A korábbinál sokkal gyorsabban, pár óra alatt eljuthatunk Bécsbe, Pozsonyba, Prágába és Varsóba, ha megépül a Budapest–Varsó Nagysebességű Vasút. Egyelőre csak elképzelések vannak, a megvalósíthatósági tanulmányból jelentetett meg részleteket az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A turizmus.com adta hírül, hogy Bécsbe és Pozsonyba kevesebb mint 2 óra, Prágába 3 és fél, Varsóba pedig 5 és fél óra alatt lehet majd eljutni, ha a következő évtizedben elkészül a Budapest–Varsó Nagysebességű Vasút. Ez a vasútvonal kötné össze Budapestet a V4-ek többi országával és a nyugat-európai hálózattal. A munkálatok megkezdése a 2030-as évek elejére várható, de Kelenföldtől Törökbálintig akár már korábban is megindulhat a meglévő vágányok átépítése.

A minisztérium oldalán megjelent közlemény szerint a pályát a belföldi InterCityk is használhatnák, a balatoni utazásokban versenyképesebb alternatívát kínálva a közúti közlekedésnél. Az új vasútvonal Kelenföldtől nyugatra indulna, Törökbálinton át, a Vértest délről kerülve Székesfehérvár felé. A győri megállási lehetőség után Pozsony irányába Rajkánál, Bécs felé Hegyeshalomnál hagyná el Magyarországot. A 350 km/h-s tervezési sebességű pályán a városi szakaszok kivételével 250–320 km/h-s tempóval haladhatnának a vonatok. A járműveken két vagy több kocsiosztály állna rendelkezésre, mindegyik szerelvényben büfé vagy étkezőszakasz lenne a tervek szerint.

A Budapest–Hegyeshalom–Rajka szakaszon haladó 1. számú vasútvonal már kapacitásai határán van, akárcsak az M1-es autópálya is. A visegrádi országok fővárosainak összekapcsolása mellett a beruházás egybenyithatja a hazai gyorsvasúti hálózatot az európaival. A székesfehérvári leágazásnak köszönhetően az autópályáknál gyorsabb elérést biztosító belföldi vonatokon utazhatunk majd a Balaton felé, lekörözve az autópályákat. A film szerint a meglévő elővárosi vonalaknak is több kapacitás maradna.

Címkék