A balatoni nyár egyik legjobb fejleménye volt a MÁK pop-up food truckja Balatonakarattyán. A koronavírus-krach beütésekor döntött úgy a belvárosi bisztró csapata, hogy a házhoz szállítás, bezárás helyett inkább ideiglenesen a magyar tengerre költözik – ahol nagyjából az egész ország összegyűlt a sajátos turisztikai helyzet okán. A vakáció véget ért, szeptemberben a MÁK visszatelepült a fővárosba sok új tapasztalattal és új receptekkel, például a közkedvelt lángoséval.

A Balaton más fővárosiakat is költözésre csábított, a MÁK Balatonakarattyán egyenesen Ördög Nóra és Nánási Pál Nekem a Balaton nevű delikátboltja mellé települt, és így, együtt teremtettek friss hangulatot a Balaton-parton, amihez a MÁK csapata a saját bisztrókonyhás stílusukban összerakott strandételekkel járult hozzá. A parányi food truck csak ránézésre volt hozta a street food vonalat: újvonalas harcsapaprikásukról, lángosukról, tojásos nokedlijükről We Love Balatonos kollégánk is csak szuperlatívuszokban tudott írni.

A vállalás csak a nyári hónapokra szólt, eljött az ősz és vele együtt a remény, hogy az élet valamennyire visszaáll a régi kerékvágásba a fővárosban is. Az eddig csak báziskonyhaként működő Vigyázó Ferenc utcai étterem szeptember 15-én nyitott ki egy megújult étlappal. 

A MÁK pop-up menüben helyet kaptak az V. kerületbe importált az akarattyai ízek is, hogy akinek nem volt hozzájuk a nyáron szerencséje, az se maradjon ki a jóból. Azzal a nem titkolt céllal érkeztünk meg az étterembe, hogy ezeket kipróbáljuk.

A recepteken a belvárosban rendelkezésre álló modern konyhatechnológiának köszönhetően egy csöppet finomítottak: a mákos-kefíres tésztából készülő, kétféle vászolyi sajttal megpakolt lángos üdvözlőfalatként kisebb, fánkméretű kivitelben nyitja a sort tetején édeskés medvehagymaterméssel, de még így is újradefiniálja fejünkben a büfésorokban kapható, olajos strandételről állandósult definíciót.

A harcsapaprikásból beszállítói nehézségek miatt eltűnt a harcsa, helyét a hasonló tulajdonságokkal bíró, fehérhúsú csapósügér vette át, ami konfitálva, wonton tésztába töltve, kaporral, ordával (erdélyi sajtféleség), halmártással és ropogós kápiaparika-hajdina frissítővel érkezett, emlékeztetve ugyan a klasszikus halételre, de kiegészítve szokatlan harmóniákkal.

Igencsak jól sikerült a felhőszerű, könnyed, mákos vaníliasodóval és szilvakompóttal felturbózott MÁK madártej is, ami a Balatonon is osztatlan sikert aratott. De nagy kedvencünk mégiscsak a tojásos nokedli lett: a ránézésre egyszerű fogásban Matrjoska-babaként fejtjük fel a különböző rétegeket, melyekben helyet kapott érlelt marhazsírban konfitált és barnasörben marinált tojás egyaránt, és a közepében rejlik a savanyított bébisaláta kísérőnek, hogy teljes legyen a megszokott tojásosnokedli-képlet.

A „klasszikusok modern köntösben” filozófiával könnyen meg lehet nyerni a magyar vendégek szívét, és ez cél is, hiszen csak bennük bízhat most a budapesti gasztronómia, de leginkább a fine dining bisztrók – a MÁK-ban ezért is hangolták valamennyire hazai pénztárcákra az árakat is. A balatoni fogások közül párat beemeltek à la carte és négyfogásos degusztációs menübe is, de kipróbálhatjuk őket az ebédajánlatban is. Mindegyik menüajánlat a korábbinál jóval nagyobb játékteret enged a vendégeknek a tételek összeválogatásában, ami fontos elv volt az újranyitáskor; minél inkább a vendégek kedvében szeretnének járni.

Régről csak a signature fogásukként számon tartott sárgarépa-nyúlhalkaviár-bodza, illetve a már csak neve miatt is kihagyhatatlan MÁK-os guba maradt. Az új étlapra teljesen új fogásokat talált ki Mizsei János séf, aki elmondása szerint izgult azért a visszatéréstől: alig-alig járt fel a nyár folyamán Budapestre, és nehéz volt megjósolni, milyen lesz az ősz.

Még mielőtt igazán komolyra fordul a helyzet, érdemes legalább ebédmenüben ismerkedni az új MÁK-kal, a kétfogásos menü 3900, a 3 fogásos 4500 Ft, és még a balatoni slágerétkeket is fellelni a fogásaik között.

Címkék