A napokban bejelentett újabb korlátozó intézkedések – ha lehet – még nehezebb helyzetbe hozták a rendezvényszervezőket, ami programajánlónk tartalmára is kihatással van. Egyelőre ugyan igyekeznek a különböző színházak, mozik, éttermek és más helyszínek is megtartani annyi programot, amennyit csak lehet, de mielőtt útnak indultok, mindenképpen tájékozódjatok az aktuális helyzetről, illetve tartsatok be minden biztonsági előírást.

November 5., csütörtök

November 5-én La Dolce Vita címmel rendeznek mediterrán vacsoraestet az Essência Restaurant – Tiago & Évában, ahol Tiago Sabarigo mellett a Trattoria Pomo D'Oro konyhafőnöke, Rosario Simeoli felel majd a portugál és olasz ízkavalkádért.

További infók

November 5-től 7-ig folyamatos kedvezményekkel és meghosszabbított nyitvatartással várja a vásárlókat a Repertory. Ezeken a napokon 19 óra helyett 20 óráig tartanak nyitva, a novembertől visszatérő tervezőiknek hála pedig bőven lesz is miből válogatni.

További infók 

November 5-én és 6-án ismét láthatjuk a Trafóban Mundruczó Kornél és a Proton Színház Szégyen című előadását.

A J. M. Coetzee regényéből készített adaptáció főhőse, David Lurie, a Cape Townban romantikus irodalmat tanító professzor, viszonyt kezdeményez tanítványával. A lány, Melanie pedig elárulja kapcsolatukat… A darab szétfeszíti a helyi társadalmi erővonalak alkotta kereteket, és éles pontossággal képes rámutatni saját európaiságunk legnagyobb kérdéseire. Azokra a közös félelmekre és problémákra, amelyek egy nyilvánvalóan nagy átrendeződés előtt álló kontinensen mindannyiunkat foglalkoztatnak. David figurájában egy fehér afrikait ismerünk meg, a mindig is kiváltságokkal és előjogokkal rendelkező sznob entellektüel alakját, aki egy új társadalmi berendezkedésben elveszíti a hatalmát és minden viszonyítási pontját.

További infók 

November 6., péntek

Novemberben számos hazai moziban is vetítik Nick Cave legújabb koncertfilmjét, amelyben az ausztrál művész saját szerzeményeit adja elő szólóban, zongorán kísérve. Az Idiot Prayer – Nick Cave Alone at Alexandra Palace című koncertfilmben különböző korszakokból származó dalok csendülnek fel, a legkorábbi lemezektől (Bad Seeds és Grinderman) egészen a legfrissebb Nick Cave & the Bad Seeds-album, a Ghosteen című lemez anyagáig, köztük olyan népszerű szerzeményekkel, mint az Into My Arms, a The Mercy Seat, a Higgs Boson Blues vagy a Girl In Amber.

További infók

A budapesti Olasz Kultúrintézet és az Istituto Luce Cinecittà közös rendezvényén 13 kortárs olasz alkotást nézhet meg a hazai közönség eredeti nyelven, magyar felirattal. A világjárvány miatt sok filmfesztivál elmaradt, ezért különösen fontos, hogy a program többek között olyan filmeket is kínál, mint a Velencei Filmfesztiválon díjat nyert Miatyánk vagy a több fesztiválon is méltatott Ne félj, ha megölellek, amelyet az 1982-ben a Mediterraneo című filmmel Oscar-díjat nyert Gabriele Salvatores rendezett. Az esemény nyitófilmjét, Francesco Bruni Vajon mi lesz? című alkotását november 6-án vetítik a budapesti Puskin moziban.

