Ez alkalommal kivételesen még örülhetünk is egy kicsit, hogy leginkább online programok közül tudunk választani lazítás gyanánt, hiszen a ránk köszöntő farkasordító hidegben már a séta sem annyira kellemes. A bezártságot ezúttal mások mellett a Budapesti Fesztiválzenekar, a Bohemian Betyars és a Kaláka koncertje enyhíti majd, nézhetünk dokumentumfilmet Zsigmond Vilmosról, lesz szó Pilinszky János és Fodor Ákos barátságáról, sőt még a kutyák lelki világáról is. Szomorú apropó is akad ezúttal: a Vígszínház és az eSzínház Spiró György Kvartettjével emlékezik meg a nemrégiben elhunyt Börcsök Enikőről.

Február 11., csütörtök

Spiró György Kvartett című színművének online közvetítésével emlékezik a Vígszínház és az eSzínház Börcsök Enikőre. Az előadás február 11-én 19 órától február 14-én 10 óráig lesz elérhető jelképes támogatásért. A bevételt teljes egészében a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért részére ajánlják fel, melynek Börcsök Enikő önkéntese és kurátora volt.

További infók

Áradat, folyam, hömpölygés – az élethez nélkülözhetetlen víz megállíthatatlan mozgása és ereje. A vízé, mely bennünk és körülöttünk állandóan jelen van, különösen, ha egy olyan, folyó által kettészelt városban élünk, mint Budapest, vagy ha, időlegesen eltávolodva tőle, olyan új otthont választunk magunknak, mint Barcelona, ahogy Bánki Ákos is tette, amikor 10 hónapra a tengerparti városba költözött.

K.A.S. Galériában megrendezett, Flūmen című kiállítás ennek a nem csak fizikai értelemben vett helyváltoztatásnak, az eltávolodásnak és a visszatérésnek a passióját járja körül. A tárlatot március 16-ig lehet megtekinteni.

További infók

Valentin-nap alkalmából pop-up vásárt tartanak a Verkstaden boltjában, ahol több olyan meghívott alkotóval is találkozhatunk, akik a korlátozások miatt nehéz helyzetbe kerültek saját üzlet és a korábban megszokott dizájnvásárok híján.

További infók 

Február 12., péntek

Velekei László műveiben mindig az egyéni tettek és a társadalmi megítélés között feszülő ellentétek jelennek meg. Jelen koreográfiájának megalkotásához azonban egy örök, mindannyiunk által ismert témát, a szerelmet választotta. A rövid etűdökből felépülő produkció a szerelem különböző arcait mutatja meg, melyek olykor viharos tengerre, máskor lassan csobogó, rejtett patakra emlékeztetnek. Harc és játszma két ember között: megsebezni és sebet szerezni, meggyógyítani és meggyógyulni. De vajon ki vérzik el a másiknak okozott sebből?
 
A „szerelmi ringbe” a Győri Balett vezető táncosai szállnak február 12-én 19 órától a Müpából közvetített előadásban. Hozzájuk társul Balázs János zongoraművész fiatalos lendületével, kiemelkedő technikai virtuozitásával s egyéni zenei látásmóddal, saját elképzelései mentén tolmácsolja Liszt Ferenc és Richard Wagner zongoraműveit.

További infók

Joaquin Phoenix produceri közreműködésével készült Gunda egyszerre intim portré egy állatcsaládról és megdöbbentő erejű, szöveg nélküli dokumentumfilm, amely különleges vizuális megközelítéssel tesz fel súlyos morális kérdéseket. A Budapesti Távmoziban premier előtt láthatjuk a filmet február 12-én 21 órától.

Gunda egyike a világon élő egymilliárd sertésnek. Ő is pusztán azért született meg, hogy beteljesítse azt a sorsot, amit az emberi civilizáció szánt neki: utódokat szüljön, majd élelemként szolgáljon. Gunda azonban erről mit sem sejt, számára idilli környezetben neveli malacait a tanya többi állata között, minden egyes nappal közelebb jutva az elkerülhetetlenhez.

