Idén nemcsak Pilinszky-centenáriumot ünneplünk, hiszen a 20. századi magyar próza egyik megkerülhetetlen alakja, Mészöly Miklós is száz éve született, ám a fiatalabb korosztály kevésbé ismeri. A Jelenkor Kiadó és a Libri az évforduló alkalmából egy novelláskötetet állított össze, amivel a középiskolásokat és a felsőoktatásban részt vevő hallgatókat ajándékozzák meg, ezzel is népszerűsítve Mészöly írásait.

Ha még mindig a gimis éveimet taposnám, vagy az ELTE A épületének lépcsőit, biztos, hogy elrohannék a legközelebbi Libribe, hogy beszerezzem Mészöly Miklós novelláskötetét. A Nem felelt meg neki címmel megjelent könyvet ráadásul a Jelenkor Kiadó és a Libri ajándékba adja minden középiskolai tanulónak és hallgatónak – persze csak akkor, ha van érvényes diákigazolványuk. 

Az „Olvassunk Mészölyt!” kezdeményezés célja, hogy a fiatal generációhoz is eljussanak a 20. századi magyar prózairodalom egyik megkerülhetetlen alakjának művei, akivel valójában csak akkor ismerkedik meg a fiatal olvasó, ha magyar szakra jelentkezik. Az öt novellát tartalmazó kötetet (Koldustánc, Film, az Emkénél, Szárnyas lovak, Anyasirató, Nem felelt meg neki) a szerző születésének 100. évfordulójára állították össze, és kifejezetten a diákoknak szánják, összesen 10 ezer példány van belőle.

Mészöly Miklós ma leginkább Polcz Alaine férjeként él a köztudatban, pedig a Nem felelt meg neki novelláinak írója a II. világháború és az ezredforduló közötti irodalmunk egyik kiemelkedő prózaírója, aki a novellák mellett regényt, drámát, mesét, bábjátékot és esszéket is írt. A diákoknak készült válogatásba bekerült művek a pályakezdéstől egészen a kései korszakig reprezentálják az életművet.

Címkék