A Nemzeti Filmintézet november 19-én indította el vadonatúj streamingszolgáltatását, ami a magyar filmeknek kíván még nagyobb népszerűséget szerezni. A Filmio nevű oldal egyszerre filmmúzeum, információs adatbázis és a kor kihívásainak megfelelő, új forgalmazási felület is. Kipróbáltuk, és csak ajánlani tudjuk mindenkinek: annak is, aki szereti a magyar filmeket, meg annak is, aki nem, mert könnyen lehet, hogy ők meg majd itt fedezik fel maguknak. Mozi-, rövid- és tévéfilmek, sorozatok, dokumentumfilmek és animációk a folyamatosan bővülő kínálatban.

Mindenkinek van egy kedvenc magyar filmje, vagy több – ez a nem hivatalos szlogenje a most indult oldalnak, ami Filmio névre hallgat, és kizárólag magyar filmes alkotások találhatók meg rajta. A magyar film elmúlt 120 éve van összefoglalva rajta, de nem kizárólag a múltba tekint és összefoglal az oldal, hanem a jövőre való tekintettel építeni is szeretné azt. A premierfilmek is rövid időn belül felkerülnek ide, illetve lesz jó pár olyan film, melyek – a Netflix vagy az HBO mintájára – eleve ide készülnek: itt mutatják be őket, és a Filmio felületén kerülnek forgalmazásra

A Nemzeti Filmintézet által indított Filmióra első körben körülbelül 260 filmes alkotás került fel, melyek között egyelőre 160 játékfilm található, a többi pedig dokumentumfilm, animáció vagy tévésorozat. Természetesen a filmkatalógus ennyinél nem áll meg, hanem folyamatosan kerülnek fel rá újabb és újabb filmek, vagyis a kínálat állandóan bővül. Eleve a régi filmek mind felújított formában kerülnek fel, úgyhogy ami még nem esett át ráncfelvarráson, az még nincs is fent. További pluszt jelent, hogy minden film bőséges extrákkal (például werkek, fotógalériák) kerül fel a Filmióra. 
 
A felület hasonlóan néz ki és működik, mint az összes többi neves streamingoldal, a Netflixtől az HBO GO-n át az Amazonig. Kereshetünk a filmekre kategóriák, filmes műfajok vagy időszakok szerint. Amit feltétlenül szeretnénk megnézni a jövőben, azt a filmet megjelöljük, és ha nem tudunk valamit végignézni, az sem baj, mert legközelebb onnan folytatja a lejátszást, ahol előző alkalommal félbemaradt.

A filmek túlnyomó többsége természetesen filmklasszikus, így a legtöbb filmszereppel büszkélkedő színészek listáját a régi korok aktorai vezetik. Törőcsik Mari a legelső 20 filmalkotással, és jól szerepel még Latinovits Zoltán, Cserhalmi György vagy Páger Antal is. De szinte valamennyi nagy színészünktől van fent már legalább egy film. 
 
A Filmio persze, akárcsak a többi streamingoldal, nem ingyenes. Januárig mindössze havi 890 Ft-ért használható, majd januártól 1190 Ft-ra ugrik az előfizetés havi díja. Tavasztól viszont már arra is lesz majd lehetőségünk (ha nem akarunk előfizetést magunknak), hogy csak egy-egy filmet kölcsönözzünk ki magunknak a virtuális tékából. További fejlesztések is várhatók majd a jövő év folyamán: lesz saját applikáció, minden film kap angol feliratot, és bár most még csak belföldről nézhetjük a magyar filmeket, ebben is változás áll majd be, és onnantól külföldről is nézhető lesz a Filmio. És hogy min nézhetjük majd a filmeket? Bármin: tévén, tableten, telefonon, laptopon. Ahogy az a 21. században az alap. 

A Filmio linkje itt található. 

Címkék