Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

budapest

Ahol a főváros múltja és jelene találkozik: Budapest régen és most

A Budapest régen és most projekt 2014-ben indult a Facebookon, ahol egyre nagyobb népszerűségre tett szert az elmúlt évek alatt. Nemsokára az Instagramon is követhető lesz, és csak ajánlani tudjuk mindenkinek. Az egyszemélyes projekt egy egyszerű, de nagyszerű koncepción alapul: egy képen belül mutatja meg Budapest egyes részeinek egykori és mai arcát. A régi fotók jórészt fortepanos képek, a maiak pedig az oldalt üzemeltető Dombovári Márton saját fotói.

Dombovári Márton azért indította el Budapest régen és most nevű oldalát, mert nagyon szereti a fővárost. Itt született, itt nőtt fel és itt is él. Amatőr fotós, aki civilben a BKK-nál dolgozik, illetve önkéntesként a Budapest100 csapatának is a tagja. Idén és már tavaly is készített számukra az adott év tematikájába vágó régi-új Budapest-képeket. Mártont nemcsak a város érdekli, meg a fotózás, hanem a történelem, az építészet és az emberi sorsok is. És szeretett volna valami olyasmit megalkotni, ami teljesen eltér mindattól, amit a többi városfotós csinál.

Egy város él, lélegzik, lüktet – és folyamatosan változik. Ezt mutatják be a Budapest régen és most képei, azonban mindent képtelenség újrafotózni. Ugyanis tele van a város olyan szegletekkel, utcákkal és terekkel, melyek az idők folyamán szinte gyökeresen megváltoztak, de annyira, hogy a megváltozott környezet miatt egyszerűen lehetetlen küldetés az újrafotózás. Szerencsére azért bőven akad olyan városrész, amit viszont könnyen újra lehet fotózni.

Márton arra is törekedett a kezdetek óta, hogy a várost és a változást minél több nézőpontból mutassa meg. Így nemcsak arról kaphatunk képet, hogy egy-egy épület hogyan változott meg, hanem arról is, hogy mi történt a budapesti közlekedésben és infrastruktúrában vagy akár a fővárosiak hétköznapi öltözködésében. A Budapest régen és most izgalmas időutazás a jelen Budapestjéről a múlt Budapestjére.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Illusztrációkon mutatjuk, hogyan fejlesztené Rákosrendező barnamezős területét a Főváros

?>

Illusztrációkon mutatjuk, hogyan fejlesztené Rákosrendező barnamezős területét a Főváros: tó, patak, rengeteg zöldfelület és lakóházak.

A Budapest150 bemutatja: Budapest hősei

?>

A főváros egyesítésének 150. évfordulóján a Budapest Hősei projekt keretében olyan szakembereket ismerhetünk meg, akiknek hálásak lehetünk minden nap.

Budapest

Emlékek arról a bizonyos 1987-es budapesti hideg télről

?>

A nagy 1987-es tél a mai napig különös nosztalgiát ébreszt azokban, akik átélték.

A II. kerületre hagyta lakóházát, egy kikötéssel

?>

Őrsi Gergely II. kerületi polgármester Facebook-oldalán adott hírt két bölcsődefejlesztésről, melyek egyike különösen kedves történet.

Neked ajánlott

A