Új kiállítással nyit újra a Magyar Nemzeti Galéria, hatállomásos whiskytúrát rendeznek a belvárosban, pop-up bazárt tartanak a Normafa Síház udvarán, visszatér a Vegan Sunday Market, 30. születésnapját ünnepli a Budapest Táncszínház, a Népszigeten található Filip pedig bútorvásárral készül. Mutatjuk a következő hét nap legjobb programjait!

Május 13., csütörtök

május 13-i, Nekünk Pilinszky című kerekasztal-beszélgetésen arról lesz szó, mit jelent a fiatalalkotó-generációnak a 100 éve született Pilinszky János életműve. Mesterként, tanítóként, költőelődként viszonyul hozzá a fiatal költő? Munkássága lehetőség az elmerülésre, szavai ihletet adnak? Hogy hangzik dalban a vers, és mi az az egy fogalom, mondat, gondolat, amit az adott szerző örökre magában hordoz a Pilinszky-életműből? Az eseményen vendégként lesz jelen Nagy Lea (költő), Regős Mátyás (költő, író), valamint Agócs Márton és Fejér Mihály (az Aurevoir. zenekar frontemberei). A házigazda szerepében pedig Juhász Anna (irodalmár) lesz látható.

További infók 

Május 13-án, csütörtökön délután 4 órától a 80-as évek hangulatával átitatott mai és korabeli slágerekre italozhatunk a Zsófia Rendezvényhajó fedélzetén. A hangulatért Quixotic, a retrowave legismertebb hazai úttörője felel majd.

További infók 

A londoni Tate Britain múzeum egyedülállóan gazdag preraffaelita gyűjteményének közel száz lenyűgöző alkotása látható május 13. és augusztus 22. között a Magyar Nemzeti Galériában, a mozgalmat bemutató első nagy magyarországi kiállításon. A Tate Britain – az 1500 utáni brit művészet legnagyobb nemzeti gyűjteménye – kollekciójában kiemelkedő jelentőségű helyet foglalnak el a preraffaelitáknak, a 19. század legnagyobb hatású brit művészeti mozgalma alkotóinak a művei. A Vágyott szépség című tárlathoz kapcsolódóan nyílik meg a mozgalom magyarországi hatását bemutató kísérőkiállítás is, Az utópia szépsége. Preraffaelita hatások a századforduló magyar művészetében címmel.

További infók 

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszékén voltak osztálytársak. Egyikük Brüsszelben, másikuk Oslóban tanult tovább, mégis egymás legfontosabb zenésztársai lettek. Együttműködésükhöz eddig nyolc lemez, valamint számtalan fesztivál- és klubkoncert kötődik több kontinensen, a világ huszonöt országában. Az elmúlt években akusztikus duójuk vált a legfontosabb közös formációjukká, és bár legújabb, Shapeshifter, vagyis Alakváltó című lemezüket kvartettben rögzítették, két belga zenésszel, közös munkájuk magja továbbra is a duó. Kidolgozták, hogyan lehet a legteljesebb hangzást elérni mindössze egyetlen gitárral és énekhanggal a személyes ihletettségű, mélységet, felszabadultságot és humort magukban hordozó dalaikkal. A május 13-i online koncertjükön a kortárs jazz és az improvizatív popzene egyedi találkozásának lehetünk fültanúi.

További infók

Május 14., péntek

Megszállottak viadala című sikersorozat sajátos látásmódú rendezője, Emerald Fennell ínycsiklandóan új oldaláról mutatja meg a bosszút az Ígéretes fiatal nő című új filmjében. A provokatív, Oscar-díjas remekmű után pedig lehetőségünk lesz megvitatni a látottakat a Filmszerész Filmklubban, melynek a Művész mozi ad otthont május 14-én.

További infók 

A több hónapos otthonülés után végre fellélegezhetünk és élvezhetjük a vendéglátó-helyiségek nyújtotta előnyöket, ráadásul a társasági élet mellett újraélhetjük a whiskykóstolás örömét is. A World Whisky Day adta az első budapesti whiskytúra ötletét, melyet minden év május harmadik szombatján tartanak. Ezen a napon mindenki méltó módon ünnepli az „élet vizét” kedvenc whiskyje elfogyasztásával. A program hat állomásán nemcsak új márkákkal, hanem a már jól ismert és kedvelt prémiumpárlatokkal is találkozhatunk.

További infók

Öt világ körüli út, 1 250 000 km repülőgépen, 325 000 negatív, 1637 riport. Az 1906-ban született, magyar származású fotóriporter, Paul Almásy életműve kiemelkedő helyet foglal el a magyar és a francia fotótörténetben. Fotóriporterként szinte a világ összes országát bejárta – kivéve Mongóliát –, ami egy 1985-ös franciaországi kiállításának is a címe lett. Életművének kezelője jelenleg a berlini sajtófotó-archívum, az Archiv für Kunst und Geschichte, művei azonban számos művészeti köz- és magángyűjteményben is megtalálhatóak, mint például a Magyar Fotográfiai Múzeum vagy a franciaországi Nicéphore Niépce Múzeum. A Mai Manó Házban 2021 tavaszán a Magyar Fotográfiai Múzeum Paul Almásy-gyűjteményének egy részét láthatja a közönség.

