A miniszobrokat készítő művész ezúttal egy olyan anekdotát öntött bronzba, ami Mária Teréziával esett meg Vácott, amikor ott járt 1764-ben.

A sztori szerint az 1740 és 1780 között uralkodó Mária Terézia 1764 augusztusának végén a családja kíséretében ötnapos látogatásra érkezett Vácra Migazzi Kristóf Antal váci püspök és bécsi hercegérsek meghívására. Hogy a település méltóképpen tudja fogadni a Pozsonyból hajóval érkező uralkodónőt és családját, a helyiek felújították az épületeket és egy diadalívet is felépítették, aminek neve is van: Kőkapu. 

A diadalívet sebtében, mindössze két hét alatt húzták fel, ezért Mária Terézia először nem mert átmenni alatta a hintójával, nehogy rá és családjára omoljon az egész építmény. A szobor talán ezt az aggodalmaskodó pillanatot örökíti meg. Az ötödik napon azonban (visszafelé a kikötőbe) mégiscsak átment alatta – és természetesen nem omlott rá az uralkodói fejre a diadalív. A Mária Terézia eksztázisa címet viselő szobrot a napokban helyezte ki a művész. Erről és az alkotói folyamatról pedig egy videóban számolt be. 

Címkék