Október 14. és 20. között sok érdekes programon vehettek részt, hiszen ezen a héten a kulturális programok kerülnek előtérbe. Megtudhatjátok, hogy az irodalom hogyan reflektál más művészetekre, illetve fordítva, például a Dalnokok című kerekasztal-beszélgetésen az irodalom és az alternatív rockzene kapcsolatát ismerhetitek meg, az Otthonról haza című kiállításon pedig kortárs írók beszélnek kiállított műtárgyakról. A hétvége a kincsvadászaté, hiszen a De Markt második 4K-bolhapiacára ellátogatva valaki által egyszer már szeretett tárgyak új gazdái lehettek, sőt a Szezonzáró Vintage Garázsvásáron két napon át szerezhetitek be a jobbnál jobb cuccokat. Ezenkívül olyan zenei eseményeket is élvezhettek, mint az angol zenei producer, Tricky fellépése az A38 Hajón, vagy kitombolhatjátok magatokat Bohemian Betyars- és Romengo-koncerten a BAGázs 10. születésnapján.

Október 14., csütörtök

Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár – 2021. ősz

Október 1417. között ismét rengeteg izgalmas könyvvel, irodalmi beszélgetéssel és zenével érkezik a Várkert Bazárba Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár, ezúttal a Liszt Ünnep keretében. Az idén 10 éves Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron friss könyvét mutatja be mások mellett Bodor Ádám, Csányi Vilmos, Háy János, Földényi F. László, Kollár-Klemencz László, Markó Béla, Nyáry Krisztián, Simon Márton, Szilasi László, Tóth Krisztina, és immáron hetedik alkalommal adják át a Margó-díjat.

További infók 

Pizza & Natúrbor Fesztivál

Október 14. és 17. között a Botellón Terasz ad otthont a Pizza & Natúrbor Fesztiválnak. A résztvevők közül a Zsiráf Buda olasz alapanyagokból készült nápolyi pizzával készül, a Manouche libanoni pizzákkal vár minket, míg a Madre pop-up pizzacsapata és az Enso fúziós konyhája közös ízeket hoz majd. A natúr borokról ezúttal a Winestore fog gondoskodni.

További infók 

05. Magyar Klipszemle

Október 14-én az Akvárium Klubban egész napos klipünnepen díjazzák az elmúlt két év zenei videós termésének legjobbjait. 1042 benevezett klip közül kerülnek ki a győztesek, az esti díjátadó gála előtt, déltől öt helyszínen klipvetítéssel, koncertekkel és szakmai programokkal is készülnek a szervezők.  
 
További infók 

OktoberFest mulatság a Lágymányosi-öbölben

A Duna-part az elmúlt években egyre jobban pörög, és egyre több szakaszát sikerült visszafoglalniuk a városlakóknak. A Lágymányosi-öbölbe például a SHO Beach költözött, ahol nyáron a város közepén csobbanhatunk a Dunában, ha pedig hűvösebbre fordul az idő, izgalmas gasztroprogramok sora veszi kezdetét. Október 14. és 17. között a Lágymányosi-öbölben a sörök kapják a főszerepet, így 12 frissen csapolt folyékony kenyér, egy bajor lager, valamint egy búzasör és további hazai kézműves sörök társaságában élvezhetjük a háromnapos minisörünnepet. (x)

További infók 

Múzeum+ Ferenczy

Csütörtökön izgalmas programokat kínál a Magyar Nemzeti Galéria is az idei év első élő Múzeum+ estjén: kiállítások, tárlatvezetések, előadás, workshop, élő zene, bor és finom falatok várják a közönséget. Az októberi rendezvény témája Ferenczy Károly, a nagybányai művészek vezetője és a modern magyar festészet egyik úttörője.

Oláh Krisztián zongorajátéka, Plesznivy Edit előadása, a Nagybányát, Szinyei Merse Pált és Ferenczy nemzetközi kortársait is érintő tárlatvezetések várják a művészetet kedvelőket, az alkotni vágyó látogatók pedig kreatív workshopon is részt vehetnek. A Nemzeti Galéria nagy időszaki kiállításának mesteréről, Gerhard Richterről sem feledkeznek meg: tárlatvezetés és katalógusbemutató segít elmélyülni Richter életművében.

