Az új tanévet mindig nagy izgalommal várják a gyerekek, azonban nem mindegy, hogy ez az izgalom milyen érzelmekkel társul. Vajon a barátaikkal való találkozás, az új tantárgyak és az újabb kihívások teszik izgatottá? Vagy talán félelem és szorongás az izgalom alapja, ami azért tölti el őket, mert egy újabb erőszakos cselekedet vagy zaklatás alanyai lehetnek? Szülőként elsődleges fontosságú felderíteni ezeket a szituációkat és megfelelően kezelni, hiszen lehet előre tenni a kellemetlen és felnőttkorra is kiható helyzetek elkerülése érdekében.

Az agresszív cselekedetek formái

Szülők részéről nem csak kezelni, de elsősorban megérteni is szükséges az adott helyzetet, hiszen enélkül nem lehet hatékonyan megoldani a felmerülő problémákat. Az agresszív cselekedeteknek számos formája lehet, nem mindegyik köthető a testi erőszakhoz, vannak, akiket szavakkal és tettekkel bántanak. Igen változatos eszközökkel és módszerekkel képesek a gyerekek egymást piszkálni.

Fontos mielőbb meghatározni, hogy mit is nevezünk zaklatásnak. Lehet szó egy ismétlődő eseményről, egy tudatos és tervezett, bántó szándékkal rendelkező cselekedetről vagy egy megbomlott hatalmi egyensúlyról, amely által hatásaként az áldozat nem képes megvédeni magát. Amennyiben szeretnéd jobban megismerni a cselekedetek mögött húzódó okokat, akkor keresd fel a SamanSport.hu életmód magazinját, ahol bővebb információt kaphatsz.

A zaklatást kiváltó okok

Nem minden esetben lehet erőteljes okot és igazi előzményt találni, sok esetben egy olyan tényező lehet a kiváltó ok, mint a gyerek testtömege - túlsúlya vagy túlzott soványsága - furcsa jellemzői - mint a szemüveg, a kiálló fog vagy az elálló fül - a vallási különbségek, anyagi helyzet, tanulási nehézség vagy éppenséggel annak egyszerűsége egyaránt. Szinte bármi lehet a kiváltó ok, és indokolttá teheti a zaklatást.

Több típust különböztethetünk meg a zaklatáson belül is, létezik a kapcsolati, amikor nem közvetlenül a személyre irányul, hanem a kapcsolataira vagy a csoportban való helyzetére. A direkt zaklatás magába foglalja az áldozattal szembeni fizikai vagy verbális támadást. Ide tartozik a lökdösődés, a köpködés, a verekedés vagy a csúfolás, fenyegetés egyaránt.

Harmadik típus az indirekt zaklatás, amikor leginkább pletykák formájában és kiközösítés által bántják a kiszemelt áldozatot. Végül napjainkban leginkább elterjedt az úgynevezett cyberbullying, azaz az internetes zaklatások és lejáratások sorozata. Minden esetben a szülők és a pedagógusok közös munkája a romboló viselkedésforma azonosítása és helyén kezelése. Fontos a megfelelő lépések megtevése és informálódás a helyes cselekedetekről, hiszen sokszor a felnőttek sem tudják, hogyan kezeljék a dolgot. Beszélgetni kell a gyerekkel, figyelni kell rá és meghallgatni, hiszen apró jelekből értesülhet az ember arról, hogy mi zajlik az iskolában.