Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Bréking / budapest

szerkesztés

Mostantól ingyen böngészhetjük a neten a Főfotó gigantikus, a szocialista hétköznapokat bemutató fényképgyűjteményét

Szerzők

  • We Love Budapest

2020. 12. 15. 11:13

Az egykori Fővárosi Fotó Vállalat (Főfotó) archívumából származó gyűjtemény közel 150 ezer fotóból áll, melynek közel fele – 70 ezer kép – már megnézhető a Hungaricana Közgyűjteményi portálon.

A Fővárosi Fotó Vállalat képei 1961 és 1993 között készültek, és a főváros hétköznapjai mellett a vidéki élet eseményeiről is beszámolnak: ünnepségek, vásárok, divatbemutatók, vállalati rendezvények elkapott vagy beállított pillanatai, valamint hangulat- és életképek között böngészhetünk, de vannak a képek között reklámfotók és portrék is. A közel 150 ezres gyűjtemény júniusban került Budapest Főváros Levéltárához, a tekintélyes képmennyiség közel felét, nagyjából 70 ezer darabot pedig már leválogattak és elérhetővé is tettek.  

Fotó: Budapest Főváros Levéltár / Hungaricana

Fotó: Budapest Főváros Levéltár / Hungaricana

A fotók feldolgozása némi felhasználói segítségre szorul, mert nem minden képnek egyértelmű a beazonosítása, ezért ebben számítanak a közönség segítségére. Aki részt venne az izgalmas munkában, annak regisztrálnia kell a Hungaricana felületén. Akinek bármelyik képhez pontosító információja van, azt az adott kép mellett leírhatja: saját kulcsszavakat adhat meg, megjegyzéseket tehet, valamint meghatározhatja a helyszínt a Google-térkép segítségével. A fotók között nemcsak böngészni lehet, hanem azok letölthetők és szabadon felhasználhatók tudományos, oktatási célból, nem kereskedelmi használatra. A gyűjtemény másik felének feldolgozása még folyamatban van, de amint megvannak vele a levéltár munkatársai, azokat is elérhetővé teszik a közönség számára. 

Hasonló tartalmak

Admin mode