Az október beköszöntével újabb izgalmas programok tűntek fel a horizonton, amiket össze is gyűjtöttünk nektek a hónap első hetére. Kezdődik például a Design Hét Budapest, ismét megnyitják kapuikat a Csepel Művek gyárai, indul a Szemrevaló Filmfesztivál, 10 éves szülinapját ünnepli az Amoeba, érkezik a Táncháztalálkozó, és az állatok világnapja alkalmából a NOÉ Állatotthon is számos programmal készül.

Október 1., csütörtök

Az október 1-jén startoló Design Hét Budapest a 20. század pazarló kultúrájával szemben, a 21. század újratanulási lehetőségeire koncentrál. Felhívja a figyelmet a ciklikus szemléletre, a körforgásos gazdaságra, ami hosszú távú megoldást nyújthat a fogyasztói társadalomban és a fenntarthatóság felé terel. Ez nemcsak irányzat, hanem mozgalom és közösség is egyben.

További infók

A Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet közös filmhete immár kilencedik alkalommal ad ízelítőt a német nyelvterület filmkultúrájából, ezúttal is eredeti nyelven, magyar felirattal. Október 1-4. között a Művész moziban vetítik a német nyelvű filmtermés legjavát. A járványhelyzetre való tekintettel a vetítések után online közönségtalálkozókat szerveznek. Október 5-8. között az érdeklődők a Távmoziban (online) is megtekinthetik az alkotásokat.

További infók

Az idei évben utoljára rendez tonhalbontást a Fishmonger csapata a Bigfish Lánchíd étteremben. Október 1-jén egy kb. 200 kg-os kékúszójú tonhalat fognak feldolgozni, melynek húsából friss sushit, nigirit, sashamit és tatakit készítenek, illetve a vendégek háromfajta menüből választhatnak majd az este során.

További infók 

Új vetítéssorozatot indul a Corvin moziban, melynek keretein belül többszörösen díjazott, fiatal kultfilmeket nézhetünk ismét nagyvásznon. Az első héten, október 1-jétől Greta Gerwig kamasz alteregója, Lady Bird tér vissza a Corvinba.

További infók 

Október 2., péntek

Szeptember 28. és november 11. között idén is megrendezik a Múzeumok Őszi Fesztiválját, melynek idei jelmondata: Távol is közel… A rendezvénysorozat kiemelten foglalkozik azzal, hogy a múzeumok, kiállítóterek milyen adaptív módokon alkalmazkodtak a váratlan helyzetekhez, ezért a kínálat egy részét online is megtekinthetjük. A programok között városszerte számtalan tárlatvezetést, városi sétát, előadást, sőt még irodalmi kerékpártúrát is találunk.

További infók

Október 2-án ismét Feldmár Filmklub a Bem moziban, ahol ezúttal Xavier Legrand Láthatás című filmje kerül terítékre. A vetítés után a Feldmár Filmklub vendégei Sas Norbert filmbarát és Huszár Annamária biblioterapeuta lesznek, akik egymással és a közönséggel egyaránt beszélgetnek majd a filmről.

További infók 

Október 3., szombat

A hatalmas, 240 hektáros területen elhelyezkedő Csepel Művek időtlen gyárai ismét kitárják kapuikat a látogatók előtt október 3-án. Az ország egykor legnagyobb egybefüggő ipari komplexuma a rendszerváltás után felaprózódott, és ma 400 tulajdonos, valamint több száz bérlő igényeit elégíti ki, kiszolgálva mind a magyar, mind a nemzetközi piacot. A Kortárs Építészeti Központ szervezésében a Nyitott Gyárak Hétvégéjén mi is bejárhatjuk ezt az ikonikus helyszínt.

További infók 

A nagy Gatsby című kultikus, világhírű regény szereplői most a Vígszínház színpadán is ismét életre kelnek október 3-tól. Scott Fitzgerald műve nyomán a színpadi változat zenéjét Kovács Adrián komponálta, szövegkönyvét Vecsei H. Miklós írta, dalszövegeit Vecsei H. Miklós és ifj. Vidnyánszky Attila jegyzi, aki egyben az előadás rendezője is.

További infók 

A Táncháztalálkozó a népzene, a néptánc és a tárgyalkotó népművészet seregszemléje. A Táncház Egyesület által szervezett Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár 1982 óta általában minden év tavaszán – néhány vis major eset kivételével – a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében várja az élő népművészet, a városi táncházmozgalom és az ahhoz kapcsolódó társművészetek kedvelőit. Idén a koronavírus-járvány miatt a tavaszi találkozó elmaradt, új időpontra került: október első hétvégéjén, az ország különböző pontjain rendezik meg – a járványügyi rendelkezéseket betartva – széleskörű összefogással.

További infók 

Magyarország egyik legfoglalkoztatottabb underground bandája, az Amoeba idén 10 éves. Megalakulásuk óta a future-groovemaster-neosoul hangzások élharcosaiként nem is nagyon álltak le, még ha egyeseknek ez a benyomása is támadhatott a felőlük fújdogáló csendes szelek hallatán.

