Eredményes eljárás esetén a Blaha Lujza téren egy új arculatú, a mai városi használati igényeket kielégítő, nagyvonalú belvárosi közösségi tér jöhet létre.

Megjelent a Blaha Lujza tér felújításának tervezési és kivitelezési munkáiról szóló közbeszerzési eljárás ajánlati felhívása az Európai Unió hivatalos lapjában – számolt be róla a Budapesti Közlekedési Központ. Kedvező ajánlatok és eredményes eljárás esetén a Blaha Lujza téren egy új arculatú, a mai városi használati igényeket kielégítő, nagyvonalú belvárosi közösségi tér jöhet létre. Budapest jelentős történelmi és szellemi örökséggel bíró, ikonikus városi csomópontja és találkozóhelye több mint öt évtized után válhat egységes arculatú térré. Az egyik legforgalmasabb fővárosi csomópont felújításának fő célja a tér élhetőségének javítása.

A tervek szerint a köztéren jelentősen megnő a zöldfelületek aránya, a korábbi tervekkel ellentétben kevesebb fát vágnak ki, és a tervezettnél több facsemetét ültetnek, a felszíni csomópontot teljes mértékben akadálymentesítik, felújítják az aluljáró szigetelését, nyilvános WC-t építenek, és részben módosul a teret határoló utak forgalmi rendje is.

Az aluljáró belső burkolatainak felújítása és a Somogyi Béla utca átépítése opciós tételként szerepel a tenderben, ami azt jelenti, hogy megfelelő ajánlatok esetén, városvezetői döntést követően hívja majd le a BKK. A felújítást a magyar állam is támogatja, a támogatói okirat aláírása az eredményes eljárás egyik feltétele. 

A tér átépítésének koncepciójába nemcsak a szakma, hanem a helyi lakosok javaslatait is beépítették. Budapest egyik legforgalmasabb közterülete várhatóan 2022 őszére születhet újjá. 

Címkék