Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Látnivalók és kultúra

Összeérő történetek – Művészek és állami gondozott gyerekek találkozását megörökítő kiállítás nyílt

Világszép Kapcsolódások címmel ismert hazai művészek állami gondozott gyerekekkel való találkozásából született alkotásokból nyílt kiállítás a Létra Klubban. A tárlat a hátrányos helyzetű gyerekeket támogató Világszép Alapítvány kezdeményezése nyomán jött létre, a kiállításra húsz művész, köztük Alföldi Róbert, Bukta Imre, Csató József, Havadtőy Sámuel, Nádler István vagy Nemes Csaba is készített alkotást.

A tárlat alapötlete Alföldi Róbert az alapítvány nyári táborában tett látogatása után született, ahol az ismert színész, rendező, alkotó, műgyűjtő néhány rendkívül intenzív napot töltött a gyerekekkel. Itt ismerkedett meg Gergővel, aki barátságot kötött az ismert művész kutyájával, erről a találkozásról pedig egy kis kutyaszobrot készített, amit Alföldinek ajándékozott. Ez az élmény sokszorozódik most meg a kiállításon, ahol Alföldi Róbert alkotóként és társkurátorként Wirtz Ágnes alapítványvezetővel 

húsz ismert művészt kért föl arra, hogy találkozzanak az állami gondozásban élő gyerekekkel, és az ő történetüket, a személyes találkozások nyomán létrejövő érzéseket, benyomásokat örökítsék meg egy alkotás formájában.

húsz ismert művészt kért föl arra, hogy találkozzanak az állami gondozásban élő gyerekekkel, és az ő történetüket, a személyes találkozások nyomán létrejövő érzéseket, benyomásokat örökítsék meg egy alkotás formájában.

A tárlaton kiállító művészek Alföldi Róbert mellett Bánki Ákos, Barabás Zsófi, Bukta Imre, Csató József, Czigány Ákos, Esterházy Marcell, Havadtőy Sámuel, Győri Márton, Horváth Lóczi Judit, Köves Éva, Kristóf Gábor, Lovas Ilona, Megyik János, Nádler István, Nemes Csaba, Nemes Márton, Soós Nóra, Szüts Miklós, Vojnich Erzsébet. Mindnyájan saját stílusuknak, művészi kifejezésmódjuknak megfelelően örökítették meg a találkozásokat, így a megszülető alkotások között vannak absztrakt és figurális művek, mélyen személyes és a probléma társadalmi oldala felől közelítő képek, amelyek technikájukban is különböznek egymástól. 

A kiállítást összefogó Világszép Alapítványt tíz évvel ezelőtt hozta létre Wirtz Ágnes és Albrecht olyan gyerekek támogatására, akik állami gondozásban vagy nevelőszülőknél élnek. Az alapítvány paloznaki központjában nyári táborokon, képzéseken vehetnek részt a gyerekek, míg Budapesten, a kiállításnak is helyet adó, Hűvösvölgyi úti épületében óvoda és közösségi tér került kialakításra számukra. A központokban nyári táborokat, műhelyfoglalkozásokat, mesemondó- és mentorprogramokat szerveznek.

Magyarországon jelenleg 23 ezer gyerek él állami gondozásban, az alapítvány közülük 150 sorsát egyengeti. A kiállítás egyrészt abban segít, hogy jobban megismerhessük őket, másrészt a képeket árverésen lehet majd megvásárolni, a befolyt összeg segítségével pedig várhatóan még 30-40 gyerek vehet majd részt az alapítvány programjain. A gyerekek és művészek találkozását videósorozat is megörökíti, azoknak pedig, akiknek nem a művészek festettek képet, az alapítvány önkéntesei készítettek saját alkotást. Ezekből a művekből a tárlatra képeslapok készültek, amiket támogatói áron szintén megvásárolhatunk. A tárlat szeptember 26-ig 11 és 18 óra között tekinthető meg a Hűvösvölgyi úti Létra Klubban. 

Cimkék

Hasonló tartalmak

A Mikulás után a Jégkirálynő is Budapestre érkezett

?>

A Cinema Mysticában, Budapest első, digitális művészeti kiállítóhelyén 8 új installációval köszöntött be a tél.

Különleges jelek lepik el karácsonyig Erzsébetvárost, a felét már láthatjátok

?>

Ezek a különös jelek a pesti gettó határát jelzik, amit 1944. december 10-én zártak le. A kis táblácskákat a VII. kerület utcáin fedezhetitek fel.

Frida Kahlo-fotókiállítással ünnepli jövőre 130. születésnapját a Mai Manó Ház

?>

A magyar fotóművészeti élet központja, az 1894-ben épült Mai Manó Ház jövőre lesz 130 éves. 2024-ben izgalmasabbnál izgalmasabb kiállításokkal várnak.

Nosztalgikus időutazás az Ikarus buszmatuzsálemeivel – Elindult a Mozgó Múzeum

?>

December 16-án indul a Közlekedési Múzeum nosztalgiajárata, a Mozgó Múzeum, amit idén a tavalyi nagy siker tapasztalatai alapján kicsit újragondoltak.

Neked ajánlott

A