További infók

November 6-tól látogatható a Műcsarnok legújabb, Beat ünnep című kiállítása, amely Kőbányai János fotóiból válogat. A most be­mu­ta­tott mint­egy 200 fotó a Kő­bá­nyai szo­cio­ló­gi­ai írá­sa­i­ban gyak­ran fel­buk­ka­nó „beat-ünnep” és „beat-ünnep vége” fo­ga­lom­pár­ra fó­kusz­ál. Meg­je­le­ní­ti a beat­nem­ze­dék to­vább­élé­sét, így a Kő­bá­nyai által ma­gyar Wood­s­tock­nak tar­tott, május 1-i ta­bá­ni kon­cer­tek ün­ne­pi jel­le­gét ki­dom­bo­rí­tó, a zene fel­sza­ba­dí­tó ha­tá­sát oly­kor eksz­tá­zis­ban meg­élő sztá­ro­kat és ra­jon­gó­i­kat, il­let­ve a beatünnep végét jelző Be­at­ri­ce-kor­szak, a csö­vesje­len­ség, va­la­mint a korai punk és az al­ter­na­tív klub­kon­cer­tek ki­áb­rán­dul­tabb vi­lá­gát.

További infók 

November 6-án és 7-én olyan borászokkal, borászatokkal, borkereskedőkkel találkozhatunk a Hotel Rum tereiben, akik fontos szerepet játszanak a hotel különböző egységeinek életében, akár a Salt vacsoráin, akár a Toprum brunchain.

További infók 

November 7., szombat

November 7-én és 8-án – visszatérve a hagyományokhoz – a Müpából jelentkezik a Cinemusic 2020. A koncerten a Budafoki Dohnányi Zenekar, Hollerung Gábor vezényletével, idén is a filmzene-irodalom legnépszerűbb darabjaiból válogat. Megszólalnak ismert klasszikusok és a legújabb alkotások, a meghívott vendégművészek közreműködése pedig felejthetetlen pillanatokat ígér a közönségnek. A zene mellett idén is megelevenednek a vásznon a legjobb filmjelenetek, hogy a Cinemusic 2020 még teljesebb élményt nyújtson.

További infók

Hányszorosára nagyítható a város, ha túllépünk kicsit szembetűnő terein és felfedezzük rejtett négyzetmétereit? Olyan különleges helyszíneit, melyek otthont adnak kulturális projekteknek és saját szervezésű privát eseményeknek. Vajon hány nanométernyi sétát tehetünk észrevétlenül, ha valóban nyitott szemmel indulunk útnak? A Nanoevents városi eseménysorozat célja egy térképre rendezni azokat a „nanohelyeket”, melyek saját tevékenységük mellett mikroléptékű programok, kiállítások és installációk helyszíneiként is ismertek lehetnek.

Holland Nagykövetség támogatásával a Kápolna co-space által meghirdetett nyílt pályázat keretében olyan projektek kapnak bemutatkozási lehetőséget a november 7–8-i hétvégén, melyek a Covid-19 kihívásaira kreatív megoldásokkal reagálnak. Különleges, nem feltétlenül közismert budapesti helyszínekhez kötődnek, és példaértékű együttműködések keretében jönnek létre.

További infók

November 8., vasárnap

Az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége (CICAE) és az Europa Cinemas kezdeményezésére immár ötödik alkalommal megrendezett Európai Art Mozi Nap az európai filmművészet sokszínűségét ünnepli, azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a művészmozi mint kulturális és közösségi tér fontosságára. Ezen a napon a programban részt vevő filmszínházak – köztük 26 magyarországi művészmozi – speciális filmkínálattal várják a közönséget, természetesen a jelenlegi helyzethez igazodva fokozott odafigyeléssel az egészségvédelemre.

A változatos műfajú hazai filmkínálatban a Berlinben, Velencében díjazott filmdrámáktól a romantikus vígjátékon és gondolatébresztő dokumentumfilmen át a portréfilmig nyolc új európai koprodukció és két új magyar alkotás szerepel, amelyeket hetekkel-hónapokkal az országos premier előtt láthat a közönség.

