A következő napok több izgalmas zenei programot is tartogatnak: Lovasi András és Kispál András a Lemezjátszó Classicban beszélget majd Horváth Gergellyel a Kispál és a Borz második albumáról, a Péterfy Bori & Love Band a Kelenföldi Erőműben forgatott koncertfilmjét mutatja be, míg a ColorStar interaktív online koncerttel készül. Emellett kiállítás nyílik Kolozsváry Zsigmond, Vedres Ági és Csató József műveiből. A színházkedvelők utoljára láthatják a Jubileumi Beszélgetések című Pintér Béla-darab előadását, az Átrium Fehér nyuszi, vörös nyuszi című előadásában ezúttal Thuróczy Szabolcs tűnik fel, a Vígszínház jóvoltából pedig A revizor 2017-es felvételét lehet majd újranézni.

Április 15., csütörtök

ColorStar idén ünnepli fennállásának 25., Via la Musica című lemezének pedig 20. évfordulóját. A zenekar tervei szerint nyáron és ősszel jubileumi koncertsorozatot indít, de már annyira hiányzik nekik a közönség, hogy egy rendhagyó, interaktív bulit tartanak az Open Music Channel Twitch-csatornáján.

További infók 

Deák Erika Galéria következő kiállításán Csató József legújabb festményeit és a művész első, hiánypótló katalógusát mutatja be. Csató művészete az időtlen derűt jelképezi. A különböző festészeti ciklusai mindig is tele voltak kísérletezéssel, játékossággal, munkáiban egy koherens, egymásra épülő művészi program bontakozott ki az elmúlt közel két évtizedben.

Legújabb sorozatának középpontjába a síkba fordított, biomorf motívumokból álló csendéletek, az absztrakció és a térbeliség fogalmának vizsgálata került. A gazdag felületképzéssel kialakított, domborműszerű mintázatokat a visszakaparások, a monokróm foltok és a kitakarások fokozzák hol két-, hol háromdimenziós látvánnyá festészetének kimeríthetetlen eszköztárával.

További infók

Online koncertsorozatot indít a Café Zsivágó, elsőként Móser Ádám tangóharmonikás zenél náluk, április 15-én 20 órától. A koncerthez kapcsolódóan a zenészek és a Café Zsivágó támogatására is van lehetőség, erről részletes információt a Facebook-eseménynél találtok.

További infók 

Április 16., péntek

Az iráni szerző, Nassim Soleimanpour nemzetközi sikert aratott, Fehér nyuszi, vörös nyuszi című különleges darabjának nincs próbája, nincs díszlete, nincs jelmeze, nincs rendezője. Egy színész életében csak egyetlenegyszer adhatja elő a darabot, amely kísérlet a színház hatalmának demonstrálására, közös játék az író, a színész és a közönség részvételével, vagyis minden egyes este megismételhetetlen alkalom. 2021. április 16-án előadja online, életében először és utoljára: Thuróczy Szabolcs.

További infók 

Péterfy Bori énekesnő-színésznő Love Band zenekarával hazánk egyik ipari műemlékének belsejében, a Kelenföldi Erőmű több mint 110 éve épült, használaton kívüli kapcsolótermében rögzített koncertet. A járványhelyzet miatt közönség nélküli eseményen a hátborzongatóan szép, steampunk sci-fi filmbe illő látvány mellé egy új Love Band-műsor jár, hiszen olyan új dalok is megszólalnak a zenekartól ezen a koncerten, melyeket még soha nem játszottak közönség előtt. A koncertfilm április 16-án, 20 órától lesz elérhető.

További infók 

Április végéig Látótérben címmel ingyenes online vetítéssorozatot láthat az Uránia közönsége, amelyben művészeti tárgyú portrékat gyűjtöttek össze, köztük olyan dokumentum- és ismeretterjesztő filmeket, amelyeket az elmúlt években nagy sikerrel mutattak be a filmszínház mozivásznán is.

