Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Kultúra

Április végén indul az idei OFF-Biennále Budapest

10 hét múlva, április 24-én startol és május 31-én ér véget a kortárs művészeti fesztivál, amit immár harmadik alkalommal rendeznek meg izgalmasabbnál izgalmasabb programokkal.

Az OFF-Biennále Budapest legnagyobb független kortárs művészeti eseménye, 2014-ben indult, alulról szerveződő kezdeményezésként, ám pár év alatt nemzetközi szintű eseménnyé küzdötte fel magát. Művészeti szakemberek kis csoportja hívta életre az OFF-Biennálét, abból a célból, hogy újraépítsék a magyar független képzőművészeti színtér alapjait, kapcsolatot alakítson ki a kortárs művészet képviselői és a közönség között, erősítse a helyi független művészeti színteret, és hogy nyilvános párbeszédet kezdeményezzen sürgető, de háttérbe szorított társadalmi, politikai és környezeti kérdésekről. Az OFF-Biennále különlegességét az is adja, hogy sosem pályázik állami támogatásra és nem működik együtt állami fenntartású művészeti intézményekkel, ami egyrészt politikai állásfoglalás, másrészt praktikus megoldás, mert így maximálisan megvédhető a művészi kifejezés szabadsága. Az első OFF-ot 2015-ben, a másodikat 2017-ben tartották, a harmadikra pedig 2021-ig kellett várni. 

Az idei OFF-Biennále amolyan hibrid fesztivál lesz, a szervezők figyelembe vették a járványhelyzetet és a korlátozásokat. Lesznek különböző helyszíneken megtekinthető tárlatok, és lesznek online tárlatvezetések is, valamint podcastok, videós tartalmak, és lesz kiadványa is a művészeti fesztiválnak. 

Az idei fesztivál gondolati kiindulópontjául József Attila Levegőt! című, 1935-ben írt versét választották a szervezők, akik akkor még nem sejtették, hogy a címadás új jelentésrétegekkel gazdagodik majd, köszönhetően a pandémiának, az azt követő gazdasági-társadalmi válságnak meg a BLM-mozgalomnak, ami egy nagyon hasonló szlogent a zászlajára tűzve harcolt a rasszizmus ellen. Eddig sem volt érdektelen művészeti fesztivál az OFF-Biennále, de az idei – a sorolt okok miatt – még izgalmasabbnak ígérkezik. 

Cimkék

Hasonló tartalmak

Kultúra

365 Oldtimer Kiállítás

December elsején nyílt meg a különleges járműkiállítás, a 365 Oldtimer. Az egész évben látogatható rendezvény gazdag és változatos gyűjteményt kínál, az autóipar sokszínűségét megvilágítva, és kiemelt figyelmet szán az oktatásra is. A 365 Oldtimer Kiállítás büszkélkedhet három olyan autóval, amelyek közül csak egy-egy létezik a világon. A legkorosabb jármű a gyűjteményben, a Renault Skiff Labourdette Carrose éppen most 110 éves. Megtekinthető a Galambos József alkotta Ford T modell truck (1926) is, amivel régen még jeget árultak Amerikában, és ami idővel az autóipar egyik alapkövévé vált.

Kultúra

Macskafogó a Corvinban

December 9-én és 10-én minden idők legjobb magyar rajzfilmjét nézhetjük újra 15:30 órai kezdettel, a Corvin moziban. Ternovszky Béla rendező és Nepp József író 1986-ban készült, minden korosztály számára egyaránt szórakoztató rajzfilmje tökéletesen egyesíti magában a kaland-, a gengszter- és a kémfilmek legszebb hagyományait, és utánozhatatlan humorával egyúttal kacagtatóan parodizálja is ezeket a zsánereket.

Kultúra

Sárkány Éve Lampion Fesztivál a Biodómnál

A Sárkány Éve Lampion Fesztivál egy színes és varázslatos világba vezet, amely a fény és árnyék játékával vár bennünket december 16-tól február 24-ig. Az Állatkerti körúton lévő Biodóm kertjében a kínai kultúra iránt érdeklődőket mindenképp megszólítja, de a családosoknak is érdemes belépni ezen a mágikus kapun, hiszen bent 5-8 méteres installációk fogadnak, a sétányon haladva pedig karibi flamingókkal, sarkvidéki jegesmedvékkel, játékos csimpánzokkal, egzotikus állatokkal is találkozhatunk.

Kultúra

Tandori 85

December 9-én Tandori Dezsőre emlékeznek a Három Hollóban. A költő 85. születésnapja alkalmából szervezett összművészeti esten lesz Tandori gombfocitorna, kerekasztal olyan művészekkel, mint 6363, Simon Márton, Závada Péter, 19 órától pedig koncert zárja a programokat.

Neked ajánlott

A