Amikor valaki festésre adja a fejét, akkor még nem feltétlenül tudja, hogy mire vállalkozott. Részben azért, mert hobbifestő (vagy még az sem), és nincs teljesen tisztában azzal, hogy mi kell egy jó festéshez. Részben pedig azért, mert szeret kísérletezni új dolgokkal, de sajnos megfelelő szakmai tudás nélkül. A festékszóró pisztolyos festés is épp ilyen, nem árt tudni, hogy mire jó, és mire kell figyelni, ha szeretnénk alkalmazni.

Kezdjük az alapoknál

Először is tisztázzuk: nem festékszórózunk kültéren, nem terheljük ezzel a környezetünket, udvarunkat, szomszédunkat, stb. Csak zárt térben végezzünk ilyen festést, ráadásul ott sem akárhogy. Ügyelned kell a megfelelő szellőzésre vagy elszívásra, emellett a légutaid védelmére, arcod, szemed és bőröd védelmére is. Kell a megfelelő védőmaszk és a zárt ruházat, de a legjobb, ha fényezőoverált használsz. És akkor még nem csak magadra, de a környezetre is ügyelned kell, ezért figyelj a megfelelő maszkolásra, takarásra.

Ahhoz, hogy elkezd a festékszóró pisztolyos festést, be kell szerezned egy megbízható kompresszort és egy (vagy több) minőségi festékszóró pisztolyt. Ezeket gyorsan, raktárról tudják neked biztosítani a www.szerszamrendelo.hu-nál. Ha mindezt beszerezted, előkészítetted a terepet, ügyelsz a saját és környezeted védelmére, máris belecsaphatsz a festékszórásba.

A levegős festékszóró pisztolyokról röviden

Vannak a normál nyomású pisztolyok, melyek az egyszerűbb vagy méginkább régebbi eszközök. Ilyenek pl. a vegyszerszóró pisztolyok is. Ezek a típusok kevés, de nagynyomású levegőt használnak. Kevésbé festéktakarékos, nagyon elfújja a festékködöt.

És vannak a modernebb, legelterjedtebb, úgynevezett HVLP rendszerű levegős festékszóró pisztolyok. Ezek lényege, hogy az alacsony nyomásnak köszönhetően nem fújják el annyira a festékködöt, mint a normál nyomású pisztolyok. Emellett sokkal festéktakarékosabbak is amellett, hogy sokkal szebb fújási képet is adnak.

A festékszóró pisztolyos festés nem jó mindenhez

Valljuk be őszintén, ha festésről van szó, akkor sokaknak egyből eszébe jut a festékszóró pisztolyos megoldás. Hogy miért? Mert olyan egyszerűnek tűnik és szépnek a végeredménye. Csak bekapcsolom, gyorsan lefújom, és máris szép egyenletesen le van festve, amit le akartam festeni. Kár, hogy ez azért nem ennyire egyszerű.

Mondok egy elrettentő példát, amiről hallottam. Volt egy családapa, aki szerette volna a lehető leggyorsabban letudni a kerítésfestést, ezért a festékszóró pisztolyos festés mellett döntött. Sajnos csak lefújást követően jött rá, hogy a szél alákapott a szálló festéknek, aminek jórésze a szomszéd házán landolt. Talán még ma is a szomszéd ablakairól takarítják a festékpermetet. Ebből is láthatod, hogy nem mindenhol alkalmazható ez a festési technika, de erről már írtam neked korábban is. Figyelj ezekre, de azért fess is majd!