Tavaly március óta szemlélhetjük az újjáépített palota gyönyörű homlokzatát a Hunyadi udvarban, de mostanáig várni kellett, hogy belülről is megnézhessük.

A Hauszmann Program keretében 2020 tavaszára a tervezett visszaépítések közül elsőként épült meg a II. világháborúban megrongálódott, majd a 70-es években lerombolt Főőrség és a Lovarda épülete az eredeti tervek, fotók és művészettörténeti-építészeti tulajdonságok alapján. A semmiből felhúzott építmények azóta látványos, de néma díszei voltak a Várnegyednek, a Főőrség azonban május 14-én megnyitotta a kapuit: az alsó részén beülhetünk a kávézóba vagy annak teraszára, míg a felső szinten megtekinthetjük az épület múltját bemutató kiállítást. A Lovardában multifunkciós rendezvénytér működik majd, még várni kell rá, hogy üzembe helyezzék.

Erre a helyre, ahol a 19. század végén még a várfelügyelő kétszintes lakóháza állt, Ybl Miklós is tervezett egy főőrségi épületet, 1885-ben. A házat 1901-ben lebontották, hogy helyére aztán Hauszmann Alajos tervei alapján épülhessen fel a Főőrség laktanyája. Itt szállásolták el a Magyar Királyi Testőrséget, melynek feladatköre 1920 után kibővült Horthy Miklós és családtagjainak védelmével. Amolyan látványosságként is működtek, vasárnaponként hatalmas tömeg várta, hogy a délutáni zenés őrségváltáskor megpillanthassa a gyönyörű ruháikban pompázó délceg testőröket.

A neoreneszánsz épületet a II. világháborús ostrom során érték ugyan károk, de nem olyan mértékűek, hogy ne lehetett volna helyreállítani. Ennek ellenére 1971-ben elbontották az alatta elterülő, 1898 és 1900 között épült Lovarda romjaival, valamint az 1896-ban készült történelmi Stöckl-lépcsővel együtt.

Hatalmas jón oszlopait, csodaszép szobrokkal, hadi jelképekkel, fegyverekkel díszített homlokzatát már tavaly március óta nézegethetik az arra járók, ekkor bontották el a kordonokat az épület körül. Arra azonban, hogy be is lehessen menni, a Covid-járvány miatt mostanáig várni kellett.

Az egykori kaszárnya földszintjén századfordulós hangulatot árasztó kávézó-éttermet alakítottak ki, a falakon, a mennyezeten a testőrség mindennapjait megörökítő archív fotók emlékeztetnek az épület múltjára: kackiás bajuszú, daliás, szálfaderekú legények figyelik majd, ahogy kávézgatunk. A Royal Guard Caféban egyelőre süteményeket kapni csak, a melegkonyhával még várnak a vírushelyzet további javulásáig. Az ablakból szép kilátás nyílik a Tabánra és az angol palával fedett Lovarda épületére, amelynek jelenleg a környezetét teszik rendbe, a teraszon. A másik oldalon is kellemes a kilátás a teraszon, az oszlopok alól a Nemzeti Galéria épületeit és a Hunyadi udvaron járó-kelőket lehet szemmel tartani.

A felső szinten kapott helyet az Életem árán is! címet viselő kiállítás, amely a magyar testőrségek tárgyi emlékein keresztül hivatott bemutatni az elmúlt 260 esztendő történetét, a Magyar Királyi és Nemesi Testőrség 1760-as alapításától kezdődően. Az itt látható képek egy többgenerációs magángyűjteményből, a Gőgh-archívum egyedülálló kollekciójából származnak, és kiegészülnek korabeli testőregyenruhákkal, sisakokkal, testőrfejfedőkkel, személyes tárgyakkal, kitüntetésekkel és komplett személyi anyagokkal. A hátsó különteremben a magyar történelmen átívelő 3D-s vetítést nézhetnek majd meg a látogatók.

Címkék