Miként lehet önállóan, profi szakember segítsége nélkül megvalósítani a gipszkarton válaszfalak szerelését? Ezt a kérdést fogjuk részletesen megválaszolni a bejegyzésben, mégpedig a teljes folyamat szemléltetésén keresztül.

A cikk tehát olyan, mint egy komplett segédlet. Csak vegyük magunk elé, és már nyugodtan hozzá is láthatunk a gipszkarton válaszfalak szereléséhez.

A gipszkarton válaszfalak szerelésének kezdeti teendői

Egy zsinór vagy bármelyik profil segítségével jelöljük ki a padlón a válaszfal helyét. Számoljunk az ajtótokokkal is, majd a környező falakon és a mennyezeten is jelöljünk. Ehhez használjunk vízmértéket és vonalzót.
 
Amikor ez megvan, akkor ragasszuk fel a csatlakozó szivacscsíkot a fal kerületi elemeire. Ezután jöhet egy fontos lépés, az UW gipszkartonprofilokat a padlóra és a mennyezetre kell rögzíteni. Ehhez használjunk műanyag beütődübelt.
 
Figyeljünk a maximális rögzítési távolság 500 mm-es, a fal sarkoknál pedig az első rögzítési pont faltól mért legfeljebb 200 mm-es értékére.

Ha az elejével megvagyunk, így folytassuk a gipszkarton válaszfalak szerelését

Ha az eddigiekkel megvagyunk, rögzítsük a falra a CW gipszkartonprofilokat, figyelembe véve az eddigi távolságokat. Utána következhet a CW gipszkartonprofilok UW gipszkartonprofilokba történő illesztése.
 
A CW profilok elhelyezésénél fontos, hogy hogy száraik a szerelés irányába nézzenek. Ha így csináljuk, akkor a profil merevebb oldalán indíthatjuk a lapok rögzítését. Magukat a CW profilokat az ún. Stancoló, vagy összekötő fogóval rögzítjük az UW profilokhoz, hogy a beállított távolságokat rögzíteni tudjuk.
 
Ha eddig megvagyunk, akkor rögzítsük a gipszkartonlapokat a fal egyik oldalára. Fontos, hogy a gipszkartonlapokat állítva kell elhelyezni. Majd jöhet a burkolás, amihez egész gipszkartonlapokat érdemes alkalmazni.

A gipszkarton válaszfalak szerelésének zárófeladatai

Amikor kész az egyik oldal burkolása, akkor következhet az elektromos vezetékek elhelyezése, mégpedig a CW profilokon található nyílásokon keresztül. A vezeték után pedig az ásványgyapot hőszigetelő anyag elhelyezése a következő lépés.
 
Amikor ez is megvan, akkor jöhet a lapok másik oldalra történő felcsavarozása, mint a fal burkolásának a következő lépése. Amennyiben 1200 mm széles lapokkal dolgozunk, akkor első körben a hosszában félbevágott lap felszerelésével indítsunk.
 
A lényeg, hogy az egyik oldalon létrehozott függőleges hézaggal ellentétesen egész lap legyen. Hogyha ezt sikerült megvalósítani, akkor nincs más dolgunk, mint hézagolni a lapok közötti hézagokat, valamint a csavarfejek helyét.
 
Így néz ki tehát a gipszkarton válaszfalak szerelésének a folyamata. Hogyha egyesével végigvittünk minden lépést, akkor készen is vagyunk a feladattal.