A különleges technikát az 1940-es években kezdték el használni az amerikai hadseregben; rózsaszínűre színezi az élő klorofillben gazdag növényzetről visszaverődő fényt.

A Curioso egy online fotógaléria és webshop, múzeumi minőségű fotográfiákat kínálnak elérhető áron. Hitvallásukban úgy fogalmaznak: céljuk kitölteni a lakberendezési áruházak tömeggyártott dekorképei és a művészeti galériák magas árkategóriájú fotográfiái között lévő űrt.

Az Unseen-sorozattal egy eddig láthatatlan világba engednek betekintést: különleges, az infravörös fényre érzékeny kamera segítségével fotózták Budapest legismertebb helyszíneit, úgy mutatva meg őket, ahogy még sose láthattuk. Az eljárás lényege, hogy a kamera érzékeli a klorofillban gazdag növényzetről visszaverődő infravörös sugarakat, melyek a filmen vöröses színezetet kapnak. Minden más felület, amely nem az élő, lélegző flóra része, elnyeli az infravörös fényt, ezért a fotográfiákon nem színeződik el.

Az infravörös fényképezés mögött rejlő technológia története az 1940-es években kezdődött el, amikor a Kodak és az amerikai hadsereg közösen kifejlesztette a Kodak Aerochrome III 1443 filmet. Fő céljuk a háború sújtotta területek és az álcázott bunkerek légi megfigyelése volt a II. világháborúban: így láthatóvá vált, hol valódi a természet, és hol vannak növényeket imitáló, álcázó eszközök.

Ezt a filmet ma már nem gyártják, de a technikát egy speciálisan átalakított kamera segítségével digitálisan is ki lehet vitelezni. A Budapest Unseen-sorozat mellett készült egy ugyanilyen a Balatonról is, mindkettő darabjait meg lehet vásárolni a Curioso webshopjában

Címkék