A WWF Magyarország közleményt adott ki, mely szerint az Országos Vízügyi Főigazgatóság 2020. szeptember 23-án visszavonta a Hajógyári-sziget árvízvédelmi fejlesztésére vonatkozó kérelmét. Óriási győzelem ez, így az Óbudai-sziget marad a sétálóké, a kutyásoké, a természetjáróké – meg persze majd a fesztiválozóké is.

Régóta húzódó ügy végére került egy nagy és jól látható, stabil pont. A Hajógyári-szigetre olyan nagy mértékű beruházásokat terveztek, ami teljesen felborította volna a terület flóráját és faunáját, megtizedelte volna a növényzetet, az állatvilágot, egyszóval természetkárosító hatással járt volna. Két dolgot terveztek a szigeten: vízisportközpont létesítését és egy árvízvédelmi célú beruházást. Most viszont egyik sem lesz, hála a civilek és a természetvédők összefogásának. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság visszavonta az árvízvédelmi fejlesztésre vonatkozó kérelmét.

A hatóság megszüntette az engedélyezési eljárást, amely 2020. június 11-én indult, és 105 napos ügyintézési határideje szeptember 24-én járt volna le. Az eljárás megszüntetéséről szóló végzés ide kattintva érhető el.

A tervek ellen a WWF Magyarország éppúgy tiltakozott, petíciót is kiadott, mint a különböző zöld és civil szervezetek, például az Óbudai Kutyás Egyesület, nem beszélve a szigetet aktívan, napi szinten használó környéken élőkről. A most meghiúsult beruházás nem kevesebb, mint 650–1000 darab fa kivágásával járt volna, vagyis újabb értékes városi zöldfelület került volna beépítésre, ráadásul a Duna erősen beszűkített ártere is tovább csökkent volna, ami klímaváltozással terhelt korunkban igen kellemetlen hatásokat eredményezhetne, amennyiben megvalósulna, csak hát nem fog.

Címkék