A dinamikusabb, a technikai fejlődésre és a munkaerőpiacra az igényeknek megfelelően és kellően gyorsan reagáló felnőttképzés megvalósítása érdekében megújult a felnőttképzés rendszere. A változtatások a kormány által kitűzött célokat követték, miszerint mérhetővé akarták tenni a képzéseket, javítani akarták a képzések relevanciáját a munkaerőpiacon, csökkenteni az adminisztrációt, valamint növelni szerették volna a felnőttképzésben résztvevők számát. A változtatások ezeket a célokat próbálják meg szolgálni.


A felnőttképzési rendszert és a rendszer szereplőit, az intézményeket, oktatókat és résztvevőket egyaránt érintő változások fokozatosan lépnek életbe.

Engedélyeztetés

Jelenleg már akármilyen felnőttképzési tevékenységről is van szó, az bejelentésköteles vagy engedély alapján végezhető. A Perfekt Zrt.-nél, az egyik legismertebb és legrégebb óta működő felnőttképzési intézmény esetében már sikeresen lezajlott az intézmény engedélyeztetési eljárása, így az új rendszerben is zökkenőmentesen folytatja felnőttképzési tevékenységét, mindig az aktuális jogszabályi kereteknek megfelelően.

A felnőttképzés keretében folytatott képzések tartalmát felnőttképzési szakértőnek kell jóváhagynia, hogy az megfeleljen a törvényben meghatározott kereteknek, valamint annak, hogy a képzési programban megjelölt kompetenciák a résztvevők számára elsajátíthatóak-e a képzési programban meghatározott tartalommal, feltételekkel és módon.

Változás az adatszolgáltatásban

A felnőttképző intézménynek a képzésben résztvevőkről adatot kell szolgáltatnia a Felnőttképzés Adatszolgáltatási Rendszerébe, így ne lepődjön meg azon, ha jelentkezéskor akár személyes adatokat is kérnek Öntől, ez is az új szabályozás része.

OKJ-s képzés

Még 2020. december 31-ig lehet jelentkezni a meghirdetett OKJ képzésekre, de ezeknek a képzéseknek is le kell zárulniuk, sikeres vizsgával 2022. december 31-éig.

Szakmajegyzék váltja majd fel az Országos Képzési Jegyzéket, sok szakma nem lesz többé önállóan vagy tanfolyami formában tanulható, helyette más szakmába ágyazódnak, illetve iskolarendszerű, s jellemzően hosszabb oktatási folyamat során szerezhetőek meg majd a végzettségek.