További infók 

„A lókolbászok akarták így. A lejárt májasok. A kolozsvárik. Ők mentettek meg, hogy újra embernek érezhessem magam.” A fiatal pesti író egy szép napon két dolgot határoz el: hogy egyedülálló lesz és hogy csemegepultos lesz. Hogy színt vigyen az életébe. Beleveti magát Budapest – és a vásárcsarnok – sűrűjébe. Egy darabig minden jól alakul…

Gerlóczy Márton regényét Ötvös András eleveníti meg február 12-én a SzínházTV felületén, a kolbászok, a májasok, a kolozsvárik segítségével.

További infók 

Február 13., szombat

Február 13-án 19 órától lesz látható Gyöngyösi Levente A Mester és Margarita című operamusicaljének színpadi bemutatójának közvetítése az Eiffel Műhelyház Bánffy Miklós terméből az Opera Otthonra sorozatban.

Moszkvában megjelenik a sátán egy bármire képes, beszélő macska és más furcsa alakok társaságában. Bulgakov A Mester és Margarita című regényének szürreális története Gyöngyösi Levente operamusicalében különleges zenei formában kel életre. A színpadi ősbemutató különleges formában jön létre a zenés színházban színészként és rendezőként egyaránt otthonosan mozgó Szente Vajk rendezésében. Az előadás látványvilágát Kentaur díszlet- és jelmeztervező, Madarász Madár János világítástervező, Túri Lajos Péter koreográfus és Vincze Tünde artista-koreográfus alkotja meg. A főbb szerepeket Kálmán PéterBalczó PéterSáfár OrsolyaKovács István és Hábetler András alakítják. Közreműködnek a Magyar Nemzeti Balett művészei és a Magyar Légtornász Egyesület művészei. A Magyar Állami Operaház Zenekarát és Énekkarát (karigazgató: Csiki GáborHollerung Gábor vezényli.

További infók 

Save The Backstage jótékonysági kampány újabb szakaszába érkezett: nagyszerű zenészekkel és DJ-kkel indítanak jótékonysági streamet február második hétvégéjén, hogy még több pénzt gyűjthessenek a rászoruló zene- és rendezvényipari háttérmunkások számára. Február 13-án akusztikus koncertek lesznek, 14-én pedig DJ- és live act produkciók várnak majd minket élőben egy budapesti hotelből.

További infók 

Február 13-án folytatódik a Deák 17 Galéria ismeretterjesztő sorozata, a Világjáró Gyerekek, amely ezúttal Spanyolországot hozza el a gyerekeknek: lesz karneváli hangulat, cirkusz és sok-sok művészet, a klasszikusoktól a kortársakig.

További infók 

Február 14., vasárnap

Ezúttal Mahler 7. szimfóniájában merülhetünk el Fischer Iván szórakoztató történeteivel – a BFZ Midnight Music programja nemcsak a legjobb belépő, hogy megismerjük a világhírű zeneszerzőt és együttest, hanem randiprogramnak is kiváló választás!

További infók 

Hosszú kihagyás után ismét online koncertet ad a Bohemian Betyars február 14-én, Valentin-nap alkalmából. A csapat YouTube-csatornáján streamelt bulin a rajongók kívánságait is teljesítik a srácok, sőt üzenni is lehet majd a szívszerelmünknek a zenekaron keresztül.

További infók 

Február 14-én online koncerttel kedveskedik kicsiknek és nagyoknak a Kaláka a szeretet jegyében. Lesznek gyerekdalok, Bálint-nap lévén szerelmes versek, és a klasszikus magyar költemények sem maradhatnak el.

További infók

Csemer Boglárka Boggie gimnazista kora óta a francia sanzonok megszállottja. Február 14-én 19 órától a műfaj szerelmeseit várja a képernyő elé, hogy olyan köntösben hallhassák ezeket a rég elfeledett örökzöldeket, amilyenben ma már csak ritkán lehet. A műsorban lesznek saját dalok is, hiszen saját dalszerzésében is visszaköszönnek a sanzon elemei. Antal Gábor kiváló jazz-zongorista kíséri.

