face filter”. A STAFÉTA pályázat egyik nyertes előadása „építkezés és lebontás egymásutánja, bálványimádat és képrombolás, melyek során a határok elemeire hullanak és kitapinthatóvá válnak”.

Szeri Viktornak ez az első olyan koreográfiája, amiben ő maga nem jelenik meg, csak a táncosok: Juhász Adél, Vavra Júlia, Farkas Gergő és Vass Imre. A zene Molnár Andris (The Stanley Maneuver) munkája, de nem pusztán alkalmazott vonalon – Andris és Viktor alkotófolyamata végig párhuzamosan, egymás ötleteire reagálva zajlott, így ez a színpadon érzékelt végeredményt is áthatja. A premiert november 25-én és 26-án láthatjuk a Trafóban. (x)

További infók

Henrik Ibsen: Nóra – karácsony Helmeréknél

Minden házasságban előbb-utóbb eljön az a pont, amikor a dolgok a legrosszabbra fordulhatnak. Ami ezután következik, az vagy a túlélés vagy az elválás játszmája. A Nóra befejezése 1879-ben botrányt robbantott ki: egy nő elhagyja a férjét és a gyerekeit. 2016-ra új kérdések fogalmazódtak meg, amelyek új válaszokat kívánnak. Lehetséges-e két ember együttélése megalkuvás nélkül? Meddig játszhatóak a leosztott szerepek? Mikor lesz a szövetségből árulás? Nők és férfiak, felnőttek és gyerekek, hatalom, pénz, színlelés – karácsony Helmeréknél.

A darab Székely Kriszta rendezésében látható csütörtök este, 19:00-tól a Katona József Színházban.
 
További infók

Az analóg reneszánsza

Azt hihetnénk, hogy az analóg fotózás, a társasjátékozás, a bakelitlemezek, a nyomtatott könyvek és könyvkereskedések haldokolnak a digitális korban, azonban éppen ellenkezőleg: továbbra is részét képezik a kultúrának, sőt reneszánszukat élik.

Az anno21ben a Corvinus Egyetem kommunikáció- és médiatudomány mesterszakos hallgatóinak projektje, melynek célja felderíteni, hogy a fiatal generáció mennyire vonzódik digitális mindennapjai mellett az analóg tevékenységekhez. A projekthez kapcsolódóan november 25-én kerekasztal-beszélgetést szerveznek a Magvető Caféban.

További infók   

November 26., péntek

Pilinszky PIKNIK

Az idén 100 éve született Pilinszky János születésnapjához kapcsolódóan kétnapos, változatos programokkal tarkított Pilinszky PIKNIKet tartanak a Petőfi Irodalmi Múzeumban november 26-án és 27-én: lesz rendhagyó irodalomóra, beszélgetés Pilinszky fotográfiáiról, koncert, könyvbemutató, irodalmi beszélgetés, filmvetítés és felolvasószínház is.

További infók 

Advent Óbudán 2021

November 26-tól egy hónapon át színes adventi programokkal, koncertekkel, kézműves vásárral és izgalmas gasztroélményekkel várják az Óbudára látogatókat. Korcsolyázásra két helyszínen, a Fő téren és a Békásmegyeri piac közösségi terén lesz lehetőség: ingyenes jégpályával várnak mindenkit a hét minden napján.

További infók 

Ricsárdgír – 10 év artfart

Hatalmas szülinapi bulit csap november 26-án az Akvárium Klubban a hazai trash megreformálója, az artfart pop feltalálója, a Ricsárdgír zenekar. A magyar könnyűzene kakukktojásai most egy különleges bulival készülnek, ahol előadják az ismert slágerek mellett azokat a régi dalaikat is, amik hosszú ideig meghatározták a zenekart, és a magyar undergroundot is. Segítségükre lesznek ősricsárdgíres tagok is, akik valaha az együttesben énekeltek, felléptek és a színpadon megelevenednek a legendás klipjeik is.

További infók 

Adventi vásár a Bikás parkban 2021

November 26-tól a Bikás park is karácsonyi pompába öltözik, a kézműves vásár mellett jégpályával, vidámparkkal, ünnepi fényekkel, karácsonyi ízekkel, workshopokkal és ajándékokkal várnak mindenkit, egészen december 24-ig.

