2021 első programajánlójában ismét az online programok vannak többségben, melyeken belül találhattok színházi közvetítéseket, táncórát, jazzkoncertet, sőt csillagászati és pszichológiai előadást is. Ha mégis kimozdulnátok, a FERi galéria új kiállítását és egy kis kürtőskalácsozást is ajánlunk a Czakó Piaczon.

Január 7., csütörtök

19 órától a Kerékgyártó István Puzzle című darabjából és Hurok című regényéből készült előadást láthatjuk a SzínházTV felületén Bagossy László rendezésében Az előadás kegyetlenül éles reflektorfénnyel pásztázza a magyar társadalom szinte teljes keresztmetszetét, a minisztertől a drogos fiúig, a nagyvállalati vezérigazgatótól a bolti eladóig. A történet mintázata régről ismert, Arthur Schnitzler a 20. század fordulóján írt Körtáncának szerkezetét eleveníti fel a szerző, de míg ott a történet továbblendítője az erotika, a szexuális aktus – a társadalom különféle bugyraiból újabb és újabb csábítók és elcsábítottak tűnnek föl –, addig a Hurokban napjaink emberének alávetettsége, kiszolgáltatottsága mozgatja a történetet.

További infók

Only Skin Deep. Viselet mint társadalmi kötőszövet címmel nyílik új kiállítás a FERi galériában, amely január 30-ig látogatható. A kiállítás címe Coco Fusco kubai–amerikai képzőművész könyvének címét kölcsönzi. A 2003-as könyv a fotográfia szerepét vizsgálja elsősorban a nemzet, az etnicitás és az önazonosság kategóriáit körbejárva. Rámutat arra, hogyan vállalt szerepet a vizuális kultúra a faji előítéletek felállításában, megerősítésében, és milyen kísérleteket tettek ugyanezekkel az eszközökkel mindezek lebontására.

FERiben a Romani Design 2020-as projektjeinek bemutatása mellett egy tágabb kontextusterítésre is vállalkoznak, mely a nemzetközi és a hazai történetét vázolja fel a cigány/roma fogalomhoz kapcsolódó sztereotip azonosításoknak, a tömegmédia és a vizuális kultúra „cigány lány, cigány asszony” képének és a szocializmusban gyökerező hamis egyenlőségtudat, asszimilációs és eltörlő gyakorlatok felvillantásának.

További infók 

A Nemzeti Táncszínház január 7-i közvetítésében a Szegedi Kortárs Balett feldolgozásában láthatjuk a Carmina Buranát. A stream 20.30-kor kezdődik.

Egy civilizáció romjain tengődő, életben maradásáért küzdő, emberszerű barbár közösség rituálékkal teli életébe pillantunk be, akik félelmeikkel harcolva, ösztöneik által vezérelve próbálják átvészelni, amit a sors rájuk ró. A sors, ami néha jót, örömöt, szerelmet, máskor bánatot, halált hoz számukra. Egy lány, kinek eleve rövid élet adatott, egy pillanatra boldognak érezheti magát, a szerelem minden rosszat elfeledtető érzése elhiteti vele, hogy az élet más, szebb is lehet. De Fortuna csalfa és kegyetlen, nem törődik a pillanat szépségével. A csalódások, örömök, félelmek megélésével mindannyian egyre többet tudnak meg önmagukról, sorsukról, lehetőségeikről – emberi mivoltukról.  

További infók 

Január 8., péntek

Pénteken az eSzínházban 19 órától streamelik a Radnóti Színház MOLIÈRE – the passion című előadását.  A színdarab négy Molière-komédia (A mizantrópDon JuanTartuffeA fösvény) archetípusának összefűzéséből épül fel. A négy figura egy férfi életének négy életszakaszát jeleníti meg, és a dráma azt meséli el, hogyan válik a szerelmi kínok között vergődő Alceste cinikus Don Juanná, majd lesz belőle álszent Tartuffe, aki, miután meggazdagodott, vagyonát féltő, öreg Harpagonként várja a halált. A szereplők átfedik egymást, új helyzetekben találkoznak egymással, átalakulásokon mennek keresztül.

