Manapság – sőt már több mint egy évtizede – nagyon menő a fantasy, köszönhetően elsősorban a Harry Potter és A Gyűrűk Ura könyveknek meg filmeknek, a lángot pedig olyan tévésorozatok (és könyvek) vitték/viszik tovább, mint a Trónok harca vagy a Witcher (Vaják). Az idei járvány és az annak kapcsán meghozott korlátozások nehéz helyzetbe hozták a művészeti intézményeket, köztük a múzeumokat is, melyek közül a Magyar Nemzeti Múzeum zseniális ötlettel állt elő, hogyan csináljon magának meg az ott kiállított és a kényszerű bezárás miatt élőben meg nem tekinthető tárgyaknak egy kis felhajtást. Bár a járványhelyzet első blikkre inkább egy másik műfajt, a posztapokaliptikus filmeket és könyveket juttatja az ember eszébe, a múzeum munkatársai mégsem ezt a magas labdát ütötték le, hanem feldobtak egy másikat, ami remekül működik – én magam órákat elszórakoztam a dologgal úgy, hogy még tanultam is. Hölgyeim és uraim, íme a Magyar Fantasy Múzeum!

Azt gyorsan szögezzük le – bár már ennyiből is könnyen kitalálható –, hogy a Magyar Fantasy Múzeum nem egy konkrét hely, nem egy épület, hanem egy virtuálisan létező kiállítás. A koncepciója – ami a Magyar Nemzeti Múzeum Tudásközvetítő Főosztályán született meg – pofonegyszerű: a fantázia birodalmának híres képviselői mesélnek a valódi világ igazi tárgyairól és azok hiteles történeteiről.

De bontsuk ki akkor, hogy pontosan mi is történik a Magyar Fantasy Múzeumban. A kiállítás kitalálói, tervezői úgy kötik össze a fantasy világát a történelemmel, hogy mindig vesznek egy mágikus tárgyat, például a Harry Potterből vagy A Gyűrűk Urából, amihez választanak egy kiállítási tárgyat a múzeumból, ami általában egy különleges, egyedi készítésű és egyedi történettel bíró használati tárgy, majd mind a kettőnek megkapjuk a sztoriját – bebizonyítva ezzel, hogy fantasy és történelem nem is állnak annyira távol egymástól, a rejtélyesség pedig, ami a Magyar Fantasy Múzeum meghatározó tulajdonsága, mind a kettőre nagyon is jellemző.

A november közepén elindult, szórakoztatva tanító virtuális kiállításban egyébként az a legszebb, hogy a kezdeményezés másoknak is megtetszett, és rövid időn belül csatlakozott hozzá a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum is. Már ők is posztoltak párat a Magyar Fantasy Múzeum hashtag alatt. Vagyis, akárcsak egy jó fantasyben, a Fantasy Múzeumban is egy világ épül – a felhasználók legnagyobb örömére.

Ha kíváncsi vagy a további kiállítási posztokra, kövesd be a Magyar Nemzeti Múzeum Instagram-oldalát, ahol pár naponta jönnek majd az újabbnál újabb bejegyzések – mi sem tettük bele a cikkbe az összes tartalmat, ami eddig megjelent. 

Címkék