További infók 

Pure Lust pres. Janus Rasmussen – live (Kiasmos / IS), Iorie – live (DE)

November 26-án, a legtöbbek számára az Ólafur Arnaldsszal közös Kiasmosból ismert Janus Rasmussen érkezik az A38 Hajó gyomrába a Pure Lust jóvoltából. Az éjszaka másik főszereplője a hannoveri Iorie lesz, aki szintén hasonló műfajban utazik. A hazai támogatást Mirmur, Kristof Kelemen, Daniel Santiago és Daniel Ban adja majd.

További infók 

November 27., szombat

Midnight Music Fischer Ivánnal

Azoknak, akiknek a nap java csak éjszaka kezdődik, és azoknak, akik lazább környezetben hallgatnának nemcsak zenét, de ahhoz kapcsolódó magyarázatokat is, november végén ismét lehetőségük nyílik részt venni a Várkert Bazár Midnight Music eseményén. Az éjféli koncerten babzsákokon, a zenészek között ülve hallgathatjátok meg Fischer Iván karmester vezetésével Claude Debussy Tavasz című szerzeményét és Maurice Ravel egyik főművét, az ókori pásztorregényt feldolgozó Daphnis és Chloé című balettet.

További infók 

Jótett Vásár

Jótett Vásár egy olyan sokszínű vásár, ahol fiatal magyar grafikusok termékein kívül egy csomó szuper ruhát is vásárolhatunk, miközben több jó ügyet is támogatunk. A vásár bevételének egy részét az Igazgyöngy Alapítvány támogatására fordítják, míg a használt ruhák vásárlásával a Földet is óvhatjuk.

További infók 

Szőnyeg- és párnakiállítás & -vásár

November 27-én Veres-Veszprémi Lili textiltervező munkáiból nyílik kiállítás a Fabrikában, köztük egyedi szőnyegekkel, párnákkal, valamint faliprintekkel. A kiállítás napján, 10 és 16 óra között magánrendelések leadására is lesz lehetőség.

További infók 

Novemberi Markett

November végén újra Markett dizájnvásár a Lumen Kávézóban, ahol régi és új árusokkal is egyaránt találkozhatunk. Lesznek printek, ruhák, kerámiák, táskák, ékszerek és sok más egyéb apróság, amikkel meglephetjük magunkat vagy szeretteinket.

További infók 

November 28., vasárnap

Ajándék Terminál 2021

November 28. és december 24. között az Allee Bevásárlóközpontban újra Ajándék Terminál! A dizájnvásár kínálatában idén is kiemelt szerepet kapnak a fenntarthatóság által inspirált termékek, a szervezők a Recycled Design című pályázatukkal olyan magyar tervezőket szólítottak meg, akiknek szívügyük a hulladékmentesség és az újrahasznosítás.

További infók 

Advent a régi Pesten

Korzózz Velünk múltidéző sétája – részben korabeli beszámolókat is segítségül hívva – a pesti advent történetét göngyölíti fel az egykori Színház (Vörösmarty) tértől a régi pesti Fő (Váci) utcán át a Belvárosi Plébániatemplom mellett létesült egykori Fő térig haladva. A túra végén látogatást tehetünk Pest legrégibb templomában, mely ma is e nagyszabású kulturális változások néma tanúja.

További infók 

Bertolt Brecht: A szecsuáni jó ember

A szecsuáni jó ember hősnője, a segítőkész utcalány, Sen Te vagyonhoz jut, kapitalista lesz, és rá kell jönnie, hogy ha jót akar cselekedni, akkor ahhoz kíméletlennek is kell lennie.

Brecht nagy hatású munkásságának középpontjában egy eszmény áll: az epikus színházé. Törekvése, hogy a néző érzelmi bevonódásának helyébe a racionális önvizsgálatot állítsa. Az Örkény Színház törekvése, hogy kiderüljön, e kettő nem zárja ki egymást.  