További infók

Otthonról haza – csoportos kiállítás

Hogyan lehet otthonról hazamenni?
 És mit visz magával az, aki épp e két pont között ingázik? És mit vinne akkor, ha már nem menne többé haza? És hogy néz ki az otthon? Mi teszi az otthont otthonná? Mi elégséges ahhoz, hogy egy hely otthonná váljon? És mikortól szűnik meg valami otthonnak lenni? Hány otthona lehet egy időben valakinek? És ha több otthona van, akkor valóban mindegyik helyen otthon tudja magát érezni?

Faur Zsófi Galéria csoportos kiállításának művészei október 14-én ezeket a kérdéseket járják körül és értelmezik saját szemszögükből. A kiállított műtárgyakra kortárs írók reflektálnak. Így teremtik meg a párbeszéd lehetőségét irodalom és képzőművészet között.

További infók 

The Mad One – 1 éves a Madhouse

Október 14. és 17. között, négy napon át ünnepli első születésnapját a Madhouse csapata. A programok között lesznek sörkóstolók, egy izgalmas Séf Asztala vacsora és DJ is a 25 alapsörcsap mellett.

További infók 

Október 15., péntek

Sétafesztivál 2021

Idén már negyedik alkalommal rendezi meg a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület az ingyenes Sétafesztivált, amelynek idei tematikája Budapest Zsidó Arca, mely Rózsa Péter frissen megjelent könyvéhez kapcsolódik. Október 15. és 17. között bejárhatjuk például az Andrássy út magyar zsidó emlékeit, vadászhatunk neonreklámokra és megismerhetjük a Teleki tér asszonyait is.  

További infók 

BAGázs – 10. születésnap: Bohemian Betyars, Romengo

A Bag és Dány romatelepein dolgozó BAGázs Közhasznú Egyesület tizedik születésnapját ünnepli október 15-én, a helyszín pedig a nemrég nyílt Turbina Kulturális Központ lesz. 17 órától különböző workshopokkal, előadásokkal és beszélgetésekkel lehet majd hangolódni az esti bulira, amikor a Romengo, majd a Bohemian Betyars lép színpadra.

További infók 

Czukor Balázs: Kiállok magamért – premier

KVTársulat, a Láthatáron Csoport és a Névtelen Utak Alapítvány 2015-ben mutatta be a Kiállok érted című előadást, amely a fiatalkori prostitúció és az emberkereskedelem ellen emeli fel a szavát. Az évek alatt szerzett tapasztalatok bebizonyították, hogy a prevenció mellett nagy szükség van arra is, hogy a nehéz sorsú gyermekek előtt kézzel fogható pozitív példák, inspiráló erejű élettörténetek álljanak, amiből erőt meríthetnek az érintettek. Így született meg a Kiállok érted című előadás folytatásaként a Kiállok magamért-projekt, amely példaértékű életutakat mutat be. Az előadást pénteken a KuglerArt Szalon Gallery and Shopban láthatjuk.

További infók 

Magyar Nemzeti Táncegyüttes: Toborzó – In memoriam Cseh Tamás

Több mint húsz évvel ezelőtt Cseh Tamás Katonadalok című lemezével állított felejthetetlen emléket valamikori dédapáinknak, azoknak a magyar katonáknak, akik a hazáért, a közös eszmékért adták fiatal életüket, vérüket. A zene és a dal fennmarad a közös emlékezetben, ám a tánc csak mint egy letűnt emlék kavarog a múlt messzeségében, az eltűnt idők hús-vér embereinek mozdulataiban. A Magyar Nemzeti Táncegyüttes Toborzó című műsorában újra felidézi ezeket a mozdulatokat, a régmúlt üzeneteit, és fejet hajt azok előtt a magyar huszárok, katonák, bakák előtt, akik életüket adták a nemzetért, akik védték a magyar hazát, és ezzel követendő példát mutattak minden nemzedéknek.

További infók 

Október 16., szombat

Szülinapi PagonyFeszt

Az idén 20. születésnapját ünneplő Pagony a MOMkultban ünnepel október 16-án, szombaton 10 és 14 óra között. A Szülinapi PagonyFeszten izgalmas könyvbemutatókkal, koncerttel, báb- és színházi előadással, bűvészprodukcióval, kézműves-foglalkozásokkal, legózással várják a kicsiket és a nagyokat, és természetesen ott lesznek a Pagony Kiadó legfrissebb könyvei és játékai is.

