Utolsó októberi programajánlónk már átnyúlik novemberre, és ugyan a járványhelyzet megnyugtatónak továbbra sem mondható, továbbra is tudunk nektek olyan szelekciót mutatni, amelyben számos izgalmas programot találhattok. Visszatér a Szépművészeti Múzeumba a Textúra-sorozat, városszerte számos helyen tartanak halloweeni programokat, a Bartók Béla úton Lázár Ervin kerül a fókuszba, de új színházbemutatók között is válogathatunk.

Október 29., csütörtök

Október 29-én a Bartók Béla út hét helyszínén tartanak mesedélutánt és beszélgetést Lázár Ervin munkásságából merítve. Az eseménysorozaton felolvas többek között Elek Ferenc, Kárász Eszter, Kerekes József és Cserna Antal is.

További infók

A Bem moziban már hagyomány, hogy a halloween közeledtével levetítik Tim Burton Az Álmosvölgy legendája című filmjét Johnny Depp és Christina Ricci főszereplésével, és ez idén sem lesz másként.

További infók 

Október 30., péntek

Nemcsak a természet árnyalatai, hanem a múzeumi élet is színes októberben a Magyar Nemzeti Galériában. Az október 30-i MNG Extrán igazi világsztárok társaságát élvezhetjük a múzeumban: Monet és Renoir után Sean Scully is megérkezett a Galériába grandiózus retrospektív kiállításával, magával ragadó alkotásaival. Kurátori tárlatvezetésen mélyebben is megismerhetjük a kortárs művészet egyik legjelentősebb alkotóját, a Válogatott mesterművek címre keresztelt tárlatvezetésen pedig örök klasszikusok várják az érdeklődőket.

További infók 

Szeptember óta minden pénteken jelentkezik a Bókay Piac a XVIII. kerületi Bókay-kertben, ahol húsok, sajtok, zöldségek, gyümölcsök, pékáruk, pástétomok, vegán termékek, gasztrokülönlegességek, rétesek, cukorkák, édességek, ízesített mézek, dizájnékszerek és -kiegészítők, valamint natúr kozmetikumok várják az érdeklődőket, legközelebb október 30-án.

További infók 

Október 31., szombat

Október 31-én újra megrendezik a BBU Halloween Run vérfagyasztó futamát, amelyen ugyan bármikor felbukkanhatnak vámpírok és zombik is, de az ovisokra is gondoltak a szervezők a program összeállításánál. A legkisebbek 300 méteren állhatnak rajthoz, míg a leghosszabb táv 21 km lesz, az útvonal pedig a kőbányai pincerendszert is érinti.

További infók 

Igazi horrorklasszikusokkal és az utóbbi évek kedvenceivel készül a halloweenre az Art+ Cinema. A Kisteremben a Kút, az Eksztázis és A ház, amit Jack épített című filmeket vetítik október 31-én, míg a Nagyteremben A másik bárányA texasi láncfűrészes mészárlás (1974) és a Halloween (1978) kerül ismét nagy vászonra.

További infók 

Halloween alkalmából egy misztikus brunch afterre vár minket a Felix és a Black Swan csapata a Bárkert Bistróba, ahol a kedvenc brunchételeink mellett ebéddel és mámorító Black Swan koktélokkal is készülnek az év legijesztőbb éjszakájára. (x)

További infók

Hideglelős bátorságpróba, misztikus csillagtúra, kísérteties históriák az éjszaka állatairól – október utolsó napján a Budakeszi Vadaspark is halloweeni jelmezbe öltözik. A különleges programokon megismerhetjük az éjszakai állatok szokásait, bepillanthatunk a ragadozók titokzatos életébe, meghökkentő állati „alkatrészeket” tapizhatunk, és aki elég merész, az vérfagyasztó szakvezetés (+18) során rémisztő történeteket is hallgathat a hollóról, a macskáról és a sakálról.

További infók 

Október 31-én második alkalommal tart pop-up kiárusítást a Balaton Butik a Gólyában, ahol ezúttal is 700 Ft-ba kerül majd minden ruhadarab. Az ígéret szerint klasszikus vintage-től a 90-es évek ruhastílusáig, a tökéletes állapotútól a kis szépséghibával rendelkezőig, az S-től az XL-ig minden szezonnak megfelelően találhatunk magunknak kincseket.