További infók 

Május 15., szombat

Május 15-én a Népszigeten található Filip garantáltan megtelik piaci hangulattal, szombaton ugyanis bútorvásárt rendeznek, amely egyéb holmik áruba bocsátásával is kiegészül. Izgalmas vendég eladók is érkeznek a Zsilip utcába, így bőven lesz majd miből válogatni.

További infók

Május 15-én, 20 órától Verdi Rigoletto című operájának előadását közvetíti az Operaház.

mantovai udvar nőket habzsoló férfitársadalmában a nemeseket szórakoztató torz bohóc senkit nem kímél vicceivel. Mégis azt reméli, hogy a maró gúny, amivel mások fájdalmát fogadja, nem üt majd vissza rá. Csak jól el kell választani a munkát és boldog magánéletét. De amikor lánya saját vágyait követve kilép a biztonságot adó zárt falak közül, épp Rigoletto titokzatos kettős élete okozza vesztét. Verdi műve nem véletlenül népszerű: az elfogadás és káröröm, a szerelem és önfeláldozás tragédiáját shakespeare-i mélységgel és magával ragadó zeneiséggel mutatja fel. Szinetár Miklós és Harangi Mária produkciója igazi sztárszereposztással látható. A címszerepet a számos díjjal kitüntetett kamaraénekes, Fokanov Anatolij, Gildát a népszerű Kossuth-díjas szoprán, Miklósa Erika, a mantovai herceget a 2017/18-as évad kamaraénekese, László Boldizsár alakítja. A Magyar Állami Operaház zenekarát és énekkarát Medveczky Ádám vezényli.

További infók 

Május 15-én, szombaton egy Szent Imre-várostól a Naphegyig tartó, hegymászással egybekötött időutazáson vehetünk részt a Mesélő Házak jóvoltából. Megszólalnak az öreg falak, mesélnek régi lakókról, művészek és mecénások, királyok, diplomaták, gyermekmentők történetei, emlékei, legendás vacsorák és estélyek elevenednek meg, rég eltűnt arcokat idéznek a sokat látott kapuk, falak. A 2 és fél órás séta a Móricz Zsigmond körtér közeléből indul és a Czakó utcai piacon végződik az árban foglalt frissítővel. A terep meredek mindkét irányban, helyenként egyenetlen talajjal, így a kényelmes cipő és a jó kondíció elengedhetetlen.

További infók 

A Budapest Táncszínház 2021-ben ünnepli fennállásának 30. évfordulóját, melyet két részből álló esttel ünnepelnek meg. Az est első felében 5 vendégkoreográfus – Földi Béla tanítványai, korábbi Budapest Táncszínház tagok – készít rövid koreográfiákat a táncművészeiknek, míg a második etapban Jiri Pokorny Egyszer visszatérsz című előadását láthatjuk.

További infók 

Az Evus május 15-i workshopján egy 11 cm átmérőjű fa hímzőkereten készíthetjük el a hímzésünket, melyet aztán rögzítünk, így a foglakozás végén egy teljesen kész képpel térhetünk haza. Mindeközben megismerhetjük a legalapvetőbb öltéstípusokat és mindent, amit a hímzésről tudni érdemes.

További infók 

Május 16., vasárnap

Május 16-án újra vár minket a Vegan Sunday Market Westend Millennium Tetőkerten. A kitelepült árusoktól vásárolhatunk majd vegán sajtkülönlegességeket, sütiket, szendvicseket, chiliszószokat, szappanokat, krémeket és egyéb tisztálkodószereket, valamint zero waste termékeket, bonbonokat,  finom szörpöket, smoothie-kat és kenegetős és tunkolós finomságokat is.

További infók 

Május 16-án, déltől széles kínálattal várja a bruncholás szerelmeseit a DNB Budapest, melynek csapata a 100 km-es körzetből származó alapanyagokra esküszik, és küldetésének tartja a magyar konyhakultúra felfedezését, valamint annak újragondolását is. Az eseményen nincs más dolgunk, mint élvezni a büféasztalaik széles választékát, a remek ízeket és a dunai panorámát. 