További infók 

Január 8–17. között nyolcadik alkalommal rendezik meg Budapest különleges zenei seregszemléjét, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivált. A korábbi évekhez hasonlóan Budapest fontos kulturális helyszínein valósulnak meg a fesztivál programjai az újzene iránt érdeklődők számára. A januári időszakban az események az online térben érhetők el, de a fesztivál előadásainak egy további része az év későbbi részében remélhetőleg hagyományos keretek között valósulhat meg. A programok közt ősbemutatókat is magukban foglaló koncertek mellett számos interaktív beavató foglalkozás, színházi előadás, kiállítások, családi programok, beszélgetések, műhelyfoglalkozások és filmvetítések is lesznek ezúttal is. A fesztivál kiemelt témája 2021-ben: a JÁTÉK.

További infók

A Trafó online közvetítéssorozata Réti Anna Majdhaleszidőm című táncszínházi előadásának filmváltozatával folytatódik január 8-án 20 órakor. Réti Anna, a táncos, az anya a négy fal között megszökik. Őszintén, személyesen, kedvesen.

További infók 

Január 9., szombat

Az új esztendő hagyományosan kiemelkedő kulturális eseménye a Budafoki Dohnányi Zenekar évköszöntő hangversenye, amelyen a zenekar mindig különlegességeket mutat be. Most is komoly komolytalanságokkal, féktelen jó hangulattal, zenei sziporkákkal, zenei finomságokkal készülnek elkápráztatni közönségüket, ezúttal saját otthonukban, online közvetítés segítségével. A stream 19.30-kor kezdődik a Müpa Home felületén.

További infók

Az Asztali beszélgetések-sorozat és a Ludwig Múzeum közös online rendezvényén a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas festőművészre, Konok Tamásra (1930. január 9. – 2020. november 20.) emlékeznek pályatársai, barátai a művész 91. születésnapján.

További infók 

Január 9-én 19 órakor elindul az Operaház fizetős közvetítéssorozata is, elsőként Henry Purcell A tündérkirálynő című darabjának előadása kerül terítékre. Purcell Tündérkirálynője eredetileg „semi-opera”, azaz Shakespeare Szentivánéji álmának előadásához készült zeneszámok sora, melyek nem adnak ki önálló történetet, csupán a prózai művel együtt nyernek igazi értelmet. Almási-Tóth András rendező a zeneszámokat a próza elhagyásával illesztette egyedi történetbe, amelyben egy, a noir műfaját idéző nagyvárosi történet bontakozik ki magányos szereplőkkel, bűnnel, gyilkossággal és szerelemmel. A Tündérkirálynő alakja itt egyfajta femme fatale: önmagát és a saját boldogságát kereső nő, aki egyik kapcsolatából a másikba menekül, miközben önmagát sem találja. A város „erdejében” játszódó produkció látványvilágának megteremtésében Sebastian Hannak díszlettervező, Lisztopád Krisztina jelmeztervező, valamint Widder Kristóf mozgástervező volt a rendező segítségére.
 
Az előadás főbb szerepeit Baráth Emőke (Tündérkirálynő), Fried Péter (Költő), Gianluca Margheri (Idegen), valamint Ducza NóraSzemere ZitaDaragó ZoltánRab Gyula és Szappanos Tibor alakítják. Közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara, Énekkara (karigazgató: Strausz Kálmán), Fekete-Kovács Kornél és a Fekete-Kovács Kvintett, vezényel Benjamin Bayl.

További infók 

Január 9-én a szokásos friss zöldségek, gyümölcsök, húskészítmények, lekvárok, sajtok és más, termelői forrásból származó termékek beszerzése mellett kürtőskalácsozással is indíthatjuk a hétvégét a Czakó Piaczon. A piac 8 és 14 óra között tart nyitva.

További infók

Januárban minden hétvégén begyújtják a kemencét a Palettában, hogy kovászos nápolyi pizzát készítsenek – természetesen kizárólag elvitelre vagy kiszállítással. Január 9-én és 10-én is így lesz, 11.30-tól már lehet is majd menni az autentikus nápolyi pizzákért.

További infók 

Január 10., vasárnap

Svábhegyi Csillagvizsgáló Galaxis útikalauz című sorozata 10 részes különkiadással jelentkezik január 10-től, amely a Spacebontó címet kapta. Az első élő közvetítés címe: Veszélyek az űrből – Vad sci-fi vagy valóság? 

