Heti programajánlónkban ismét igyekeztünk izgalmas szelekciót összeállítani nektek – ebbe ezúttal belefért többek között egy Pintér Béla-előadás, a Little G Weevil Band lemezbemutató koncertje, néhány frissen nyíló kiállítás, egy kutyanyakörv-készítő workshop, de felbukkan David Bowie neve is, a NASA legújabb Mars-szondájának landolását pedig élőben, szakértői kommentár mellett követhetjük.

Február 18., csütörtök

Remény és a Kérdések az éghez után az Állhatatosság is megérkezik a Marshoz. A tavalyi év nyarán három különböző ország három igen különböző szondája indult majdnem 500 millió kilométeres útjára. Közülük kedden elsőként érkezett meg az emirátusi Al-Amal (Remény), majd csütörtökön a nevét egy ősi kínai versről kapó Tianwen-1 (Kérdések az éghez). Harmadikként érkezik meg az amerikai Perseverance (Állhatatosság) űrszonda február 18-án. A több mint féléves út csak az izgalmak kezdete volt. Az ereszkedés roppant nehézségeire egy páratlanul összetett megoldást kieszelő mérnökök nem véletlenül hívják a rettegés hét percének a folyamatot. A Mars-járót hőpajzs védi majd a pokoli forróságtól, de ejtőernyő, sőt rakéták is segítségére sietnek a leszállás folyamán.

Svábhegyi Csillagvizsgáló élőben közvetíti a különleges eseményt. A várhatóan 21.55-re lezajló landolást csillagászaik élő közvetítéssel és szakkommentárral kísérik majd a Facebookon.

További infók 

Deák Erika Galéria aktuális, Néha az óceánnal merülök című csoportos kiállításán négy fiatal alkotó legfrissebb munkáit mutatják be. A galéria néhány hétre egy varázslatos, futurisztikus kertté változik, ahol a David Lynch Dűnéjének kietlen pusztasága olvad egybe az oázisok édenkertszerű bujaságával. Ebben a térben találkozik az elárvult női test, a vizet keresgélő virágszál és a saját környezetét újrateremtő és azt rózsaszín álomba burkoló képzelet világa. A kiállítás címe alapvetően a jövőkép nélküli kortárs valóságokra és az azzal szemben megjelenő elvágyódás és nosztalgia simulékony érzetegyüttesére utal.

További infók 

Február 18-án az ELTE, az Egyetem megnyitja kapuit című programsorozatának keretében az Ásványtárba látogathatunk el – virtuálisan. A tár történelme 1774-ig nyúlik vissza, amikor megalakult a Természetrajzi Tanszék a Bölcsészeti Karon, ahol már ekkor hatalmas gyűjtemény állt rendelkezésre az ásványtan oktatásához. A gyűjtemény a 19. század elejére Európa legnagyobb oktatási gyűjteménye lett, benne egyebek közt 1781-től Mária Anna főhercegnő, 1811-től pedig Alexandra Pavlovna főhercegnő gyűjteményével. Azóta is fejlődik: jelentős mértékben az egyetemi oktatók, professzorok saját szerzeményeivel, illetve számos más tudós, egyetemista és magángyűjtő adományaival. A gyűjteményen dr. Weiszburg Tamás habilitált egyetemi docens, jelenleg tanszékvezető, az Ásványtár volt igazgatója kalauzolja végig az érdeklődőket.

További infók 

Február 19., péntek

Rímségek kicsiny boltja címmel zenés irodalmi estet rendeznek a Magvető Café Facebook-oldalán két kortárs költővel, Szabó T. Annával és Varró Dániellel, akik az Eszter-lánc zenekar segítségével improvizálnak majd február 19-én 18 órától.

További infók 

A koronavírus-helyzet mindannyiunk életét formálta, átszabta, megváltoztatta, sokszor meggyötörte. Az egyén pszichés terhelhetőségének azonban megvannak a határai és a korlátai. Így felmerül a kérdés, mit tehetünk magunkért ebben a történelmi időben? Mitől függ, hogy bírjuk-e a változást, az új helyzetet, a krízist? Mi lesz az új keletű izolációval, ami újabban ránk szakadt? Meddig tartható a home office-jelenség? S nem utolsósorban mi várható pszichológiai szempontból a közeljövőben? Ezekre a kérdésekre keresi majd a választ Limpár Imre tanácsadó szakpszichológus az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér Facebook-oldalán.

