A ráckevei H6-os és a csepeli H7-es HÉV-vonalakat alagúttal bevezetik a Kálvin térig, majd a szentendrei, a csepeli és a ráckevei vonalakat egy Duna alatti alagúttal kötik össze – ez lesz az „5-ös metró”.

Egy élhetőbb, emberléptékűbb és szerethetőbb Budapest a cél, ahol az emberek szívesen használják a közösségi közlekedés eszközeit. A déli HÉV-vonalak fejlesztésével a csepeli járatot a Közvágóhídnál (a Müpa mellett) bevezetik a föld alá, így a ferencvárosi Duna-partról eltűnnek a sínek, megszűnik a HÉV elvágó hatása, és a budapestiek ismét birtokukba vehetik a Dunát. A munkálatok a Kálvin tér közelében, a Múzeum körúton kezdődtek el

Az első próbafúrások a tervezett alagút nyomvonalán történtek: 50 méterenként 100 próbafúrást végeznek el nagyjából egy hónap alatt. A fúrások a Kálvin tér környezetében akár 65-70 méter mélységig is lehatolnak, ennek nyomán megismerhetők a különböző földtani korokban települt geológiai képződmények, illetve megvizsgálható a talaj szerkezete, összetétele, teherbíró képessége, halmazállapota, ismert és ismeretlen jellemzői. 

Címkék