További infók 

Dope Calypso – Tears To Freshwater lemezbemutató, vendég: Gustave Tiger

Október 16-án tartja Tears To Freshwater című, három év után megjelenő új lemezének bemutatóját a Dope Calypso az A38 Hajón. A zenekar szerint káoszból született album élő premierének vendége a Gustave Tiger lesz.

További infók 

Szezonzáró Vintage Garázsvásár

Idei utolsó vintage garázsvásárát tartja október 16–17-én az Industrial Lamp Budapest a Budafoki úton. Szombaton és vasárnap 10 és 18 óra között várják mindazokat, akik olcsón szeretnének hozzájutni retró bútorokhoz, lámpákhoz, dekorációs elemekhez, de lesznek vintage poszterek, porcelánok, kerámiák, vázák és más háztartási kiegészítők is.

További infók 

Agavoid, vendég: Synonyms

Az Agavoid triphop, experimental és dream pop elemekkel kísérletező, eklektikus alapokból határozottan, de finoman építkező zenéjét az elektronikus ritmusok és hangminták nem megszokott használata jellemzi. A képekkel variáló éteri vokálok élőben basszusgitárral és szintetizátorral válnak teljessé. A zenekar a 2020 novemberében megjelent második, Stratum című nagylemeze anyagával érkezik október 16-án a Turbinába.

Synonyms Huszár Kristóf (Agavoid, Christopher Waver) és Matos Gergő (Isle of Man.) instrumentális elektronikai projektje, amiben vegyítik a hangszeres, gitárorientált hangzást a klubzenei hatásokkal, teret hagyva az improvizatív elemeknek.

További infók 

Növénycsere és -örökbefogadás

Október 16-án növénycserét és -örökbefogadást rendez a Zöldítők csapata a Hunyadi téren, ahová akkor is érdemes ellátogatni, ha csak új növényt szeretnénk, de azokat is várják, akik valamilyen okból szeretnének megválni növényeiktől.

További infók 

Október 17., vasárnap

Magyar Menyasszony: Szeretni bolondulásig – Menyasszonyok a 20. század elején Budapesten

Október 17-én, vasárnap egy tematikus sétán vehetünk részt a Magyar Nemzeti Múzeum Magyar menyasszony című kiállításához kapcsolódóan. A sétát Czingel Szilvia néprajzkutató, kulturális antropológus vezeti.

További infók 

Sárkányos dallamok az őszi délben

Október 17-én zárja a szezont a Valyo csapata legújabb közösségi helyszínükön, az Árasztó-parton. A zenei aláfestésről a Valyo két rezidens DJ-je, Panda és Seldon fog gondoskodni a Vibee segítségével, miközben sárkányt eregethetünk, Sinkó Bori, a Hokedli séfje pedig bográcsban fog főzni, így érdemes lesz tányért és evőeszközt is magunkkal vinni.

További infók 

Open Studio & Market

Első születésnapja alkalmából október 17-én megnyitja kapuit az Elemental Studio, ahol a stúdió alkotóinak kerámiái mellett baráti kézművesek darabjait is bemutatják, melyeket 11 és 17 óra között meg is vásárolhatunk.

További infók 

De Markt II. – 4K-bolhapiac

Október 17-én, vasárnap a Kőbányai Kortárs Kultúr Központ, más néven a 4K ismét bolhapiacra invitál minket. Ezzel felhívják a figyelmet arra, hogy napjainkra már majdnem teljesen kikopott a városból a bolhapiacozás műfaja, és már sokkal inkább online, a Marketplace-en, egyéb csoportokban vagy saját gardróbos oldalakon keresztül találnak gazdát a valaki által egyszer már szeretett tárgyak.

További infók 

Október 18., hétfő

Hangosan lépek és visszhangzik az Oktogon – Z generációs pandémiaparadigma

Mit jelent a bezártság, a szabadság elvesztése azoknak a fiataloknak, akiknek az életében a világjárvány egyik pillanatról a másikra rombolta le az addig biztosnak hitt koordinátákat? A darab szerzői maguk az érintettek, olyan érettségiző, vagy egyetemi éveiket kezdő fiatalok, akiket a pandémia életük talán legfontosabb időszakában állított meg, mégis számtalan lelki, érzelmi és mentális tapasztalattal gazdagodtak.

