Te tudod, hogy pontosan mi a funkciója és hogy mikor van szükséged dedikált szerverre? Amikor eljön a pillanat, hogy szükségessé válik, tudod, mi alapján érdemes döntened?

Mit jelent a dedikált szerver bérlése?

A szerver egy fizikai gép, azaz egy számítógép vagy szoftver, ami helyileg egy védett központban van, és az a feladata, hogy a hozzá csatlakoztatott más gépeknek szolgáltatásokat nyújtson - például az adatok felhasználását. Dedikált szerverre általában akkor van szükséged, ha nagy látogatottságú weboldalad van, egyedi szoftvert használsz, vagy kiemelten fontos a weboldalad védelme.

A dedikáltszerver-bérlés szerverhosztingból (azaz a gép szerverteremben való elhelyezéséből és működtetéséből), a már említett fizikai szerver bérléséből és a szerver karbantartásából áll. Vagyis havi bérleti díjat fizetsz egy szolgáltatónak, aki ezért cserébe minden üzemeltetési feladatot ellát a szervered körül. Ha pedig esetleg nagyobb szerverre van szükséged, akkor könnyen tudsz váltani, nem kell a szerver eladásával foglalkoznod.

Mire figyelj, amikor szolgáltatót választasz?

Ha korábban nem volt még rá szükséged, nem csoda, ha a szerverbérléssel kapcsolatos fogalmak teljesen idegenek számodra. Ennek ellenére nagyon fontos, hogy ha vállalkozásodnak, weboldaladnak erre van szüksége, olyan szolgáltatót válassz, aki az elvárásaidnak megfelelően teljesít. Milyen szempontokra figyelj?

Lehetőleg olyan szolgáltatót válassz, ahol a bérleti díj fix, ezzel a költséggel könnyű kalkulálnod, ráadásul azonnal el is tudod számolni. Legyen lehetőséged nagyobb méretű szerverre váltani, ha honlapod működése megkívánja. Ha dedikált szervert keresel, érdemes körülnézned az AB Plusz weboldalán, ahol 4 csomag közül választhatod ki a számodra leginkább megfelelőt.

Fontos, hogy a szolgáltató elérhető legyen, rendelkezzen 0-24-es ügyfélszolgálattal, hogy probléma esetén bármikor el tudd érni. Emellett ne neked kelljen foglalkoznod a technikai részletekkel, kapj meg minden segítséget.

Milyen szervert válassz?

A szolgáltató részéről érkező segítség már a megfelelő szerver kiválasztásánál is elengedhetetlen lehet, támogatásukkal könnyedén megtalálhatod a vállalkozásod, az igényeid számára leginkább megfelelő szervert.

Költséghatékony megoldást jelenthetnek például a virtuális szerverek (SSD VPS vagy HDD VPS szerver bérlése), de ha nagy számú hírlevelet szeretnél küldeni vevőidnek, akkor SMTP szerverre van szükséged, amivel azt is elkerülheted, hogy hírleveleid a SPAM mappába kerüljenek.

A megfelelő szerver kiválasztása tehát meghatározó, mert vállalkozásod továbbfejlődésének kulcsa lehet. Fontos, hogy ehhez megtaláld a megfelelő szolgáltatót, aki segítségedre van a szerver kiválasztásától kezdve a technikai problémák elhárításáig.