Április 16-án a Pannónia Anno című dokumentumfilmet nézhetjük meg, amely a Pannónia Filmstúdió működésébe enged betekintést. Matolcsy György, a Pannónia egykori vezetője mellett többek között olyan alkotók és művészek szólalnak meg, mint Jankovics Marcell, Szoboszlay Péter, Richly Zsolt, Gémes JózsefRófusz Ferenc, valamint Gyulai LíviuszOrosz István és Varsányi Ferenc is. 

További infók 

Április 17., szombat

Gogol zseniális komédiáját, A revizort legutóbb 2014-ben mutatták be a Vígszínház nagyszínpadán, Bodó Viktor rendezésében. A Vígszínház és a Szputnyik Hajózási Társaság közös produkciója évekig nagy sikerrel futott. A Vígstreamház nézői most az otthonukból élvezhetik az előadást.

Április 17-én a darab előadásának 2017-es felvételét közvetítik az e-Színházzal együttműködve. A szerző víziója mindig aktuális, szatirikus és groteszk kép a korrupció álnok rendszeréről, amelyben az egyéni érdekek mindent felülírnak. A fergeteges humorú előadásban többek között Hegedűs D. GézaLengyel TamásJáró Zsuzsa és Hevér Gábor játékát élvezheti a közönség. 

További infók 

Április 17-én ismét megnyitja kapuit a Czakó Piacz, ahol ezúttal nemcsak a termelői forrásból származó zöldségeket, húskészítményeket, sajtokat vagy lekvárokat vásárolhatjuk meg, hanem friss crêpe és croffle is készül majd elvitelre, 9 és 16 óra között.

További infók 

Április 17-én, 11 órától szabadon válogathat bárki a Capsul Farm veteményesében a friss zöldek között, azaz magunk gyűjthetjük be a bébispenótot, rukkolát, madársalátát, újhagymát és a többi tavaszi szezonális finomságot.

Emellett ISO minősítésű, ipari prizmás eljárással készült városi komposzt vásárlására is lesz lehetőség. A Capsul Farmnál kapható komposzt Budapest közterületeiről, parkjaiból begyűjtött zöldhulladékból készül.

További infók

Április 17-én és 18-án a Barka Jewelry segítségével készíthetnek a résztvevők kristálygyűrűt vagy -karkötőt a Slow Studióban. A workshop során féldrágakövekből lehet majd alkotni és az ötvösség alapjaiba is betekintést lehet nyerni. A programra időpontonként 2-2 embert várnak, és a szervezők kérése az FFP2-es maszk viselete.

További infók 

Április 18., vasárnap

Svábhegyi Csillagvizsgáló Galaxis útikalauz című sorozatának ötödik részében Pál Bernadett és Boldog Ádám kalauzolják el a nézőket a kőzetbolygók asztrobiológiájának világába. Az online előadás április 18-án, 19 órakor kezdődik.

Az asztrobiológia, a csillagászatnak újkeletű határtudománya nem kevesebbet tűz ki célul maga elé, mint az élet megismerését. Milyen feltételek voltak szükségesek a földi élet kialakulásához? Vajon más égitesteken is hasonló törvények fektetik le az élet alapjait, vagy elképzelhető a földitől teljesen eltérő idegen létforma is?

További infók 

Április 18-án, 21 órától a Budapesti Távmoziban, premier előtt lesz látható Ryan White meghökkentő dokumentumfilmje, mely a Kim Dzsongun féltestvére elleni merénylet részleteit és hátterét vizsgálja. Kim Dzsongnam gyilkosai mindvégig azt hitték, hogy egy ártatlan csínytevést hajtanak végre egy Youtube-show kedvéért, miközben tudtukon kívül az észak-koreai utódlást eldöntő politikai merénylet elkövetőivé váltak.

