A járványhelyzet súlyosbodása következtében életbe lépett korlátozások miatt tavaszhoz hasonlóan újra visszatérünk az online programok ajánlásához – egy kakukktojást leszámítva –, abból azonban továbbra sem engedünk, hogy olyan szelekciót prezentáljunk nektek, amelynek segítségével valóban tartalmasan tölthetitek el szabadidőtöket még a legszigorúbb óvintézkedések idején is.

November 12., csütörtök

November 12-én érkezik a SzínházTV első élő közvetítése, 19 órától az Egy őrült naplója című előadást nézhetjük meg 4K minőségben. A közvetítés megtekintéséhez jegyvásárlás szükséges, amivel a színházak fennmaradását is segíthetjük.

Gogol Egy őrült naplója című „pétervári elbeszélését” állította színpadra Bodó Viktor 2016 tavaszán, monodráma formájában. A történet főszereplőjét, a szemünk láttára a realitásérzékét folyamatosan vesztő vagy már eleve labilis valóságérzékelésű hivatalnokot Keresztes Tamás játssza, aki nem először kap főszerepet Bodó-előadásban, rá épült a Katona József Színház-beli híres Ledarálnakeltűntem is, amely érdekes párhuzamként szintén egy kiszolgáltatott kisember kényszerű ámokfutását mutatta be. Az Egy őrült naplója új változatának szövegkönyve több fordítás és az eredeti orosz példány összevetésével készült. Keresztes Tamás mellett az előadás másik fontos „szereplője” a környezetet és az atmoszférát megteremtő loop lesz, amelynek segítségével élőben születik meg az előadás zenéje. Mi vagyunk őrültek, vagy a világ őrült meg körülöttünk? – erről is szól Gogol 1834-ben játszódó története, és a kérdés most, 2020-ban is ugyanolyan aktuális.

További infók 

Több mint egy évvel ezelőtt indult el a szervezése Kelet-Európa legújabb független kortárs képzőművészeti vásárának, a Flash Show-nak. Bár az eredeti koncepció az esemény közösségi mivolta és a jelentős nemzetközi jelenlét miatt megvalósíthatatlanná vált, a szervezők nem akartak a teljes lemondás, illetve az online térbe költözés mellett dönteni: Zero Flash Show néven az eredeti elképzelés egy alternatíváját valósítják meg. A Flash Show nulladik kiadása, kilépve a négy fal közül, a belváros különböző helyszínein, kirakatokban valósul meg. Bár nem online programról van szó, az aktuális szabályoknak a kiállítás így is teljes egészében megfelel.

A létrehozott platform a legfrissebb intézkedéseknek is maradéktalanul megfelel, hiszen a kiállított műalkotások kívülről, a szabadból tekinthetők meg. Ennek köszönhetően az érdeklődők a zárva tartó múzeumi kiállítások ellenére sem maradnak kortárs művészeti élmény nélkül, a vírus nem tud falat húzni a látogatók és a képzőművészet élvezete közé. A kiállításhoz online audio guide is elérhető lesz. A kiállítás november 12–21. között lesz látható Budapest belvárosában. A kiállított műtárgyak, az eredeti koncepcióhoz híven, megvásárolhatók lesznek egyedi megkeresés nyomán.

További infók

November 13., péntek

November 13. és 15. között kétszáz animációs fimmel és rajzfilmsorozattal jön az Országos Rajzfilmünnep – ezúttal online. Örök klasszikusok és a legújabb kedvencek a nappalinkban három napon át ingyen.

Olyan klasszikusokat is láthatunk, mint a Vízipók-csodapók, a Frakk, a macskák réme, a Kukori és Kotkoda, de szerepelnek a programban a Magyar népmesék-, a Mesék Mátyás királyról- és a Cigánymesék-sorozat epizódjai is. Az utóbbi évek legnagyobb kedvencei közül egyebek mellett a Bogyó és Babóca, a Kuflik, a Borka és a varázsruha, a Detti és Drót, a Hajótöröttek és a Boxi történeteivel találkozhatnak a nézők. A sorozatok mellett egész estés – új és klasszikus – rajzfilmeket is műsorra tűznek.

