Az új, mindenki által látogatható, nyitott közpark 36 hektár – három Városmajor – alapterületű lesz. Jelenleg az érintett, a Duna partját is magában foglaló vidék elég lepusztult állapotban van.

Hogy az Észak-Csepelen kialakításra kerülő új közpark pontosan mikorra készül el, azt most még nem tudni, de az előkészületi munkák már elkezdődtek, vagyis megindult a nyílt, európai uniós közbeszerzési eljárás a park megtervezésére. A tervezőknek úgy kell a pályázati anyagukat elkészíteni, hogy a parkban legyenek nagy, szabad pihenőterek és tisztások, gyalogos- és kerékpárutak, sétányok, ösvények, védett, fás ligetek, közösségi kertek, közösségi sportpályák, kültéri fitnesz, mászófalak és görpark, padok, Duna-parti teraszok, kiülők és utcabútorok, valamint biciklis- és gyalogoshidak a ferencvárosi partszakasz irányába. A tervezésbe bevonják a környékbelieket is, egyelőre online, majd, amint az lehetséges lesz, személyes fórumokon mondhatják el a véleményüket. A pályázat 2021 májusában zárul, a kiválasztott végleges tervek – közösségi tervezésben és az önkormányzatokkal egyeztetve – két év alatt készülhetnek el.
 
Külön érdekessége lesz a parknak az ún. „wetland”-kultúra. Ennek az a lényege, hogy megépül egy csapadékvizet környezetbarát módon kezelő vizes élőhely. A lehullott csapadékot a rendszer helyben hasznosítja, a külön erre a célra telepített zöldfelületek elpárologtatják, ezzel csökkentik a városi hőszigethatást és javítják a városi mikroklímát. A csapadékvíz egy része táplálja a zöldfelületek növényeit, a maradékot pedig eltárolják, hogy szélsőségesen száraz időjárás esetén is legyen mivel öntözni. 

Címkék