A Roomba takarító robotok használatával kapcsolatban rendszerint ugyanazok a kérdések figyelhetők meg. Úgyhogy ezeket szedtük most össze, a hozzájuk tartozó válaszok pedig ebben a bejegyzésben találhatók.

Egyaránt lesz szó a Roomba készülékek használatáról, érzékeléséről és programozhatóságáról is. Minden olyan kérdésről, ami felhasználóként jó eséllyel felmerülhet bennünk.

Mik azok a padlófelületek, ahol a Roomba készülékek nyugodtan alkalmazhatók?

A Roomba készülékek gyakorlatilag bármelyik típusú felületeken hatékonyan boldogulnak. Vagyis a parketta, szőnyeg, linóleum vagy járólap takarításához is eredményesen tudjuk alkalmazni őket. Ez nagyrészt a fejlett kefemodulnak is köszönhető, ami hatékonyan segíti elő a minőségi takarítást.

Mi alapján tudja a Roomba készülék megkülönböztetni a padlón lévő szennyeződéseket?

A Roomba 600, 700, 800-as modellekben úgynevezett ultrahangos porérzékelő működik. Vagyis ezek a modellek ultrahang segítségével érzékelnek és dolgoznak. A Roomba e5 modelltől kezdve a magasabb modelleknél eggyel fejlettebb optikai érzékelő is segíti a még precízebb azonosítást.

Meg lehet-e oldani a Roomba készülékeken az előreprogramozást?

Azoknál a Roomba készülékeknél, ahol az előreprogramozást tudja a robot, ott ne féljünk használni ezt a funkciót. Méghozzá órára és percre pontosan fogható munkára maga a gép.

Vigyáz-e a Roomba robot az értékes bútoraink épségére?

Ebből a szempontból a Roomba 900-as modellek jelenthetnek kifejezetten megnyugtató opciót. Méghozzá azért, mert a felületükre speciális gumiütköző van felerősítve. Vagyis, amikor a készülék neki is megy a drága bútoroknak, akkor nem fog bennük semmilyen kárt tenni. A többi modell ezt alternatív megoldásokon keresztül tudja biztosítani.

Be tudom-e állítani, hogy a Roomba készülék egyes területeket ne takarítson?

Természetesen igen, gyakorlatilag a Roomba Combo-n kívül valamennyi Roomba takarító robot rendelkezik a virtuális fal lehetőségével. Vagyis egy térképes nézetet használva tudjuk megadni a készüléknek, hogy melyik részek számítanak tiltott zónának. A készülék pedig ezt maradéktalanul érzékelni fogja, és ezen a területen nem fog dolgozni.

Mi van, ha a Roomba robot lezuhan a lépcsőn?

Ettől a nemkívánatos körülménytől nem kell tartani, ugyanis a Roomba robotok fejlesztői gondoltak ennek a kivédésére. Méghozzá úgy, hogy a Roomba készülékek aljára fejlett infraérzékelők kerültek beépítésre.
 
Ezek a fejlett szenzorok pedig folyamatos jelleggel képesek érzékelni a padlóról visszavert infrajelet. Amikor tehát a Roomba készülék odaér a lépcső pereméhez, akkor érzékelni fogja a szinteltérést. Vagyis nem megy tovább, nem esik le, és nem is fog megrongálódni.