További infók 

RisoPlant következő workshopján a riso nyomtatás alapjaival ismerkedhetnek meg a résztvevők, Nosek Mimma segítségével. Az április 18-i workshopon mindenki szabadon dolgozhat a saját elképzelésein, ehhez a helyszínen valamennyi eszközt és alapanyagot biztosítanak, végül pedig a kész alkotások 25-25 példányban vihetők majd haza.

További infók

Április 19., hétfő

A következő Lemezjátszó Classicban a Kispál és a Borz második lemezéről beszélget Horváth Gergely a zenekar két alapítótagjával, Lovasi Andrással és Kispál Andrással. A beszélgetést és zenehallgatást a B32 Galéria és Kultúrtér YouTube-csatornáján streamelik április 19-én, 19 órától.

További infók 

Kolozsváry Zsigmond alkotásaiból nyílt tárlat a Falk Miksa utcai Kálmán Makláry Fine Arts Galériában. A több mint húsz, különböző korszakokból származó, gazdag szín -és formavilágú alkotás egy méltatlanul elfeledett, páratlan életműbe enged betekintést.

Kolozsváry Zsigmond munkáit világszerte jelentős nemzetközi múzeumok őrzik a párizsi Musée National d’Art Moderne-től Izraelen, Algérián át az Egyesült Államokig. Magyarországon néhány alkotása látható a Szépművészeti Múzeumban és Pécsett, a Janus Pannonius Múzeumban. A Kálmán Makláry Fine Arts Galéria új kiállítása a Magyarországon kevéssé ismert művész különböző alkotói korszakait, pályája fejlődését igyekszik megismertetni a hazai közönséggel.

További infók 

Április 20., kedd

Április 20-án a Hősök Tere Karantén Szalon címmel futó sorozatának vendége lesz Edith Eva Eger pszichológus, A döntés és Az ajándék c. könyvek bestseller szerzője. Edith Eva Eger 2014-ben a Hősök Tere első konferenciáján is részt vett, mint előadó, ahol fiatalok ünnepelték az akkor 85 éves hölgyet, mert azt mutatta meg, hogyan legyünk túlélők és ne áldozatok egy nehéz helyzetben. A beszélgetés házigazdája Orosz Györgyi.

További infók 

Pintér Béla és Társulata Jubileumi Beszélgetések című, aktualizált előadása, felvételről, utoljára lesz látható április 20-án, 19 órától. A felvétel 2021. február 6-án készült a Fészek Művészklubban.

További infók 

Vedres Ági április 20-án nyíló, egyéni online kiállításának kiindulópontja a nagymama egykori halványkék tüll sálja, s az azon látható ábrák és feliratok: Les Amis Des Femmes (A nők barátai). A fotográfiák a meghatározhatatlanul jelenlévő nőiség non-verbális szimbólumrendszerét rögzítik szubjektív pillanatokban. A portrék alanyai a hétköznapok megismételhetetlen szépségei, akik tudtukon kívül testesítik meg a nőiesség viselkedésmintáit. Olyan környezetben, ahol személyiségükhöz hűen kibontakozhatnak és a csipke, bársony, organza, azaz a „nők barátai” által önmaguk virágaivá válhatnak.

További infók 

Április 21., szerda

A Trafó Világhazafiak című beszélgetéssorozatának következő részében Bodó Viktor és Kovalik Balázs lesznek Upor László beszélgetőpartnerei. A közvetítés április 21-én, 19 órakor kezdődik a Trafó Facebook-oldalán.

További infók 

Április 21-én, 17 órától a török kort bemutató online tárlatvezetést tart a Magyar Nemzeti Múzeum, melyen megismerhetjük mélyebben is a végek életét, a korszakot irányító, nagyhatalmú személyeket és a fordulatos eseményeket. A tárlatvezető a mohácsi csatától egészen Buda visszafoglalásáig kalauzolja az érdeklődőket az online térben.

További infók 

Címkék