Az ország elsőszámú funk-soul-brokenbeat zenekara készülő új nagylemezét már diszkóhatásokkal is gazdagítja, mely anyagból ezen az estén is hallhatunk pár dallamot. Az este folyamán a zenekarhoz csatlakozik több vendég is.

Hamarosan búcsúznak a szabadtéri helyek a nagybetűs ősz beköszöntével, ám előtte még kétnapos brunchot, bazárt és borvásárt szervez a budai Majomhoz csapata október 3-án és 4-én.

További infók 

Október 4., vasárnap

Október 4-én újra lemezpiac az ELTE Gömb Aulában, ahol a bakelitlemezek mellett CD-k, kazetták, DVD-k, pólók, poszterek, újságok és könyvek között is válogathatunk több mint 80 eladó kínálatából.

További infók 

Október első vasárnapja a növényszerelmeseké lesz az ELLÁTÓházban, ugyanis ismét érkezik a Kiskertpiac. Szaktanácsok beltéri szobanövényekhez és az őszi/téli balkonhoz; illatok, ízek a kertből, természetes és növényes dekor a beltéri természetközeli élményhez.

További infók

A járványhelyzet miatt eddig valamennyi 2020-ra tervezett esemény elmaradt a NOÉ Állatotthonban, azonban az állatok világnapja alkalmából október 4-én számos programmal várják az állatbarátokat. Ezen a napon az örökbe fogadható állatok mellett a környezettudatos szemléletformálás, a vegetarianizmus és az erőszakmentes szemlélet és életmód bemutatása is fontos szerepet játszik majd.

További infók 

Kéthetente vasárnap a Pasarét Bisztró kertje piactérré alakul, ahol hazai termelők finomságaival tölthetjük meg kosarunkat és akár az egész kamránkat. A piacon a kézműves péksüteményektől a termelői mézig és füstölt húsárukig számos élelmiszert megtalálunk, bizonyos termékekre pedig előrendelést is leadhatunk.

További infók 

Október 5., hétfő

Hétfőn a Virág Judit Galériában nyílik kiállítása Paizs László Kossuth- és Munkácsy-díjas művésznek. Az október 31-ig látogatható, Tiltottól a szakrálisig című tárlat Paizs pop-art-objektként is értelmezhető alkotásait, a plexiüveg és poliészter alapanyagok felhasználásával készült konstruktív ihletésű szobrait, valamint lírai ihletésű arany-ezüst képeit mutatja be.

További infók

Kik a sorozatgyilkosok? Milyen a lelki világuk? Mi utalhat arra, hogy valaki sorozatgyilkossá válhat? Mi ösztönzi őket kegyetlen tetteik elkövetésére? Hogyan választják ki az áldozataikat és a bűncselekmények elkövetésének egyéb körülményeit?

A Jog és Pszichológia előadásán ezekre a kérdésekre első kézből kaphatunk majd gyakorlatias válaszokat Dr. Akpinar Szelim nyomozótól a H13-ban.

További infók

Október 6., kedd

Október 6-án, az Imagine Budapest két és fél órás túrája során olyan magánházak, intézmények kertjeibe is bejuthatunk, amelyeket a nagyközönség számára rendszerint nem nyitnak ki. Bepillantást nyerhetünk egy nagyváros emberléptékű térhasználatába, megismerhetjük a velünk élő állatokat és növényeket, és közben emberi sorsokról hallhatunk: padokon szövődött szerelmekről, árnyas fák alatt megélt tragédiákról, ifjúi fogadalmakról és időskori megnyugvásról.

További infók

Október 7., szerda

Fél év kényszerszünetet követően, október 7-11. között a Construma nemzetközi építőipari, valamint az OTTHONDesign otthonteremtési szakkiállításokkal nyit újra a HUNGEXPO. Az építkezni készülők számára a két párhuzamosan zajló kiállítás az egyetlen lehetőség, hogy személyesen is találkozzanak a cégekkel, inspirációt gyűjtsenek, vagy akár rögtön vásároljanak is. A megszokottól eltérő időpontban és körülmények között szervezett kiállítás a HUNGEXPO legnagyobb alapterületű csarnokában, az A pavilonban zajlik majd, csaknem 150 kiállító részvételével. (x)

További infók 

A Magyar Jazz Ünnepe az év egyik legrangosabb hazai jazzeseménye. Szervezője az országos hatókörű, nyitott társadalmi szervezet, a Magyar Jazz Szövetség. Az eseménysorozatra hagyományosan tavasszal kerül sor, helyszíne évek óta a magyar jazzélet centruma, a Budapest Jazz Club. A járványhelyzet miatt kivételesen őszre, október 7. és 10. közé tolódott a rendezvény.

További infók

Október 9-én ünnepli első születésnapját a SALT Budapest, amelyet október 7. és 10. között különleges menüsorral ünnepelnek meg. Az elmúlt év kedvenc ételeiből álló signature menüsor mellé különleges borsor is dukál, méghozzá ünnepi tételekből válogatva.

További infók

Címkék