Csécs-Kertész Dóra és férje, Csécs Gergely lakhelyükön, Nagykovácsiban nyitották meg csomagolásmentes, vegán és biotermékeket árusító boltjukat, ahol jelenleg több mint 150 különböző árucikket tudunk kimérve vásárolni.

Remeteszőlősi lakosként tökéletesen tisztában vagyok a Nagykovácsi-medence nyújtotta előnyökkel és a belvárosba való bejutás esetleges nehézségeivel is, ezért külön örömtelinek tartom a környék kínálatának folyamatos minőségi bővülését és a falusi közösség megőrzésére tett minden apró kísérletet. Dóriék boltja tökéletes ötvözete a kettőnek, korunk változó igényeinek beleszövésével kiegészülve.

A Nagykovácsiba vezető bicikliút elkészültével még csalogatóbb természetközeli turisztikai célponttá váló település termelői piaca régóta nagy népszerűségnek örvend, de kérdéses volt, hogy a környéken van-e valós igény a csomagolásmentesen kimért, bio- és többségében vegán élelmiszerek, fűszerek, alapanyagok iránt. Mostanra kiderült, hogy van, mégpedigjóval nagyobb, mint amire előzetesen számítani lehetett.

Dóriék kezdetben elektromos biciklivel vitték házhoz Kovácsiban és Remetén az áruikat, közben pedig három nagy asztallal, üvegekkel gyakorlásként piacozni kezdtek a Római-parton, és amikor rájöttek, hogy tényleg működik, akkor belevágtak a saját bolt megvalósításába. A három hónapja nyílt üzletben már ennyi idő alatt 15%-kal nőtt a termékek száma, így több mint 150 tétel közül tudunk válogatni. 

Illetve nem csak válogatni, hanem akár kérdezni és beszélgetni róluk, mert Gergelyék alapkoncepciója a piacos-kosaras-beszélgetős életérzés és közösség bolton belüli megteremtése. Ez egyrészt kihívás saját magukkal szemben, hogy próbáljanak folyamatosan megújulni és visszatérésre motiválni az embereket, másrészt elkötelezettség, hogy teher helyett élménnyé formálják a vásárlást, aminek 

fontos része az emberközeliség, a segítő szándék és a helyben egyre szorosabbá váló emberi kapcsolatok.

A szemük előtt zajlik az a fajta vásárlói evolúció, amikor valaki bolti papírzacskóval kezd és a végén már a saját üvegét hozza. A komfortzónát kezdetben ugyan nem könnyű elhagyni, de ahogy ráérzünk az ízére, jön már minden magától. Sokan először megijednek az ilyen üzletektől, pedig nincs mitől, hiszen itt pont az a lényeg, hogy először elég 10 dekákat vásárolnunk, hogy kipróbáljunk valami újat. Napi szinten akár 10 percet erre szánva hamarosan a minőségi étkezéseink bensőséges érzése is visszatér, szemben az „előre betárazás” üzemi lélektelenségével. Higgyétek el, rengeteget számít, hogy milyen a kapcsolatunk az étellel, amit elfogyasztunk!

Vannak olyan kulcstermékek, amiket egyesével és célirányosan szereznek be, de próbálják azért némileg összefogni a lehetséges beszerzési forrásokat, mert 150-féle terméknél nem lehet mindenből 50 kilót berendelni, ha a frissességet is szem előtt akarjuk tartani. Van olyan beszállító, aki kifejezetten tönkölysütiben verhetetlen, a fűszerpaprika pedig például egy szakosodott kalocsai termelőtől érkezik, de a magoktól az aszalványokon, tésztákon, nasikon, teákon és kávékon át egészen az ajándékokig és natúr kozmetikumokig szinte mindent megtalálunk.

A Csécs család számára a hétközi nyitvatartás és hétvégente a római-parti piacozás egyelőre marad, de remélhetőleg ősztől szombatonként is kinyitják az üzletet. Jelenleg Dóri áll a boltban, meg a családtagok, de hiába laknak mindössze 3 utcával feljebb, egy anyára otthon is mindig szükség van. Vendégszeretet, belevetett hit és őszinte elhivatottság nélkül ezt nem lehet csinálni, és ahogy belépünk az ajtón, egyből megcsap minket a szerelemprojekt szele. 

Faluszinten – hosszú idő után újra – iránymutatás, hogy lehet így is vásárolni, Nagykovácsiban pedig nemcsak a jövő a menő, hanem a múlt mellett már a jelen is.

Címkék

Elérhetőségek

Menő-Jövő 2094 Nagykovácsi, Kossuth Lajos utca 47. Facebook-oldal Weboldal