További infók

November 8-án ismét örökbefogadó-napot tart a Kőleves Kertben a Mindenki Fogadjon Örökbe Egy Kiskutyát Alapítvány csapata, vagyis újra személyesen találkozhatunk majd mentvényeikkel. Emellett betekintést nyerhetünk a mentésbe és a gazdis élet rejtelmeibe is, illetve menő kutyás kiegészítők vásárlására is lesz lehetőség.

További infók 

November 8-án premier előtt láthatjuk a Művész moziban Felméri Cecília Spirál című új rendezését. A premier előtti vetítést közönségtalálkozó követi, ahol személyesen találkozhatunk Borbély Alexandrával, valamint a film rendezőjével, Felméri Cecíliával és Muhi András producerrel.

Egy férfi és két nő különös háromszögtörténete bontakozik ki egy tóparti házban. A titokzatos módon eltűnt apáról a fiúra hagyományozott horgásztó távol esik a várostól – egy elszigetelt, varázslatos világ. Halak, madarak, vadállatok békésnek tűnő otthona. A felszín alatt azonban titkok lappanganak, és az évszakok körforgásával együtt a horgásztavat gondozó férfi és két nő baljós története is beteljesedik. Lélektani krimi az elengedésről, az ismétlődő kapcsolatokról, a konfliktusokról és a szembenézés nehézségeiről.

További infók 

November 9., hétfő

Az Egy százalék indián a nagy sikereket elért Ernelláék Farkaséknál és a Kálmán-nap című előadások folytatása. Az egymással csak a formanyelv és a témameghatározás szintjén rokonítható sorozat következő darabja újabb továbblépés a jelenkori középosztály aktuális problémáit feldolgozó univerzumban. November 9-én a B32 Galéria és Kultúrtérben nézhetjük meg az előadást.

Míg az Ernelláék Farkaséknál esetében a gyerekneveléssel kapcsolatos viták, a Kálmán-napban az intimitás, a szexualitás hiányából fakadó feszültségek és az ezzel kapcsolatos morális kérdések okozzák a párkapcsolati válságot. Az Egy százalék indián az identitás, az örökölt magatartási modellek, a hímsovinizmus, a feminizmus és a modern kori nemi szerepek kérdéskörére fókuszál.

További infók

November 9-én ismét kvízestet tartanak a Király utcai ROOTS-ban, ahol ezúttal a Star Wars univerzumának legnagyobb szakértői mérhetik össze tudásukat 4-7 fős csapatokba verődve.

További infók 

November 10., kedd

Idén november 10. és 22. között az online térbe költözik a Verzió, így országosan elérhetővé válik Magyarország egyetlen emberi jogi dokumentumfilm fesztiválja. Az ötven film a legizgalmasabb és legaktuálisabb nemzetközi és hazai témákat hozza el, nyitófilmnek pedig – Magyarországon elsőként – a 76 napot, amely a jelenleg is zajló világjárvány epicentrumának korai napjairól ad hiteles tudósítást.

További infók 

A  KIOSK-ban idén sem mondanak le a Márton-napi libasültekről, november 10-től kezdődően öt napon át tartanak majd a libanapok a Március 15. téren, ahol a ropogós libacombok mellől természetesen a párolt lila káposzta sem maradhat el.

További infók

November 7-től a középső szakasszal folytatódik a 3-as metró felújítása, a Nagyvárad tér és a Lehel tér között metrópótló buszok szállítják majd az utasokat. A Magyar Kerékpárosklub november 10-én a Kálvin téren tart bringás reggelit 7:30 és 9:30 között, ezzel is megadva a kezdőlöketet, hogy a zsúfolt metrópótlók vagy az autók helyett minél többen közlekedjenek kerékpárral a belvárosban.

További infók 

November 11., szerda

A budakeszi Briquette csapatának következő tematikus vacsoráján a Márton-napi hagyományoknak megfelelően a libából készült finomságoké lesz a főszerep. November 11-én kemencében, grillen, szmókerben készülnek majd a libalakoma fogásai, a vendégek ráadásul a teljes folyamatot figyelemmel kísérhetik.

További infók 

Címkék