Sokan szeretik a bohém hangulatú helyeket, meg az olyanokat is, amiket bolhapiacos kacatokkal rendeztek be. Budapesten több ilyen hely is akad, a mi új kedvencünk, a Jenő Bár a Zichy Jenő utca 22. alatt nyitott meg a munka ünnepén, május 1-jén.

A Jenőt három régi barát nyitotta meg. Zsolt sokáig az online marketing területén dolgozott, Szabolcs a vendéglátás területéről érkezett, de vendéglátós tapasztalata a trió kreatívjának, Olivérnek is van, aki Zsolttal együtt már vállalkozott is korábban: ők hozták be Magyarországra a buborékfocit. Most viszont összerakták hármuk tudását és megalkották nekünk a Jenő Bárt, ami első látásra leveszi az embert a lábáról a sokszínűségével, a humorával – mert humora egy helynek is lehet –, a közvetlenségével, vagyis a bohém hangulatával. Még be sem kell lépni, le sem kell menni a pár fokból álló lépcsősoron a pincekocsmába ahhoz, hogy az érdeklődésünket felkeltse a hely. Már a neve is rendben van, és a Jenő portálja is előre elárulja pár remek poénnal, hogy mi vár ránk, ha ott töltjük el a délutánunkat és/vagy az esténket. 

A Jenő Bár május 1-jén, vagyis a munka ünnepén kezdte meg a működését, ami akár jelképes is lehet – a srácok nem félnek jó sok munkát beletolni a helybe, hogy jól működjön. A Jenő helyén már az előző 25 évben is kocsma működött. Előbb a Bastille nevű, majd egy sportkocsma foglalta el a helyét. Tavaly év elején egy fiatal pár vette át a helyet, ők indították el a bohókás-bohém irányba a helyet. Csak hát akkor még nem is gondolhattak arra, hogy mi következik, hogy jön a Covid meg a lezárások. Decemberben bedobták a törülközőt, ekkor került a képbe Olivér, Szabolcs és Zsolt, akik pedig tőlük vették át a helyet. Azért egyébként külön piros pont jár a srácoknak, hogy a vendégtérben, a bejárat környékén több olyan díszítőelemet is elhelyeztek, melyek a kocsma korábbi stációira utalnak. 

Bár a srácok bírták a fiatal pár által lefektetett irányt, mégis alapjaiban rendezték át a teret, amihez egy igazi profit hívtak segítségül: Babos Bertalan Zsilit, aki olyan helyeket rendezett már be stílusosan kacatokból, mint a Szatyor, a Csendes vagy a WNDRLND. Vagyis a Jenő is egy sűrű, sok-sok apró tárggyal teli, kicsit zegzugos romkocsma, amiben még a sokadik alkalommal is találni fog az ember valami újat, valami vicceset. A lezárás miatt volt is idő a munkára, meg arra is, hogy egészen pontosan meghatározzák a koncepciót, és hogy az alapján mi kerüljön rá az étel- és az itallapra.

Amit fontos leszögezni: a Jenő egy kocsma – az itallap előbbre való, mint az étlap –, amin nem is szándékoznak változtatni, nem szeretnének ételbárrá vagy bisztróvá átalakulni. Ettől függetlenül létezik ún. jenős ételspecialitás: saját kenyérlángosuk van, ami oregánóval fűszerezett hagymás tésztából, olaj nélkül, kemencében sül, és különféle mártogatósokat (padlizsán, gomba, vörös lencse) adnak mellé, meg házi kolbászt. Az ételek és az italok tekintetében fontos szempont volt, hogy egyfelől minőségi cucc legyen, amit a srácok a vendégek elé tesznek, másfelől csupa jó érzékkel megválogatott termék, amiket nem biztos, hogy máshol is lehet kapni, vagy ha lehet, akkor nem abban az összeállításban, mint a Jenőben. Igaz ez a sörre, a borra, a whiskey-re, a ginre, a rumra, de még az üdítőkre is – a tonikkínálat egészen pazar –, egyszóval mindenre, amit a Jenőben kérhetünk magunknak a pult mögül. A csapon egyébként békésszentandrási sör van, nem pedig a sztenderd sörök, a folyóbor pedig a badacsonyi Pátzay pincészetből érkezik. 

A Jenő próbál a kocsmaság mellett némi multifunkciós hely is lenni. Ezért tartanak itt kvízesteket – az első annyira jól sikerült, hogy még a pótszékek is elfogytak a raktárból. Szabolcs szakértelmét kihasználva lesznek majd italkóstoló esték külön whiskey-ből, ginből, rumból, hétvégenként pedig ők is rágyúrnak a zenei programokra. Van egy pici színpad a bejárattól jobbra, amin „a sok jó ember kis helyen is elfér”-elv alapján akár 3 zenész is elfér, de egy DJ a lemezeivel biztosan, erre már volt is példa a Jenőben. 

A tervek között sok minden szerepel. Mivel a hely 4-kor nyit, a fennmaradó időben is szeretnék kihasználni a Jenőt. A hétvégékre reggeltől 4-ig rendszeres kézművesvásárt terveznek, ami nagyon passzol a hely atmoszférájához, amit a srácok elég jól éreznek is, mert nem állnának meg ennyinél: kézművesworkshopokat is szeretnének, azokat pedig hétköznap. A Jenő elé nyárra mobilteraszt terveztek, ami már megkapta az engedélyt is, mostanra készült el, és épp most hétvégén lesz az ünnepélyes felavatása.

Végezetül térjünk vissza Jenőre, a névre, ami alapvetően a hely utcájának nevet adó Zichy Jenőtől lett kölcsönvéve. Ám menet közben a srácok kicsit továbbgondolták a dolgot, és meg is jelent lelki szemeik előtt maga Jenő, aki több mint egy kocsma névadója. Jenő a hely bohém szellemiségét jelképező fiktív figura, akitől mindenki azt várja, hogy egyszer csak testet öltsön a kocsma közepén – de persze sosem fog. Jenő kicsit olyan, mint Columbo felesége, ami azért is idekívánkozó analógia, mert Jenőnek is van felesége, csak ebben a kapcsolatban a nő a látható elem. Rövidesen felbukkan a kocsmában: egész alakos figurája a bejárattal szemben fog állni. Jenő szeretője viszont már ott van, a bár hátsó pultjánál találjuk.

Címkék

Elérhetőségek

Jenő Bár 1065 Budapest, Zichy Jenő u. 22. Facebook-oldal