További infók

November 1., vasárnap

Anthony McCarten előbb regénnyé, majd színdarabbá írta (film később lett belőle) a „furcsa pápapár” történetét, akik kölcsönösen hatással vannak egymás életére. Benedek – pápasága előtt Joseph Ratzinger bíboros – a dogmák védelmezője, érsekkorában Isten rottweilerének is nevezték. Bergoglio bíboros karizmatikus, életvidám argentin, szerény. A konzervatív Benedek Mozartot játszik, a progresszív Bergoglio Beatlest dúdol. Előbbi semmilyen sportért nem rajong, utóbbi nagy focirajongó.

A két pápa a lelkiismeret-krízis drámája. Mindkét embert kísérti a bűn érzete: Benedeket azért, mert túlvédelmezi a papjait, Bergogliót azért, mert nem tudta megvédeni követőit a katonai juntától. McCarten a saját aggodalmaikat mondatja ki velük. Ahogyan Bergoglio fogalmaz: „A bűn nem egy folt, amit a mosodában el tudnak távolítani. Az egy seb, amit kezelni és gyógyítani kell.” A darab a két pápa elképzelt teológiai vitáit mutatja be. A mű elmélkedésre késztet, és mer humoros is lenni.

A magyar verziót Vecsei H. Miklós rendezte, a Rózsavölgyi Szalonban látható előadásban Lukács Sándor, Jordán Tamás, Molnár Piroska és Trokán Anna játszanak.

További infók 

Ha kirándulnátok a hétvégén, korábbi cikkünk alapján ezúttal kilátókat ajánlunk nektek. A szórás igen nagy, hiszen a Börzsönytől a Budai-hegységen át a Gerecséig válogattunk a Budapesttől még belátható távolságban található kilátópontok között, de éppen ezért reméljük, hogy mindenki megtalálja a számára legszimpatikusabbat.

További infók

November 2., hétfő

A két test és egy lélek egyesüléséről szóló Non Solus, majd az anyaföld és az ember kapcsolatát ábrázoló My Land után a világhírű magyar újcirkusztársulat, a Recirquel új produkcióval jelentkezik a Müpa színpadán. A Solus Amor a megelőző kettő szerves folytatása, a trilógia záróköve.

A Vági Bence művészeti vezető rendezte Solus Amor a társulattal való többéves közös munka során megteremtett „cirque danse” nyelvén megszólaló monumentális légi táncelőadás, amelyben az újcirkusz, valamint a klasszikus és a modern tánc egyesül. Az egyetlen és ősi, időn és téren átívelő, mindannyiunkat összekötő energiát megidéző produkció korunk természet és csoda iránti vágyódásából meríti erejét. Vági Bence koncepciója szerint a színpadi tér és a szereplők természeti esszenciaként ölelik körül a közönséget, hogy egy ősi imához hasonlóan lehetővé tegyék a néző számára a teljes elmélyülést.

További infók

November 3., kedd

Idén hatodik alkalommal rendezik meg a 2014-ben indult, nagy sikerű összművészeti előadás-sorozatot a megújult Szépművészeti Múzeum tereiben. Az alapötlet a képzőművészet, az irodalom és a színház találkozása egyazon térben s időben: az intézmény kortárs magyar szerzőket kér fel, hogy írjanak új irodalmi szövegeket a múzeum gyűjteményének egy-egy inspiráló, kiemelt alkotásáról. Az elkészült műveket a Szépművészeti Múzeum kiállítótereiben ismerhetik meg az érdeklődők, színművészek tolmácsolásában, kilenc esti előadás alkalmával.

A művek – mind időben, mind térben – végigvezetnek a múzeum állandó gyűjteményein. A színészek az adott festmény előtt lévő térben adják elő a rövid, egyenként 7-9 perces produkciókat, majd rövid szünet után újra és újra eljátsszák a jeleneteket az este folyamán. Az Antik, az Egyiptomi, a Régi magyar gyűjtemény és a Régi képtár termei mellett idén is helyszín lesz a gyönyörűen felújított Román Csarnok.