További infók 

A többszörös nemzetközi blueszenei díjas Little G Weevil Play On című új albuma hazai és külföldi sztárok vendégszereplésével decemberben jelent meg Magyarországon. A kritikusok által világszínvonalúnak értékelt, a műfajban egyedülálló lemezen tíz Little G Weevil-szerzemény és egy Mo’ Gigs-feldolgozás hallható. Február 19-én az állandó Little G Weevil Band a Jambalaya Horns fúvósszekcióval, Pengő Csabával, valamint Mohamed Fatima, Jónás Vera, CéAnne, Fóris Rita, Andelic Jonathan, Gál Boogie Csaba énekesekkel kiegészülve mutatja be az album dalait egy igazi rhythm and blues revue hangulatú show keretében.

További infók

Február 19-én ismét jelentkezik a Kóstolom Borbár online borkóstolója, a Tasting Friends, melynek vendégei ezúttal Szabadfi Szabolcs és Takács Alexandrosz lesznek. A meghívott vendégekkel Kézdy Dániel és Pintér Zsolt beszélget majd többek között borokról, a vendéglátósok aktuális helyzetéről és a lehetséges jövőképekről.

További infók 

Február 20., szombat

Függések közt élünk. Ezeket kialakíthatják kémiai szerek, de viselkedési együttesek is. A Duda Éva Társulat Overdose című előadásában nincs identitást adó közösség, nincs út a transzcendenshez, és nincs megváltás. Csak a pótszerek vannak, és az ezek által generált változás. Itt a szenvedély tárgya felértékelődik, és kiszorít az életből minden más örömforrást. A MU Színház jóvoltából február 20-án online nézhetjük meg az előadást.

További infók 

Február 20-án nyakörvkészítő workshopot tartanak a Madzagban, ahol minden résztvevő maga készítheti el négylábú barátja új nyakörvét, miközben azt is megismerheti, milyen sokszínű anyag a bőr. A workshop maximális létszáma 5 fő.

További infók 

Február 20-án 20 órától lesz látható Giuseppe Verdi grandiózus operájának bemutatója az Opera Otthonra streamsorozatban. A Don Carlos új produkcióját a nemzetközileg elismert rendező, Frank Hilbrich állítja színpadra.

Verdi az eredeti Schiller-drámát, melynek szinte minden sorát társadalmi-politikai gondolatok hatják át, úgy öntötte zenébe, hogy a hangsúly az egyéni érzelmekre, a lelki rezdülésekre került. Frank Hilbrich új produkciójának (díszlettervező: Volker Thiele, jelmeztervező: Gabriele Rupprecht) címszerepét a világhírű tenor, Gaston Rivero alakítja, a további főszerepekben Bretz Gábor (II. Fülöp), Szegedi Csaba (Posa márki), Ádám Zsuzsanna (Valois Erzsébet), Gál Erika (Eboli hercegnő), Palerdi András (Főinkvizítor) és Gábor Géza (Egy szerzetes) látható. A Magyar Állami Operaház Zenekarát és Énekkarát (karigazgató: Csiki Gábor) Kocsár Balázs vezényli. 

További infók 

Idén 22 éves a Bladerunnaz, a hazai drum and bass szcéna úttörő szervezőcsapata, de ezt a rendkívüli körülmények miatt sajnos nem tudják egy komoly bulival megünnepelni, ahogy ez eddig minden évben megtörtént. Ezért idén egy rendhagyó streammel készülnek, amely február 20-án reggel 9 órától egészen éjfélig tart majd.

További infók 

Február 21., vasárnap

David Bowie is című tárlat a londoni Victoria and Albert Musem történetének egyik legsikeresebb kiállítása volt, közel kétszázezren váltottak rá jegyet. A kiállítás záró tárlatvezetéséről készült filmben a kurátorok Bowie rendkívül gazdag életművét dalszövegek eredeti kéziratai, személyes tárgyak, eredeti kosztümök és hangszerek, archív fotók, videók és albumborítók segítségével tárják fel a nézők előtt. A tárlatvezetés közben Bowie egykori művésztársai is megszólalnak, mélyebb betekintést engedve a kreatív zseni és a popkulturális ikon művészetébe. A filmet a Budapesti Távmoziban nézhetjük meg, február 21-én 21 órától.

További infók 

Február 21-én 19 órától a 6szín közvetítésében lesz látható Will Eno Jóéjt, szomszéd! című darabjának előadása, főszerepben Scherer Péterrel, Mészáros Sárával, Katona Lászlóval és Parti Nórával. Az előadást Bérczes László rendezte.

További infók

Február 21-én vintage-ruha-vásárt tartanak a Szerkó Budapest Üllői úti showroomjában, ahol nagyjából 500, egyesével szelektált, a 80-as, a 90-es és a 2000-es évekből származó ruhából válogathatjuk ki a kedvenceinket. 

