Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Kultúra

Művészet egy kattintásra – Online tárlatvezetések indulnak a Ludwig Múzeumban

Február 9-től indul a Ludwig Múzeum új programsorozata, ahol virtuális Zoom-sétákon, a múzeum munkatársainak vezetésével járhatjuk be a megújult gyűjteményi kiállítást. A hetente jelentkező sorozat különféle nézőpontokból mutatja be az Időgép című tárlatot, melyhez a múzeum több mint 800 darabot számláló gyűjteményéből a személyes, a művészi és a történelmi idő változó aspektusait felvonultató műalkotásokat válogattak.

A szeptemberben nyílt Időgép kiállítást személyesen csak két hónapig látogathattuk, mert a járványhelyzet miatt november óta zárva tart az intézmény. Az online vezetéseken azonban most közelebbről is megismerhetjük a tárlatot. A virtuális séták során modern és kortárs festmények, fotográfiák és installációk segítségével elmélkedhetünk az idő és a művészet bonyolult kapcsolatáról, az identitásunkat képező múltbeli örökségeinkről, valamint a városhoz és a történelemhez fűződő viszonyunkról.

Emlék-művek címmel február 9-én indul az első online vezetés, mely a közelmúlt történelmi mozzanatait és a társadalmi emlékezet számára releváns eseményeket mutatja be a műalkotásokon keresztül, illetve szóba kerülnek majd a köztéri emlékművek is. Február 17-én Élő örökségeink címmel olyan alkotásokkal ismerkedhetünk meg, melyek az időn és téren átívelő közös vonásainkra helyezik a hangsúlyt. Azokkal a családi történetekkel, emlékekkel és városi terekkel ismerkedhetünk meg, melyek segítenek közelebb kerülni a bennünk sűrűsödő történelmi örökségekhez. Február 27-én olyan izgalmas Időmodelleket vizsgálhatunk meg, melyek a művészet szűrőjén keresztül átértelmezik a múlt, a jelen és a jövő hagyományos felfogásait, hiszen az idő számos új formát, rendszert, kívülállóságot, párhuzamot, objektív és szubjektív valóságot képes ábrázolni. Március 5-én az Én-idő kerül fókuszba a virtuális tárlatvezetésen. A különböző közösségekhez, történelmi eseményekhez és városi helyszínekhez fűződő kapcsolatunkat a politikai rendszerek és a média által sugallt énképünk szűrőjén keresztül vizsgálhatjuk meg. 

A tárlatvezetésekre online lehet jegyet vásárolni, a csatlakozási linkhez a jegyvásárláskor kapott e-mailben férhetünk hozzá. A jegyek egységesen 600 forintba kerülnek, a vezetésekre pedig délutáni és esti időpontokban kerül sor.


Az online tárlatvezetésekről további információk itt érhetők el.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Kultúra

365 Oldtimer Kiállítás

December elsején nyílt meg a különleges járműkiállítás, a 365 Oldtimer. Az egész évben látogatható rendezvény gazdag és változatos gyűjteményt kínál, az autóipar sokszínűségét megvilágítva, és kiemelt figyelmet szán az oktatásra is. A 365 Oldtimer Kiállítás büszkélkedhet három olyan autóval, amelyek közül csak egy-egy létezik a világon. A legkorosabb jármű a gyűjteményben, a Renault Skiff Labourdette Carrose éppen most 110 éves. Megtekinthető a Galambos József alkotta Ford T modell truck (1926) is, amivel régen még jeget árultak Amerikában, és ami idővel az autóipar egyik alapkövévé vált.

Kultúra

Macskafogó a Corvinban

December 9-én és 10-én minden idők legjobb magyar rajzfilmjét nézhetjük újra 15:30 órai kezdettel, a Corvin moziban. Ternovszky Béla rendező és Nepp József író 1986-ban készült, minden korosztály számára egyaránt szórakoztató rajzfilmje tökéletesen egyesíti magában a kaland-, a gengszter- és a kémfilmek legszebb hagyományait, és utánozhatatlan humorával egyúttal kacagtatóan parodizálja is ezeket a zsánereket.

Kultúra

Sárkány Éve Lampion Fesztivál a Biodómnál

A Sárkány Éve Lampion Fesztivál egy színes és varázslatos világba vezet, amely a fény és árnyék játékával vár bennünket december 16-tól február 24-ig. Az Állatkerti körúton lévő Biodóm kertjében a kínai kultúra iránt érdeklődőket mindenképp megszólítja, de a családosoknak is érdemes belépni ezen a mágikus kapun, hiszen bent 5-8 méteres installációk fogadnak, a sétányon haladva pedig karibi flamingókkal, sarkvidéki jegesmedvékkel, játékos csimpánzokkal, egzotikus állatokkal is találkozhatunk.

Kultúra

Tandori 85

December 9-én Tandori Dezsőre emlékeznek a Három Hollóban. A költő 85. születésnapja alkalmából szervezett összművészeti esten lesz Tandori gombfocitorna, kerekasztal olyan művészekkel, mint 6363, Simon Márton, Závada Péter, 19 órától pedig koncert zárja a programokat.

Neked ajánlott

A