Az idei Textúra jeleneteit Székely Kriszta, a Katona József Színház munkatársa rendezi, aki friss látásmódjával és egész estén átívelő koncepcióval tágítja a már megszokott kereteket.

További infók

Párhuzamos történetek, melyek a mélyben összefüggnek. Sorsok, melyek alapvetően meghatározzák egymást. Az 1920-as évek elején a nyolcéves Károly és a négyéves Anna szüleit szinte egyszerre viszi el a spanyolnátha, a gyerekek pedig árvaházba kerülnek. Fél évszázaddal később ugyanebben a családban az ötéves Eszter szokatlanul meghitt kapcsolatot alakít ki a nagyapjával. Úgy érzi, csak Tatusra számíthat, aki mindennél jobban szereti unokáját, s akiben Eszter mindenki másnál jobban megbízik. Eleinte észre sem veszi, hogy ezzel a bizalommal a nagyapja visszaél... Vajon meg lehet-e törni a generációkon átívelő, torz családi mintákat? Az Egyasszony alkotói ismét egy tabutémáról készítettek előadást: az Apád előtt ne vetkőzz bemutatóját november 3-án láthatjuk a Jurányi Házban.

További infók 

November 4., szerda

Titkokat rejtő palota és történelmi, építészettörténeti kalandozás. Az egykori patika és lakóház, a De la Motte–Beer-palota a Várnegyedben, a Dísz téren, építtetői nevét őrzi. Különlegességét az adja, hogy az épületet – amelyben Buda másodikként alapított gyógyszertárát, az úgynevezett tábori patikát működtette Beer József Kajetán gyógyszerész – a tulajdonosa a pincétől a padlásig saját foglalkozása képére formálta. Legpompásabb ékessége az emelet barokk lakótérsora, ahol a látogatók megcsodálhatják az 1962-ben 15 réteg festék alól előkerült, közel 250 négyzetméter festett falfelület. November 4-én vezetett bejáráson ismerhetjük meg a palota titkait.

További infók

A két fotográfus, Maria do Mar Rêgo és Szász Lilla 2018-ban találkozott Lisszabonban, ahol hamarosan kiderült számukra, hogy munkáikban ugyanannak a szerteágazó és kimeríthetetlen témának, a szerelemnek a kérdéseit vizsgálják. A sorozatok által két különböző nézőpont fogalmazódik meg. Maria do Mar Rêgo közel négy éven keresztül rögzítette kapcsolatának alakulását, állomásait. Szász Lilla 2009 és 2018 között követte ismerősei baráti-szerelmi történeteit: a budapesti 2B Galériában látható kiállításon a két sorozat párhuzamosan, de különböző formában jelenik meg. Míg Maria fényképei a hosszú távú kapcsolat linearitására reflektálva klasszikus formában, a falon, addig Lilla képei a kapcsolatok sokféleségre utalnak, egy képzeletbeli rengeteget képezve a térben lebegve jelennek meg. Az egyes fotók sűrítve idézik meg az átélt érzelmeket.

További infók 

„Ő még tudja, mitől lesz hirtelen csend a kocsmában” – írta róla Bodor Ádám, s valóban: a tragikus sorsú Tar Sándor a magyar mélyvilág leghitelesebb ismerője. Hősei a történelem számkivetettjei: a megalázott, megnyomorított, a térkép szélére, a társadalom peremére szorított kisemberek, akiknek sosem osztanak lapot. Lenézett melósok, akik egész életükben építették, úgymond, a szocializmust, hogy aztán magukra maradjanak, s a rendszerváltásba végképp belerokkanjanak, belehaljanak.

Ebbe a vigasztalan, egyszerre drámai és abszurd történetbe enged betekintést nagy empátiával és rengeteg humorral a vesztesek nyelvét úgyszintén jól beszélő Keresztury Tibor A te országod című darabja. A brutálisan nyers, realisztikus eseményeket költői víziókká oldó előadás a Forte Társulat már megszokott kreatív energiája és radikális színpadi eszköztára révén olyan erővel rántja be a nézőt a mindenkori alullévők világába, hogy hatása alól egykönnyen aligha szabadulhatunk.

További infók 

Címkék