További infók

Hungarocomix 2021

Idén sem maradhat el a Magyar Képregény Szövetség által szervezett vásár, a Hungarocomix 2021: november utolsó vasárnapján a Turbina Kulturális Központban válogathatunk képregények ezrei közül. Az esemény 10 órától 16.00-ig tart, ezalatt beszerezhetjük magunknak télire a kedvenceket, de könnyűszerrel találhatunk itt karácsonyi ajándékokat is. A rendezvényen részt vesz az Anagram ComixAz utolsó előtti huszárCiceroComicsmaniaDave's Comic ShopGabo és még sok más alkotó, kiadó.

További infók 

November 29., hétfő

Eltörölni Frankot

Az Eltörölni Frankot 1983-ban játszódik, a vasfüggöny mögött. Frank, egy underground zenekar frontembere nem tud beilleszkedni a szocializmus orwelli csendjébe. Pszichiátriára kerül, ahol a rendszer az ellenségeit titokban próbálja elhallgattatni. Súlyos trip veszi kezdetét, amely egy társadalom sorsdöntő dilemmáira keresi a választ. A filmet november 29-én láthatjuk a Bemben.

További infók

Bullar Day

nor/ma grandban hétfőnként a bullaré a főszerep, minden hét első napján különböző változatokban készítik el az egyik legkedveltebb skandináv péksüteményt. Így a megszokott kardamomos-fahéjas verzión kívül izgalmas, újragondolt bullarokat is kóstolhatunk – legközelebb november 29-én.

További infók 

November 30., kedd

Dora Kontha: Soulscapes

Dora Kontha 2018-ban bemutatott, nagy sikerű Dreamland c. kiállítása után, Soulscapes című tárlata a második önálló megjelenése a TOBE Galleryben. A Lélekképek című sorozat az egyén környezetének érzékelését, az alternatív valóságokat és az emlékezés folytonos változását vizsgálja az idő múlásának tükrében. A hosszadalmas folyamatok során az alkotó különböző anyagokat és folyadékokat fecskendezett be a hagyományos polaroid fényképek rétegei közé, hogy azok egy sajátságos univerzumot hozzanak létre, amik így a távoli emlékek és folyamatosan változó érzelmek leképezéseivé válnak.  

További infók 

Bodor Panna: A hisztérika – pinceszínházi bemutató

November 30-án mutatják be a Pinceszínházban a Bodor Panna saját mentális egészség coming outját feldolgozó, A hisztérika című előadást. Az Ébredések Alapítvánnyal és a Nyitnikék Magyar Antistigma Kezdeményezéssel közösen készült produkció célja, hogy felhívja a figyelmet a mentális egészség fontosságára, és szót emeljen a mentális problémák stigmatizálása ellen.

A november 30-i előadást követően szakmai beszélgetést is tartanak az Ébredések Alapítvány munkatársaival és az Antistigma csapatának szakértőivel. A beszélgetés témája az érzelmi elakadásokat, mentális nehézségeket övező megbélyegzés lesz. 

További infók 

Friss Folk – Meszecsinka

November 30-án folytatódik az Opus Jazz Club Friss Folk című sorozata, melynek keretében ezúttal a Meszecsinkát látják vendégül.

További infók 

December 1., szerda

Tárlatvezetés – Kép és kultusz. Szinyei Merse Pál (1845–1920) művészete

A magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású mesterének, a 19. századi magyar festészet egyik legjelentősebb alakjának, Szinyei Merse Pálnak az életművét mutatja be a Magyar Nemzeti Galéria új kiállítása. A 2021. november 12-től látogatható, mintegy 120 művet felvonultató kiállítás kép és kultusz összefüggéseit vizsgálja Szinyei életművében. A párhuzamosan kibomló kultusz- és képtörténet a művész kultúrtörténeti helyéről és művészetének jelentőségéről alkot új összképet.

Szerdánként 16 órakor tárlatvezetéssel tekinthető meg a Kép és kultusz. Szinyei Merse Pál (1845–1920) művészete című kiállítás, legközelebb tehát december 1-jén.

További infók 

Ben Caplan – solo (CAN)

Ben Caplan, a lehengerlő orgánummal rendelkező kanadai zenész zenekarával már többször rengette meg a Dürer Kert falait, most pedig a tízéves munkásságát összegző, retrospektív gyűjteményével és szólóelőadásával tér vissza hozzánk december 1-jén, a Dürer Kertbe.
 
További infók 

Címkék