10 hét múlva, április 24-én startol és május 31-én ér véget a kortárs művészeti fesztivál, amit immár harmadik alkalommal rendeznek meg izgalmasabbnál izgalmasabb programokkal.

Az OFF-Biennále Budapest legnagyobb független kortárs művészeti eseménye, 2014-ben indult, alulról szerveződő kezdeményezésként, ám pár év alatt nemzetközi szintű eseménnyé küzdötte fel magát. Művészeti szakemberek kis csoportja hívta életre az OFF-Biennálét, abból a célból, hogy újraépítsék a magyar független képzőművészeti színtér alapjait, kapcsolatot alakítson ki a kortárs művészet képviselői és a közönség között, erősítse a helyi független művészeti színteret, és hogy nyilvános párbeszédet kezdeményezzen sürgető, de háttérbe szorított társadalmi, politikai és környezeti kérdésekről. Az OFF-Biennále különlegességét az is adja, hogy sosem pályázik állami támogatásra és nem működik együtt állami fenntartású művészeti intézményekkel, ami egyrészt politikai állásfoglalás, másrészt praktikus megoldás, mert így maximálisan megvédhető a művészi kifejezés szabadsága. Az első OFF-ot 2015-ben, a másodikat 2017-ben tartották, a harmadikra pedig 2021-ig kellett várni. 

Az idei OFF-Biennále amolyan hibrid fesztivál lesz, a szervezők figyelembe vették a járványhelyzetet és a korlátozásokat. Lesznek különböző helyszíneken megtekinthető tárlatok, és lesznek online tárlatvezetések is, valamint podcastok, videós tartalmak, és lesz kiadványa is a művészeti fesztiválnak. 

Az idei fesztivál gondolati kiindulópontjául József Attila Levegőt! című, 1935-ben írt versét választották a szervezők, akik akkor még nem sejtették, hogy a címadás új jelentésrétegekkel gazdagodik majd, köszönhetően a pandémiának, az azt követő gazdasági-társadalmi válságnak meg a BLM-mozgalomnak, ami egy nagyon hasonló szlogent a zászlajára tűzve harcolt a rasszizmus ellen. Eddig sem volt érdektelen művészeti fesztivál az OFF-Biennále, de az idei – a sorolt okok miatt – még izgalmasabbnak ígérkezik. 

Címkék