További infók 

A naptárban már kőbe vésett helye van a Cabernet Franc Napnak, ünnepeljük a Furmint Dayt és az Aszú Dayt, de még korántsem telt be a kalendárium. Ezért Csetvei Krisztina móri borász, az ezerjó borok egyik legkiválóbb készítője gondolt egyet, és életre hívta az első Nemzetközi Ezerjó Napot. A kezdeményezéshez gyorsan csatlakozott néhány móri borász: a Móri Brigád, a Geszler Családi Pincészet, a Lincz Pincészet, Miklóscsabi Pincéje és a Paulus Borház. Az ezerjó szőlőfajta azonban nemcsak a Móri borvidékén készül, hanem például a Kunsági és az Ászár-Neszmélyi borvidékeken is, ezért örömmel csatlakozott a kampányhoz a kunsági Frittmann Pincészet és az ászári Petőcz Családi Pincészet.

A Nemzetközi Ezerjú Napot május 16-ra tűzték ki, ekkora országszerte számos helyszínen kóstolhatunk majd ezerjó borokat, Budapesten többek között a 0,75 Bistróban, a Csiga Caféban, a DiVino borbárokban, a Kalicka Bisztróban és a Palack Borbárban.

További infók 

Normafa Síház udvarán május 16-án, vasárnap újra válogatott művészek, kézművesek egyedi munkáit csodálhatjuk és vásárolhatjuk meg. A kirakodóvásáron részt vesznek dizájnerekkézművesek és iparművészek egyaránt. A megújult Normafa Síház pedig frissítő italokkal várja a nézelődéstől megfáradtakat.

További infók 

Május 17., hétfő

mediterrán vonallal kevert klasszikus rockot játszó Deep Glaze-t két dologról lehet mostanában ismerni. Egyrészt a szuper zenéjükről, másrészt a frontemberről, aki a 2019-es év egyik legsikeresebb magyar filmjének, a FOMO – Megosztod, és uralkodsznak a főszereplője. A bandát két görög-magyar származású fiú alapította, Topuzidisz Dimitrisz és a már említett Yorgos Goletsas. A TRIP Teraszra akusztikus trió felállásban érkeznek május 17-én, és az ismert dalok mellett feldolgozások is felcsendülnek majd.

További infók

Május 17-én Matyi Csongor pszichológus lesz a Be Smart Klub vendége, aki Pszichopaták a filmvásznon címmel tart majd online előadást.

Gondolatainkban a pszichopaták a filmek számító, hidegvérű gyilkosaiként élnek. Az antiszociális személyiségzavar egészen a 80-as évekig még a pszichopátia, manapság már, mint szociopátia szerepel a pszichológusok szakzsargonjában. A súlyos probléma méltán hírhedt: számos gyilkosság, bűntény fűződik pszichopaták nevéhez.

Az interperszonális helyzetekben gyakran kerülünk kapcsolatba félelmet nem ismerő, karizmatikus és egyben gondolataikban nagyon összeszedett emberekkel. Azonban a társadalomban jelen vannak a lelkiismeret nélküli, a másokat ügyesen manipuláló, a normákat áthágó és sok esetben könyörtelen törvényellenes cselekedeteket véghez vivő pszichopaták is. A statisztikák szerint az emberiség 4 százalékát alkotják. 

További infók 

Május 18., kedd

Határvidék Budapest és valami más között – ezt mutatja be Halász Dániel Határvidék című fotósorozata. Az átmenet zónáját, úgy, hogy magát az átmenést is átélhetővé teszi. Fotói Budapesten készültek, de nem a kihagyhatatlan látnivalók, a mesés történelmi emlékek, a zavaros-bölcs Duna, vagy a járókelőkkel teli Andrássy út mentén, hanem olyan, jórészt ismeretlen helyeken, helyzetekben, ahonnan két lábon vagy gondolatban csak egy ugrás a valahol máshol. A sorozatból készült tárlat május 18-tól látogatható a Capa Központban.

További infók 

Hosszú kimaradás után újra Kóstoló Keddet rendeznek az Oinos WineBar & Bistrot-ban, május 18-án Váli Péter, a Váli Pincészet borásza látogat el az étterembe. Mire számíthatunk, ha ezt a kedd estét itt töltjük? Egyrészt 8 boron keresztül ismerkedhetünk meg a Váli Pincészet kínálatával, másrészt az új kóstolóélmények mellett izgalmas történetekkel és érdekes információkkal lehetünk gazdagabbak.

További infók

Május 19., szerda

Rabóczky Judit Rita, a magyar kortárs szobrászat kiemelkedő művészegyéniségének összegző tárlatát mutatja be a Godot Kortárs Művészeti Intézet. A Vasének című kiállítás a művész elmúlt másfél évtizedes pályafutásának mérföldköve, mely tárlat a női identitás és feminin őserő felszínre törésének színhelye.

További infók 

Zatykó Zoltán kertészmérnök zuglói birtokán hosszú évek óta termeszt fűszer- és gyógynövényeket. Bár már régóta dolgozik együtt a Pancs Bolttal, május 19-én, szerdán végre személyesen is el fog hozzájuk látogatni, hogy fűszerei mellé ezúttal szakmai tanácsokat is adhasson a vásárlóknak.

További infók 

Címkék