Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Látnivalók és kultúra

Pilinszky János képei különleges atmoszférát teremtenek – Megnéztük Az esetlegesség rétegei kiállítást

Pilinszky János életműve megfoghatatlan és jelen lévő, szent és profán, fény és árnyék, szeretet és bűnösség, menekülés és megérkezés – mindez pedig nemcsak írásaira, hanem az általa készített fotókra is igaz. Amíg nem néztük meg Az esetlegesség rétegei – Pilinszky János fényképei kamarakiállítást a Műcsarnokban, addig előttünk is titok volt, hogy a költő a 60-as években egyre többször fordult a fényképezéshez. Ez persze nem véletlen: képeit nem a nagyközönségnek szánta, sokkal inkább magának, miközben új eszközt keresett a jelen megéléséhez és elmeséléséhez.

Nem véletlen, hogy az elmúlt egy évben ennyi Pilinszkyhez köthető programra látogattunk el, hiszen idén van a költő születésének 100. évfordulója. A Műcsarnok Kamaratermében lévő kiállításon viszont kivételesen nem a költészetén és nem is az életén van a hangsúly, hanem az általa készített fotókon. Kevesen tudják, hogy Pilinszky a fotográfia művészetének is előszeretettel hódolt – nemcsak befogadóként, de művelőként is, még akkor is, ha a képeket csak magának tartogatta.

A 60-as években Pilinszky irodalmi munkássága visszafogottabb lett, miközben egyre többször fordult a fotográfia felé. Fotózott, de nem a fotóművész intenciójával, ezeket a képeket sosem a nagyközönségnek szánta, csakis magának. Közülük sok mára már megsárgult, beszakadt és elhalványult, de még így is érezhető a mélységük, főleg a felnagyított verziókon.

Apácák, kompon alvó fiatalok, londoni és római utcaképek, szakrális terek, tárgyak és műemlékek váltják egymást Pilinszky kamerája előtt, de élete legmeghatározóbb szerelméről, Jutta Scherrerről is készített fotósorozatot. Lenyomatok ezek, az adott pillanat megállított, kimerevített képei, de Pilinszky erőteljes látásmódja és lelkivilága akarva-akaratlanul bevilágítja őket. 

A képek előtt állva ugyanazt a megfoghatatlan és éteri érzékenységet érezzük, amit gyakran a verseit olvasva is. Ezt erősítik az installációcsoportokhoz tartozó Pilinszky-életműből kiragadott mondatok és az egyes képekhez mellékelt hosszabb szövegek. Ezek sokszor nemcsak hangulatban passzolnak, de előfordul, hogy a fotó pontosan az esszé illusztrációja annyiban, hogy ugyanazon utazás vagy gondolat ihlette őket.

„Magányos az, aki lényegében elvesztette vagy megszüntette a világgal és saját belső világával való kapcsolatát.” Ez már önmagában is erős mondat, de a Horvátország felé tartó kompon alvó fiatalok képéhez társítva érezzük át igazán a mondanivalót. Látszólag nincsenek egyedül, mellettük vannak a társaik, de a meg nem értés érzete, a régi világhoz való kapcsolódás nehézsége és elvesztése már akkor is az elmagányosodás felé sodorta őket. Ugyanígy a magány képei lehetnek az ostendei fotók is, de mivel minden értelmezés szubjektív, így lehet, hogy a kicsit viharos tenger előtt álló nő csak bennünk indította el a magány és az egyedüllét jegességét.

Pilinszky fényképező korszaka egybeesik külföldi utazásainak időszakával. Minden helyszínen csak egyszer fotózott – ahogy az analóg korszakban még mi is –, és ezeket gondolta el végleges verzióknak is. Ráérzett a váratlan dolgok fotóban megragadható lehetőségeire.

Az esetlegesség rétegei – Pilinszky János fényképei című kiállítás november 28-ig látogatható a Műcsarnok Kamaratermében.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Kultúra

365 Oldtimer Kiállítás

December elsején nyílt meg a különleges járműkiállítás, a 365 Oldtimer. Az egész évben látogatható rendezvény gazdag és változatos gyűjteményt kínál, az autóipar sokszínűségét megvilágítva, és kiemelt figyelmet szán az oktatásra is. A 365 Oldtimer Kiállítás büszkélkedhet három olyan autóval, amelyek közül csak egy-egy létezik a világon. A legkorosabb jármű a gyűjteményben, a Renault Skiff Labourdette Carrose éppen most 110 éves. Megtekinthető a Galambos József alkotta Ford T modell truck (1926) is, amivel régen még jeget árultak Amerikában, és ami idővel az autóipar egyik alapkövévé vált.

Látnivalók és kultúra

Ezek voltak Budapest legnagyobb karácsonyi látványosságai az elmúlt 200 évben

?>

A karácsony az év egyik legkülönlegesebb időszaka, így volt ez már 200 évvel ezelőtt is.

A Mikulás után a Jégkirálynő is Budapestre érkezett

?>

A Cinema Mysticában, Budapest első digitális művészeti kiállítóhelyén 8 új installációval köszöntött be a tél.

Különleges jelek lepik el karácsonyig Erzsébetvárost, a felét már láthatjátok

?>

Ezek a különös jelek a pesti gettó határát jelzik, amit 1944. december 10-én zártak le. A kis táblácskákat a VII. kerület utcáin fedezhetitek fel.

Neked ajánlott

A