A belváros szívében álló Kempinski Hotel 1992 óta meghatározó része a városképnek, és egy vaskos vendégkönyv tanúskodik az azóta idelátogató sztárokról. Az ötcsillagos szálloda a koronavírus okozta helyzetben egy új ötlettel vonzaná be a vendégeket – leteszteltük.

A turizmus csökkenésével Budapest luxusszállói jelenleg mindent megtesznek azért, hogy alkalmazkodjanak a kialakult helyzethez és valami újjal szolgáljanak, a Kempinski pedig egy szuper ajánlattal állt elő. Ha elutazni nem is tudunk ezekben az időkben, egy kellemes budapesti hotelbe még mindig elmehetünk – a magyar vendégeket megcélzó Stay in Style vakációs csomagot mi is kipróbáltuk, élményeinkről most részletesen beszámolunk.

Vendégélmény

A We Love Budapest Vendégélmény sorozata olyan budapesti hoteleket mutat be, ahova munkatársaink ingyenesen ellátogatnak, azzal a kikötéssel, hogy a negatív tapasztalatainkat is lehetőségünk van megosztani az írásainkban. A szállodaigazgatás nem ellenőrizheti a cikkeket azok publikálása előtt.

Történet

A Kempinski jelenéhez szorosan kapcsolódik a múltja is, és luxusszolgáltatásai mellett története és exkluzív vendégköre miatt is kuriózumnak számít. Már az előtt megnyitotta kapuit, hogy a Fashion Streetként ismert Deák Ferenc utcát vásárlók és nézelődők tömegei lepték volna el. Ekkor még a Gresham, a Corinthia és a Marriott is átalakításra, korszerűsítésre vagy éppen lakhatóvá tételre szorult, Budapest pedig éppenhogy csak kievickélt a kommunizmus évtizedeiből. Az épület tervezője, Finta József azonban ereje teljében volt, és készen állt arra, hogy valami maradandót alkosson. Míg a későbbi versenytársaknak már meglévő épületeket, sőt sok esetben ismert nevezetességeket kellett hotelekké alakítaniuk a korabeli elvárásoknak megfelelően, a Kempinskinél Finta teljesen szabad kezet kapott, és az alapoktól kiindulva alkothatta meg. Pályafutását Dunaújvárosban, Salgótarjánban és Pozsonyban kezdte meg, 1969-ben a Duna InterContinental, 1971-ben pedig a Hotel Volga épült és szépült a kezei alatt. 1991-re, a Kempinski Hotel Corvinus megépítésének idejére Finta már teljesen szabadjára engedhette a fantáziáját, ám ő megtartotta a stílusosan visszafogott tónusait és a kecses íveit. Corvin Mátyás nemcsak a hotel elnevezésében, de az épület C alakjában is felfedezhető, ugyanis ez a vonás a reneszánsz király nevének a kezdőbetűjét hivatott képviselni.

A Fashion Street félholdas panorámaablakaival és toronymagas épületeivel, valamint az Erzsébet tér felőli kissé merevebb homlokzatával ma sem sokban különbözik attól, ahogyan az első, német vendég érkezésekor kinézhetett, aki 1992. július 1-jén írta alá a vendégkönyvet. A berlini székhelyű Kempinski-csoport még szintén csak megalakulóban volt ekkor, és sem Dubaj, sem Kína, sem Horvátország nem tört még be a luxusturizmus világába.

Az ott-tartózkodás

Beléptünkkor a személyzet barátságosan üdvözöl, és rögtön kiszúrjuk a Budapest Eye óriáskerék tükörképét a forgóajtó ragyogó fémszerkezetén. Az enteriőr egy 5 csillagos szállodához méltó, minden részlet stimmel, az előcsarnok keskenyedő oszlopaitól a finom vonalakon át a friss virágokig és a márványpadlózat zongorabillentyűkre emlékeztető mintájáig. Semmilyen régimódi jelleget nem lehet felfedezni, bár igaz, hogy az épületet 2013-ban átalakították. 314 szobát, 37 lakosztályt és három éttermet rejt – ezek közül egyet Robert De Niro nyitott meg –, valamint rendelkezésre áll egy edzőterem, egy konferenciaterem, valamint egy, a vírushelyzet miatt jelenleg zárva tartó luxusfürdő is.