Kortárs magyar animációs műhelyek és egyetemek – Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Budapesti Metropolitan Egyetem – válogatásaiban a jövő nagy rajzfilmesei mutatkoznak be, míg egy másik válogatásban a filmfesztiválok – a Cinemira Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivál és a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál – best of alkotásai szerepelnek: a Hortobágyi darumese, a Szupermalac és Űrpatkány, valamint a Kippkopp a hóban című animációk.

További infók 

November 14., szombat

A padlás, amely Sztevanovity Dusán ötletéből született, Presser Gábor zenéjével, Horváth Péter szövegkönyve alapján, Marton László rendezésében, immáron 32 éve varázsolja el a Vígszínházba járó közönséget. A legendás produkció november 14-én ezredik előadását ünnepli, amelyet az eSzínház felületén élőben közvetítenek 19 órától.

További infók 

November 14-én, szombaton a TEDxLibertyBridgeWomen Szabadság? Másképp című, izgalmas témájú előadásán vehetünk részt az online térben.

Szabad volt az életünk a világjárvány előtt? Másképp látjuk, másképp éljük, másképp mondjuk és másképp hisszük. 2020-ban az egyik legfontosabb értékünk a szabadság lett. Idén is olyan előadókat mutatnak be, akik példaként járnak előttünk, közöttünk. Szabad embereket, nőket és férfiakat, akik másképp gondolkodnak, másképp cselekednek, és ezzel bennünket is változásra, tettekre inspirálnak. Hogyan élhetsz szabadon a saját életedben? Erre adnak válaszokat, mind-mind másképp.

További infók 

November 14-én Mexikóba látogat a Deák 17 Galéria családi programsorozata, a Világjáró Gyerekek. Az idegen kultúrák megismerését szolgáló program során a résztvevők megismerhetik az alebrijefigurákat, és szó lesz Mexikó halottak napi ünnepéről, a Día de Muertosról is. Az online közvetítés segítségével lehet majd készíteni kaktuszt, álarcot és dobot is, valamint a papírmasé-készítés csínját-bínját is elsajátíthatjuk.

További infók 

Röviddel a koronavírus első hulláma előtt, Alicja Rogalska, Londonban élő lengyel képzőművész, Erdődi Katalin kurátor és Annus Réka népdalénekes a Kartali Asszonykórussal dolgoztak együtt a Pest megyei nagyközségben, az OFF-Biennále részeként megvalósuló Hírdalcsokor című projekten.

A Hírdalcsokor Magyarország gazdag népi, elsősorban népzenei hagyományából merít és különböző generációkhoz tartozó nők tapasztalatain keresztül beszél a vidéki élet kihívásairól. A kórustagok a közösen átköltött népdalok segítségével mesélnek politikai és társadalmi rendszerváltásokról, valamint a falusi életmód terén bekövetkezett változásokról, amelyben az egyetlen állandó tényező számukra a mindennapos kemény munka valósága, amelyet éleslátóan és humorral énekelnek meg. A Hírdalcsokor a hagyományos Galga-menti dalokat mai szövegekkel párosítja, a személyes élettörténeteket a közösségibb, például a falu jövőjét érintő kérdésekkel fűzve össze. A projekt ahelyett, hogy a népdalokat a kulturális örökség „érinthetetlen”, pusztán megőrzésre szánt részének tartaná, az átköltés elterjedt népi gyakorlatához nyúlik vissza, hogy a dalszövegek az azt éneklők aktuális helyzetéről és jelen érzéseiről tudósítsanak. A projekt online premierjére november 14-én, 18 órakor kerül sor a YouTube-on, illetve Zoomon.

További infók

November 15., vasárnap

Az Urban Jungle Budapest november 15-i online workshopján megismerhetjük a leggyakoribb beltéri kártevőkkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, hiszen akkor tudunk a leghatékonyabban védekezni ellenük, ha idejében felismerjük őket, és tisztában vagyunk előfordulásuk okaival, az életciklusukkal és az ellenük alkalmazható leghatékonyabb szerekkel. Az online foglalkozás vezetője Zsolnai Balázs, az Urban Jungle Budapest növényorvosa, növényvédelmi szakember.