További infók 

Február 15., hétfő

Hagyományosan minden tavasszal újravetítenek néhányat a legutóbbi Verzió Filmfesztivál filmjeiből, de most a Blinken OSA Archívum helyett a honlapon lesz alkalmunk megnézni párat a novemberben kimaradt filmek közül. 15 filmet hoznak el ismét a szervezők, olyan alkotásokat, amelyek sehol máshol nem elérhetők az országban, és nagy valószínűséggel ez lesz az utolsó lehetőség bepótolni őket. A filmek április 30-ig lesznek elérhetők.

Re:Verzión ingyenesen, valamint jelképes (650 Ft-os) áron lesznek láthatók díjnyertes dokumentumfilmek, közönségkedvencek, a műfaj nemzetközi remekei az elmúlt évekből. A jegyeladásból befolyt összeget az Én vagyok Gréta című film oktatási célú és filmklubszerű felhasználási jogának megvásárlására fordítják.

További infók 

A Párizsban, Kaliforniában és hazájában, Magyarországon 2014 májusa és 2016 márciusa között forgatott Harmadik típusú találkozások Zsigmond Vilmossal egy dokumentumfilm az operatőrről, akinek a nevéhez olyan filmek fűződnek, mint A szarvasvadász, a Sugarlandi hajtóvadászat, a Gyilkos túra vagy a McCabe és Mrs. Miller. Személyes utazás a fény mesterével és barátaival (rendezőkkel, színészekkel és operatőrökkel). A filmet február 15-én tűzi műsorára a Budapesti Távmozi.

További infók

Február 16., kedd

19 órától a Kerékgyártó István Puzzle című darabjából és Hurok című regényéből készült előadást láthatjuk a SzínházTV felületén, Bagossy László rendezésében Az előadás kegyetlenül éles reflektorfénnyel pásztázza a magyar társadalom szinte teljes keresztmetszetét, a minisztertől a drogos fiúig, a nagyvállalati vezérigazgatótól a bolti eladóig. A történet mintázata régről ismert, Arthur Schnitzler a 20. század fordulóján írt Körtáncának szerkezetét eleveníti fel a szerző, de míg ott a történet továbblendítője az erotika, a szexuális aktus – a társadalom különféle bugyraiból újabb és újabb csábítók és elcsábítottak tűnnek föl –, addig a Hurokban napjaink emberének alávetettsége, kiszolgáltatottsága mozgatja a történetet.

 További infók

Február 17., szerda

Kapcsolódva az idei #Pilinszky100 centenáriumhoz, az Irodalmi Szalon február 17-én a 20. század két különleges tehetségét, két költőt, Pilinszky Jánost és Fodor Ákost, az ő barátságukat, kapcsolatukat és munkásságukat teszi a fókuszba. Juhász Anna vendégei ezúttal Podonyi Hedvig, Zalán Tibor és Karalyos Gábor lesznek.

További infók 

Cervantes regényéből Benyhe János fordításának és Parti Nagy Lajos átiratának felhasználásával a Nézőművészeti Kft. és a Szkéné Színház készített közös előadást: ez lett a Don Quijote, melyet február 17-én 19 órától nézhetünk meg online. Főszerepben Mucsi Zoltán és Scherer Péter.

További infók

Az ember több tízezer éve él együtt egy különös, szociális ragadozóval, a farkasból lett kutyával. Az együttélés hosszú ideje alatt nagyon sok ismeretet halmoztunk fel a kutyákról. Ezek egy részét jól megírt gyakorlati kutyakönyvekben olvashatjuk, más részét a szájról szájra terjedő elbeszélések, anekdoták, hiedelmek őrzik, és csak egészen kicsi hányaduk került be a tudományos szakirodalomba. Ha az ember belenéz a kutyákról szóló gyakorlati vagy elméleti munkákba, azt látja, hogy nagyon sokat írnak a kutya tenyésztéséről, tartásáról, kiképzéséről, az egyes fajták tulajdonságairól, de a viselkedésükről, a kutyaelme működéséről alig tudhatunk meg valamit.

Az ELTE Etológia Tanszéke közel 20 éve folytatja kutyaelme-kutatásait prof. dr. Csányi Vilmos vezetésével. Február 17-i online előadása nemcsak a kutyákkal barátkozó embereknek érdekes, de válaszokat adhat számos, az ember saját viselkedésének evolúciójával kapcsolatos kérdésre is.

További infók 

Címkék