Van tudományos alapja a világvége-katasztrófafilmeknek? Földünk egy védett zöld oázis, vagy valóban fenyegetik kozmikus veszélyek? Bizony, kék bolygónkra és a rajta virágzó életre számos valós veszély leselkedik: a napszéltől és a hatalmas koronakidobódásoktól kezdve a kihalásokat hozó, földsúroló aszteroidákon át egy közeli szupernóva időzített bombájáig mind a Földünket fenyegetik. Vajon mi történne egy ilyen kozmikus katasztrófa során? Hogyan védekezik ellenük bolygónk, és mit tehetünk mi a veszély elkerülése érdekében? Többek között ezeket a kérdéseket járja majd körbe az előadó, Boldog Ádám.

További infók 

Január 10-re interaktív online impróshow-val készül a Momentán Társulat. Egy pörgős este tele nevetéssel, fordulatokkal és váratlan megoldásokkal.

A RögvEst a Momentán Társulat 2003 óta sikerrel játszott előadása, melyet már több mint 1100-szor játszottak. Nincs megírt szöveg, nincsenek előre kidolgozott poénok, nincsenek beépített nézők. Minden jelenet a közönség előtt, a nézők ötletei alapján születik. Elég, ha mondunk egy műfajt, egy helyszínt vagy egy foglalkozást, és máris a színpadon láthatjuk viszont.

További infók 

Január 11., hétfő

Trafó az előadások mellett a megnyitása óta heti rendszerességgel ad helyet különféle mozgás- és táncóráknak a Műhely Alapítvány szervezésében. Így van ez a korlátozások ideje alatt is: meghívták a Trafóban oktató, egyedi szemléletet és gondosan kidolgozott technikát átadó tanárokat, hogy többéves szakmai tapasztalatukat most az online térben osszák meg. Január 11-én 19 órától Grecsó Zoltán tart órát, Lágy és dinamikus címmel.

További infók 

Szintén hétfőn, 20 órától az eSzínház közvetíti a Jászberényi Sándor író, haditudósító novelláskötetéből készült darab előadását, melyet Polgár Csaba rendezett. A lélek legszebb éjszakája szövegkönyvét Szabó-Székely Ármin írta az azonos című kötet alapján, az előadásban Ficza Istvánt és Nagy Zsoltot láthatjuk.

További infók 

Január 12., kedd

A Budapesti Távmozi január 12-én 19 órától az elmúlt évek alighanem legjobb magyar animációs filmjét, a Ruben Brandt, a gyűjtőt tűzi műsorára. A Ruben Brandt, a gyűjtő a magyar animáció régi adósságát törleszti, egy igazi alkotóműhely jött létre a nagy költségvetésű film körül. Milorad Krstić egyedi látványvilágú akcióthrillerében az egész világot bejárjuk egy olyan utazással, amely percenként okoz újabb és újabb meglepetéseket.

További infók 

Január 13., szerda

A Random Szerda Barabás Lőrinc trombitás vezetésével a budapesti hiphopjazz-színtér jeles képviselőiből alakult alkalmi formációkat vonultatja fel. Minden koncerten az instrumentális fúziós zene születésének megismételhetetlen pillanatait élhetik át a hallgatók. A jammelés hagyományain alapuló sorozat gyorsan meghódította a város improvizatív zenére nyitott közönségét, most pedig online tér vissza a Budapest Jazz Club jóvoltából.

További infók

Miként befolyásolhatják sokszor tudattalanul szülői mintáink párkapcsolatainkat? Hogyan ismerhetjük fel érzéseinkben, viselkedésünkben és reakcióinkban szüleink hatását? Milyen típusú kéretlen mintákat hozhatunk magunkkal? És miként tudjuk családi örökségünket úgy felhasználni, hogy az párkapcsolatunk, valamint utódaink számára is erőforrásként szolgáljon?

A Jog és Pszichológia online előadásán többek között ezekre a kérdésekre kaphatunk majd választ Kozma-Vízkeleti Dániel klinikai szakpszichológus pár- és családterapeutától.

További infók

Címkék