További infók 

November 16., hétfő

20:30-tól az Arany Pálma-díjas, Oscar-díjra is jelölt Bolti tolvajok című japán krimidrámát nézhetjük meg a Budapesti Távmoziban.

Oszamu és fia egy bolti lopás után összetalálkozik egy kislánnyal a dermesztő téli hidegben. Hazaviszik magukkal, és vacsorát adnak neki. Bár elsőre nem tűnik lelkesnek, egy idő után Oszamu felesége is beleegyezik abba, hogy befogadják a gyereket. A család pitiáner lopásokból próbál megélni, de így is a nyomor szélén tengődnek. Ennek ellenére boldognak tűnnek – mindaddig, míg egy váratlan esemény súlyos titkokat nem hoz a felszínre. Az őket összekötő szálak pattanásig feszülnek…

További infók

November 17., kedd

Szépművészeti Múzeum november 17-i online tárlatvezetésén megismerkedhetünk Albrecht Dürerrel, a sokszorosított grafika mesterével, és a kortársakra gyakorolt hatásával. Az online tárlatvezetés leginkább vetített prezentációra emlékeztet, a múzeum szakértője nem a kiállítótérből jelentkezik be, de az előadás az élő tárlatvezetésekhez hasonlóan interaktív.

További infók 

„Káosz és zűrzavar” következett, vagy az „Álmodozások kora” köszöntött be a könnyűzenében a Kádár-korszak után? Miként lazultak a fékek a nyolcvanas években, és hogyan rendeződtek át a pop- és a rockzenében az erőviszonyok a harmadik köztársaság első évtizede alatt? Milyen lokális válaszokhoz vezetett a monopolstruktúra felbomlása, és hogyan tudtak hűek maradni magukhoz a megváltozott körülmények között a már befutott zenekarok? Mihez kezdtünk a szabadsággal? Kiköltöztek-e egyáltalán az agyunkból a kopasz cenzorok? Az NKA Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramjának „Boldog, szép napok?” – a magyarországi könnyűzene helyzete az átalakulás éveiben című konferenciája a korszak főszereplőivel és kutatóival keres válaszokat.

Az előadásokat, illetve a délutáni pódiumbeszélgetést a Volt egyszer egy beatkorszak, valamint a Hangfoglaló Program Facebook-oldalán élőben közvetítik.

További infók 

November 18., szerda

Az Operaház minden szerdán 20 órától az intézmény Facebook-oldalán élőben bemutatja egy, a leállás ideje alatt elmaradt operaprodukciójának keresztmetszetét, november 18-án A Mester és Margarita kerül terítékre.

Moszkvában megjelenik a Sátán egy bármire képes, beszélő macska és más furcsa alakok társaságában. Egyesek rejtélyes módon eltűnnek, a levegőben boszorkányok repkednek, s egyik pillanatról a másikra olykor bibliai időkbe csöppenünk. Bulgakov A Mester és Margarita című regényének szürreális története Gyöngyösi Levente operamusicalében különleges zenei formában kel életre: „Régóta szerettem volna írni egy olyan darabot, amelyben a kortárs és a könnyűzene különböző stíluselemeket felmutató egységgé szintetizálódik. Ami közérthető, alaposan kidolgozott és korszerű is: kísérlet a határok lebontására, eltüntetésére.” 

További infók

Az Európai Moziéjszakán ezúttal online, a Távmoziban tekinthető meg Burhan Qurbani új filmje, a Berlin, Alexanderplatz. A filmet ingyen nézhetjük meg, azonban előzetes jegyfoglalás szükséges a Távmozi weboldalán.

Alfred Döblin 1929-ben megjelent regényéből korábban Rainer Werner Fassbinder készített nagyszabású tévésorozatot. Burhan Qurbani rendező (Ifjak és erősek) most teljes egészében aktualizálta és újraértelmezte a történetet: a Berlin, Alexanderplatz feszes tempójú, mai társadalmi kérdéseket feszegető mozi. Albrecht Schuch a filmbeli Reinhold megformálásáért és a Kontroll nélkülben nyújtott alakításáért megosztva elnyerte a német Oscar-díjnak is nevezett Lola-díjat 2020 tavaszán.

További infók 

Címkék