A portaszolgálatnál minden kérdésünkre választ kapunk. Balra a Blue Fox bár található egy kifejezetten ötletes menüsorral, a recepción túl pedig a Living Room étkezőrésze és az ÉS Bisztró várja a vendégeket. Itt található a De Niro révén híressé vált Nobu is, ide előre be kell jelentkezni.

A Kempinski itthoni vakációs csomagja, a Stay in Style magában foglal egy üdvözlőitalt, privát körbevezetést a lakosztályokban, betekintést az egyébként lakat alatt tartott vendégkönyvbe, egy nászutaslakosztályhoz méltó szobareggelit és ingyenes, mélygarázsi parkolást. Az ajánlat jelenleg is elérhető, és december 27-ig tart, a legolcsóbb (superior) szoba 210 eurónál kezdődik.

A recepción lázat mérnek, majd azonnal kézhez kapjuk a szobakulcsot, és rögtön felajánlanak még egyet arra az esetre, ha szükség lenne rá. Ma már csak a jobb szállodákban tartanak napilapokat és újságokat – itt QR-kóddal elérhetőek, ami az érkezéskor kapott tájékoztató papíron szerepel. Ebben a formában kapunk információt a wellnesskezelésekről (a spa-részleg nem üzemel, de ezek továbbra is kérhetőek) és a szobán belüli étkezési lehetőségekről is.

A szállodai szobába belépve rögtön kellemes meglepetés fogad minket. A szokatlanul tágas szobában jól körbe kell néznünk, hogy minden bútordarabot szemügyre tudjunk venni: nagy és kényelmes ágy, kihúzható asztal (ami reggelizésre is alkalmas, a későbbiekben még kitérünk rá), kanapé, íróasztalok és egy nagy képátmérőjű tévé is mind a berendezés részét képezik.

 
A függönyöket elhúzva az Erzsébet téri óriáskerék szédületes látványa tárul elénk: szinte testközelből csodálhatjuk meg a belváros egyik legnépszerűbb attrakcióját, amely a helyi turizmus egyik utolsó bástyájaként tartja életben a főváros pezsgő vérkeringését. Az óriáskerék mögött a festői Szent István-bazilika kupolája emelkedik a pesti bérházak fölé.

A világítás mágneskártya nélkül működik, ami ma már ritka dolog szállodákban. A tágas fürdőkádban és az esőfejjel ellátott zuhanykabinban egyetlen gombnyomással kellemesen meleg vizet tudunk varázsolni, így búcsút mondhatunk a tűzforró és a jéghideg vízzel vívott, sokszor reménytelennek tűnő harcnak is. Fürdőköntös is jár a törülközők mellé, illetve a szoba kihagyhatatlan eleme a szállodai papucs, aminek kényelmességéről és otthonos érzetéről maga Madonna is beszámolt a vendégkönyvben.

Fürdés után felkeressük a Blue Fox bárt, ami a csendesebb időszak ellenére is pörög, és a vendégek olyan benyomást keltenek, mintha valamilyen titokzatos társasjátékban merülnének éppen el. Valójában a bár itallapját olvasgatják, amin 11, saját recept alapján kevert koktél közül lehet válogatni. Már a koktélok fantázianevei („A Hold ízei”, „Egy fenyőerdő ízei”, „Eső utáni utca”) is az italok játékosságára és meglepő összetevőire utalnak, amik között megtalálható a vargányarum, a bőrben érlelt amaro és a mákbitter is. Mintha csak egy laboratóriumból lépett volna ki Norbi, a bárpult mögött arcpajzsban álló úriember, aki szívesen elegyedett szóba velünk. A bárpultnál klasszikus koktélokkal is várják a vendégeket, de a díjtalanul választható welcome drinkünk alkoholmentes is lehet.

Az ÉS Bisztróig vezető rövid sétánkon megcsodálhattuk a szálloda 1000 műalkotásból álló gyűjteményét, amely kizárólag magyar művészek munkáit foglalja magában. (A szálloda folyosóin és közösségi tereiben kisebb szobrokat, festményeket és nippeket helyeztek el.) A hideg időben takarókkal és kültéri fűtőtestekkel várják a teraszra felmerészkedő vendégeket, ennek ellenére az egyébként pezsgő közösségi élettel teli, a Fashion Streetre nyíló teraszt az ősz beköszöntével leginkább már csak dohányosok látogatják.