További infók 

„Hogyan öntözzem? Mennyi fény kell neki? Mibe ültessem? Milyen földet szeret? Sárgul a levele, mit tegyek vele?” – A Plante Budapest online workshopja többek között ezekre a kérdésekre ad választ Kiss Mimi kertészmérnök segítségével. A workshop kezdő és haladó növénytulajdonosok számára is hasznos lehet, hiszen amellett, hogy lesz szó szaporításról, öntözésről és növénygondozásról is, kérdezni is lehet majd a Zoom felületén február 21-én 17.30-tól.
 
További infók 

Február 22., hétfő

K11 Művészeti és Kulturális Központ Zeneszín című sorozatában ezúttal Pásztor Anna, az Anna & the Barbies énekesnője lesz Varga Livius (Quimby, A Kutya Vacsorája) vendége. A beszélgetés mellett közös zenélésre is számíthatunk, melyhez Pásztor Sámuel (Anna & the Barbies) is csatlakozik.

További infók 

Gerhes Gábor (1962, Budapest) legújabb önálló kiállításán debütáló, fotókból és tárgyakból álló műtárgycsoportját több szálon fűzi össze. Egyrészt minden egyes kiállításra kerülő alkotás a művész védjegyének számító sötét és ironikus, de legalább annyira misztikus hangulatot is áraszt. Másrészt Gerhes Gábor elmúlt évtizedekbeli kiállítási gyakorlatához hűen a művész egy kvázinarratívát is épít műveiből. Már a kiállítás címe (blackmirror) is egy többrétegű játékot takar, hiszen a fekete tükör a kortárs művészetelméletben széles körben elterjedt allegóriája korunk monitor- és kijelző-centrikus valóságélményének. A tárlat március 26-ig látogatható az acb Galériában.

További infók

Február 23., kedd

Ismét egy korábbi, repertoáron már nem lévő előadását teszi elérhetővé Pintér Béla és Társulata online vetítés formájában február 23-án és 27-én. A BÁRKIBÁRMIKOR című előadást az Átrium Film-Színházzal koprodukcióban 2014-ben mutatták be, és 2017-ben láthatták utoljára a nézők. A produkció szereplői Csákányi Eszter, Roszik Hella, Szamosi Zsófia, Friedenthal Zoltán és Pintér Béla – aki ezúttal is a darab írója és rendezője is.

További infók 

A Trafó Fülbevaló című sorozatának következő vendége Infragandhi lesz, aki 18 éve a magyar események egyik legismertebb DJ-je, és aki az elmúlt tíz évben segített elindítani pár újgenerációs DJ karrierjét is.

Secta Chameleon és Martenius társproducere volt. Zenéjük az USA-ban, Németországban és Ausztriában jelent meg, ők készítették a Magyar Televízió  híres dokumentumfilm-sorozatának, az On the Spotnak a zenéjét is. Infragandhi az évek során olyan nevekkel játszott együtt, mint Bonobo, Richard Dorfmeister, Peter Kruder, Fink, Quantic, Jose Padilla, Dreadzone, Koop, Grandmaster Flash, Afrika Bambaataa, The Herbaliser

További infók 

Február 24., szerda

Magyar Állami Népi Együttes egyik legújabb előadása a trianoni békediktátum emlékezete jegyében készült. Az antológiaszerű válogatás a Kárpát-medence magyarsága és a vele sorsközösségben élő nemzetiségek (románok, szlovákok, szerbek és horvátok, svábok, ruszinok, zsidók, cigányok) folklórjából merítve járja, táncolja körbe a Felvidéket, Kárpátalját, Erdélyt, a Délvidéket és „Kis-Magyarországot”.

Az előadás, hitet téve az összetartozás megkérdőjelezhetetlen valóságáról, nagy ívű panorámaként mutatja fel azt a paraszti örökséget, azokat a páratlan kulturális és szellemi javakat, melyeket az ezeréves együttélésnek köszönhetünk. A Körtánc című produkció nem keres történelmi igazságot, nem szembesít nemzeti sorstragédiával, de emlékezik. Emlékezik abban a szellemben, amelyben Márai Sándor tette, aki számára a haza elvesztésével „Valahogy… minden messze lett”. Az előadást február 24-én 19 órától élőben közvetítik a Müpából.

További infók 

Több tízezres instagramos rajongótáborral rendelkező valódi gördeszkasztárok a főszereplői a lélegzetelállító mutatványokkal teli Skate Kitchennek, amely a New York-i szubkultúrát mutatja be testközelből. A külvárosi tinilány, Camille unalmas élete felfordul, amikor összebarátkozik egy lányokból álló deszkáscsapattal. Ahogy ez a különös világ kitárja kapuit Camille előtt, a lány életre szóló barátságokat köt, és saját magát is kezdi egyre jobban megismerni. A Skate Kitchen most a Budapesti Távmoziban lesz ismét megtekinthető, február 24-én 22 órától.

További infók 

Címkék