Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

budapest

Infrakamerával fotózták körbe Budapestet, az eredmény egyszerre szürreális és gyönyörű

A különleges technikát az 1940-es években kezdték el használni az amerikai hadseregben; rózsaszínűre színezi az élő klorofillben gazdag növényzetről visszaverődő fényt.

A Curioso egy online fotógaléria és webshop, múzeumi minőségű fotográfiákat kínálnak elérhető áron. Hitvallásukban úgy fogalmaznak: céljuk kitölteni a lakberendezési áruházak tömeggyártott dekorképei és a művészeti galériák magas árkategóriájú fotográfiái között lévő űrt.

Az Unseen-sorozattal egy eddig láthatatlan világba engednek betekintést: különleges, az infravörös fényre érzékeny kamera segítségével fotózták Budapest legismertebb helyszíneit, úgy mutatva meg őket, ahogy még sose láthattuk. Az eljárás lényege, hogy a kamera érzékeli a klorofillban gazdag növényzetről visszaverődő infravörös sugarakat, melyek a filmen vöröses színezetet kapnak. Minden más felület, amely nem az élő, lélegző flóra része, elnyeli az infravörös fényt, ezért a fotográfiákon nem színeződik el.

Az infravörös fényképezés mögött rejlő technológia története az 1940-es években kezdődött el, amikor a Kodak és az amerikai hadsereg közösen kifejlesztette a Kodak Aerochrome III 1443 filmet. Fő céljuk a háború sújtotta területek és az álcázott bunkerek légi megfigyelése volt a II. világháborúban: így láthatóvá vált, hol valódi a természet, és hol vannak növényeket imitáló, álcázó eszközök.

Ezt a filmet ma már nem gyártják, de a technikát egy speciálisan átalakított kamera segítségével digitálisan is ki lehet vitelezni. A Budapest Unseen-sorozat mellett készült egy ugyanilyen a Balatonról is, mindkettő darabjait meg lehet vásárolni a Curioso webshopjában

Cimkék

Hasonló tartalmak

Illusztrációkon mutatjuk, hogyan fejlesztené Rákosrendező barnamezős területét a Főváros

?>

Illusztrációkon mutatjuk, hogyan fejlesztené Rákosrendező barnamezős területét a Főváros: tó, patak, rengeteg zöldfelület és lakóházak.

A Budapest150 bemutatja: Budapest hősei

?>

A főváros egyesítésének 150. évfordulóján a Budapest Hősei projekt keretében olyan szakembereket ismerhetünk meg, akiknek hálásak lehetünk minden nap.

Budapest

Emlékek arról a bizonyos 1987-es budapesti hideg télről

?>

A nagy 1987-es tél a mai napig különös nosztalgiát ébreszt azokban, akik átélték.

A II. kerületre hagyta lakóházát, egy kikötéssel

?>

Őrsi Gergely II. kerületi polgármester Facebook-oldalán adott hírt két bölcsődefejlesztésről, melyek egyike különösen kedves történet.

Neked ajánlott

A