A magyar–bécsi ÉS Bisztrót leginkább a kettősség jellemzi: az étterem belső falait szembetűnő szópárok díszítik, amik megadják a hely kozmopolita hangulatát. Gyuri, a bisztró hússzakértője szívesen vezet be minket a konyha kulisszák mögötti világába, aminek dísze egy, a francia Thiers-ben egyedileg készült Fontenille Pataud Laguiole késkészlet is. A szárazon érlelt rib eye, sirloin vagy fillet steak egy olyan, csúcsminőségű Southbend steaksütőben készülnek, amilyet az Egyesült Államok legkitűnőbb grillházaiban is használnak.

Az étteremben kitűnő választás lehet a három fogásból álló Tafelspitz (6990 HUF), de ha először járunk az étteremben, vagy csak szűkösebb keretből gazdálkodnánk, akkor érdemes a konyha kéthetente frissülő táblás ajánlatát böngészni, amiről jelenleg pirított szarvaskarajt (5880 HUF) vagy zöldfűszeres kéregben sült harcsafilét (5280 HUF) is választhatunk. Érdemes még a mennyei bárányragulevest is kipróbálni (1690 HUF).

Szállodákban mindig kényes kérdés az ágy komfortszintje és a beszűrődő zajok mértéke. Elmondhatjuk, hogy a Kempinskiben aludni majdnem olyan jó, mint ébredni benne: puha párnák, kényelmes matrac, minimális zajok, aminek köszönhetően teljesen el lehetett felejteni, hogy egy európai metropolisz kellős közepén vagyunk.

Az árban csak a reggeli van benne, de az önmagában egy valódi lakomával ér fel. Az emeletes tálalón minden megtalálható, mi szem-szájnak ingere: hal, különböző felvágottak és sajtok, friss gyümölcs, péksütemények, frissen facsart levek, kávé, joghurt. Miközben már azon aggódnánk, hogy hogyan is fogjuk mindezt elfogyasztani, a szájmaszkot viselő kedélyes pincér a zsúrkocsi alá nyúl, és elénk tesz egy Eggs Benedictet. Egyébként bőbeszédű, szívesen lát el városnézési tippekkel az előttünk álló napra, miközben megterít nekünk a reggelihez, de tippeket a szobában kihelyezett brosúra is tartalmaz.

Az ajánlat tartalmazza a fitneszterem használatát is (biztonsági okokból egyszerre csak három fő tartózkodhat lent, előre regisztrálni kell), de ott-tartózkodásunk legizgalmasabb része volt a körbevezetés az exkluzív lakosztályokban, amely során a legendás Bibliotheca Corvinianába is bepillantást nyerhettünk. Ez a kifejezés nem Hunyadi Mátyás híres könyvtárára utal, hanem a Kempinski Hotel Corvinus gondosan őrzött és nagy becsben tartott vendégkönyvére, ami számos filmsztár, popzenész, politikus és megszámlálhatatlan Forma 1-es pilóta kézjegyét őrzi. Madonna, Mick Jagger és Brad Pitt is elégedett vendégei voltak a Kempinskinek, de a pálmát mindenképp Michael Jackson viszi, aki mindig boldogan integetett a szálloda előtt táborozó rajongóinak lakosztálya ablakából. Az énekes halálát követően egy emlékfát is avattak tiszteletére az Erzsébet téren. Habár Tom Jones szándékosan elcsaklizta saját fotójával és autogramjával a Jacko aláírását jegyző oldal előtti lapot, mégis legtöbbször még mindig a pop királya miatt nyílik ki itt a vendégkönyv. Talán emiatt is volt kivételes a Kempinski Hotelben töltött idő, mégiscsak a legnagyobb sztárok választották szálláshelyül az Erzsébet téri szállodát, és ott-tartózkodásunk idejére kicsit mi is fontos, exkluzív személynek érezhetjük magunkat.

Címkék