A jelenetekből Pass Andrea rendezett előadást, a szereplők részben maguk a szerzők, részben hivatásos fiatal színészek. A diákok az írás folyamata során egyre mélyebbre ástak, máskor borzongató magaslatokig merészkedtek, érzékenyen felmutatva generációjuk közérzetét. Egy új paradigma mentén kirajzolódó világlátás ez, a társadalmi igazságtalanságokra, az emberi méltóságot sértő gesztusokra fájdalommal reagáló, egymásra óvón figyelő karakterekkel és törékeny sorsokkal. A darabot október 18-án 19 órától láthatjuk a Három Hollóban.

További infók

Dalnokok – kerekasztal-beszélgetés: A dalszövegírás és az irodalom kapcsolata
 
Egyedülálló pillanatok egyike, hogy a négy művész – Géczi János, Háy János, Beck Zoltán és Likó Marcell – együtt látható színpadon és vezet be minket a dalszövegírás világába. Október 18-án a Gödörben megismertetik velünk az alkotási folyamatokat, a sikereket, a nehézségeket, az irodalom és az alternatív rockzene kapcsolatát.

További infók 

Október 19., kedd

Tricky (UK)

Tricky tizennegyedik stúdióalbuma, a 2020 őszén megjelent Fall to Pieces elképzelhetetlen fájdalmat és veszteséget dolgoz fel nyers érzelmekkel és sötéten kavargó zenei megoldásokkal. Az albumon Marta Złakowska – akit Tricky egy krakkói bárban fedezett fel – hangja központi szerepet kapott, közreműködött a Fall Please című dalban, amely a művész elmondása szerint munkásságának legpoposabb darabja.

Az eredetileg 2020 áprilisára meghirdetett koncertet 2021. október 19-én tartják meg az A38 Hajón.

További infók 

Capazine – Let's Plant

Ahogy minden kert más és más – legyen szó belső kertről, saját kertről, városi vagy közösségi kertről, gyümölcs- és zöldség-, botanikus vagy épp díszkertről –, úgy a műhelymunka résztvevői is eltérő megközelítéssel vizsgálták e körülhatárolható tereket. A Capazine Let's Plant alkotói – Bankó József és Martinkó Márk, Balogh Viktória és Páczai Tamás, Bielik István és Magócsi Márton, Biró Eszter és Kerekes Emőke, Bohus Réka és Fabricius Anna, Ladjánszki Máté, Lázár Eszter és Váczi Lilla, valamint Pfliegel Bálint és Rácmolnár Milán – a növények életének és jelentőségének különböző aspektusait vizsgálva hívják fel a figyelmünket a növények szerepének és szeretetének lehetőségeire.

További infók 

Október 20., szerda

Primanima Mini és BABtér nyílt nap

A fiatal animációsok fesztiválja, a Primanima tavaly a járványhelyzet miatt elmaradt, ám az esemény kilencedik kiadására rengeteg inspiráló alkotást neveztek, ezért a szervezők fontosnak tartják, hogy figyelmet fordítsanak ezekre egy évvel később is. Így született meg a rendhagyó Primanima Mini, amely a Budaörsi Animációs Bázison zajlik október 20. és 24. között. A felnőtteknek és gyerekeknek szóló rövidfilmvetítések mellett animációs és grafikai foglalkozások, valamint nyílt nap várja a látogatókat.  

További infók 

Csemer Boglárka „Boggie” & Grecsó Krisztián – Kulisszakoncert

Grecsó Krisztián és Csemer Boglárka „Boggie” közös estjén saját történeteiket fűzik csokorba a zene és az irodalom nyelvén. Két ember személyes beszélgetésébe pillanthatunk bele, ami tele van érzelmekkel és spontaneitással. Gyakran még saját maguk számára is zavarba ejtő vizekre eveznek, de büszkén felvállalják esendőségüket, hétköznapiságukat. A két alkotó izgalmas műsorában nem csupán közel kerülhetünk az alkotás titkaihoz, de betekintést nyerhetünk univerzumukba is. Zene, irodalom és egy kis életről való elmélkedés. Még több Krisztiánból és még több Boggie-ból.

További infók

Címkék