Az előttünk álló hét napban több olyan rendezvényt is pótolnak, amely eredetileg tavasszal lett volna esedékes, mindezeket pedig természetesen kiegészítik a hagyományosan is az őszt kísérő programok. Előbbiek közé sorolhatjuk a Magyar Sajtófotó Kiállítást vagy a Friss Hús Nemzetközi Rövidfilmfesztivált is, míg a másik kategóriába tartozik többek között az Ars Sacra Fesztivál, a Budapest Borfesztivál és a Corvin Szezonzáró Sörnapok. Mindehhez ráadásul továbbra is csodálatos idő társul, így a kirándulócipőket is érdemes felhúzni.

Szeptember 10., csütörtök

A koronavírus miatt tavaszról őszre csúszott a 38. Magyar Sajtófotó Kiállítás is, melyet végül szeptember 9. és november 15. között nézhetünk meg. A Capa Központban, a sajtófotó kiállításon látható nagydíjas képsorozatok, Hajdú D. András és Kovács Bea munkái, vagy Ajpek Orsolya képriportja a Hableány tragédiájáról, Mohai Balázs és Urbán Ádám koncert-, illetve cirkuszfotói – amelyek mostanában el sem készülhetnének –, nem csak a sokszor szomorú, néha vidám és időnként felemelő eseményekre, történésekre emlékeztetnek, hanem arra is, hogy nem is olyan régen volt egy normális életünk.

További infók

Szintén nem az eredeti időpontban, de szerencsére idén is megrendezik a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivált, végül szeptember 10. és 16. között. A Toldi mozi kínálatában a legújabb hazai és nemzetközi rövidfilmek versenyzői mellett tematikus vetítéseket is találhatunk. A filmek közti szünetekben olyan szakmai programokon vehetünk részt, mint a Pitchforum vagy a Budapest Debut Film Forum, ahol ígéretes nemzetközi elsőfilmes projektek mutatkoznak be.

További infók 

A Budapest Borfesztivál a korlátozott lehetőségek ellenére is minden szempontból minőségi programegyüttest épített fel, melyen szeptember 10. és 13. között vehetünk részt a Budavári Palota Hunyadi udvarában. Az impozáns környezet már önmagában megalapozza a hangulatot, ám ha ehhez jön még egy-két pohár prémium bor vagy pezsgő, garantált lesz az élmény. Ráadásul a kitelepülő standoknál kapható finomabbnál finomabb grillkülönlegességekkel kísérhetjük az italunkat. A négy nap alatt számos koncertet láthatunk, ahol mindenféle stílus képviselteti magát a jazztől a népzenén át, egészen a balkáni dallamokig.

További infók

A szeptemberi Múzeum+ főszereplője Raffaello, a helyszíne pedig a közelmúltban felújított Szépművészeti Múzeum lesz. A késő estig tartó programsorozat során hallgathatunk régizene-koncertet, rész vehetünk tárlatvezetéseken a múzeum megújult kiállításaiban, de lesz szó a kortárs és a reneszánsz kapcsolatáról is. A programok közötti frissítőről és finom falatokról a Fine Art Bistro fog gondoskodni.

További infók 

Szeptember 11., péntek

Az Independent Label Fair Budapest Magyarország első, kifejezetten underground stílusokkal foglalkozó független hazai lemezkiadóknak és közönségüknek szóló vására, melynek főszervezője a Budabeats Records. Az Independent Label Fair Budapest szeptember 11-én indul a Jurányi Házban a szakmai programokkal, másnap pedig a Gólyában rendezik a lemezpiacot zenei és gyerekprogramokkal kiegészítve.

További infók 

A Képíró utcai Kisterem az elmúlt hónapok kihívásait követően rövid időre kilép a megszokott keretei közül és egy nagyszabású kiállítást rendez a galéria által képviselt fiatal- és középgenerációs művészek részvételével a Kincsem-palotában.

A galéria a közös gondolkodás és az együttműködés mentén kezdeményezte a projektet, lehetőséget kínálva, hogy a virtuális jelenlét helyett újra közvetlen kapcsolatba kerüljünk a művészettel. A kiállítás izgalmas válogatást mutat be a Kisterem által képviselt művészek legfrissebb munkáiból a nagyközönség számára.

További infók 

Szeptember 11-én látogatást tehetünk a Budapesti Történeti Múzeum textilrestaurátor műhelyében, ahol kiderül, mivé lesz a textil a föld alatt, hogyan varrták a lábbelit a középkorban és mire jó a görbe tű.

További infók 

Szeptember 12., szombat

Tizennegyedik alkalommal rendezik meg idén az Ars Sacra Fesztivált, amelyen megünneplik a pálos rend megalakulásának 750. évfordulóját. A szeptember 12. és 20. között zajló eseménysorozat részeként tartják meg a szakrális építészeti konferenciát, megrendezik a nyitott templomok napját és az Ars Sacra Filmfesztivált is.

További infók

Szeptember 12-én a Deák 17 Galériában is új kiállítás nyílik, Élt egyszer egy... címmel. A tárlaton látható 59 kép alkotói – 20 észt művész – a Grimm testvérek meséiből merített ihletet. Természetesen azokból, melyek a lelkivilágukhoz a legközelebb álltak. A tárlat igen­csak sokszínű lett: a legfiatalabb művészek még alkotói pályájuk elején járnak, az idősebbek már maradandó nyomot hagytak művészettörténetünkben. Egyes munkák a gyerekeket szó­lítják meg, mások a nagyobbakat. Mint ahogy a mesékkel is lenni szokott: mindenki megtalálja a neki valót. A többrétegű képeket ki-ki olyan mértékben bontja ki, amennyire az élettapaszta­lata lehetővé teszi. Van, aki megmarad a felszínnél, mások leásnak a legmélyebb, legtitkosabb rétegekig. Az bizonyos, hogy senkinek sem kell csalódnia, és a komor tónusok mellett világos, derűs árnyalatok nyújtanak vigaszt.

További infók 

Szeptember 12-én rendezik meg a második Vintage Outfit Marketet, ami az ország legnagyobb vintage ruhavására. A helyszín most is az ELLÁTÓház lesz, ahol igazi kincseket lelhetünk majd az őszi szezonra.

További infók

A hagyományos tavaszi Floralia Fesztivál ugyan elmaradt az Aquincumi Múzeumnál, de nem kell egy teljes évet várnunk a következő római kort idéző fesztiválra, szeptember 12-én és 13-án ugyanis első alkalommal rendezik meg a Római Fesztivált. Az érdeklődők láthatnak majd látványos gladiátor- és légiósbemutatókat, felfedezőútra indulhatnak az ókori Óbudán, illetve számos kézműves foglalkozáson, interaktív tárlatvezetésen és egyéb izgalmas programon is részt vehetnek.

További infók 

Szeptember 13., vasárnap

Szeptember 13-án újra Piacok Napja az Erzsébet téren. Vintage, termelői, retró, egyedi, kézműves – ruhák, tárgyak, kiegészítők, ékszerek, ajándékok, kincsek, natúr kozmetikumok, zero waste termékek, gasztrokülönlegességek, magyar zöldségek és gyümölcsök, sajtok, húsok, mézek, szörpök, pékáruk és mindenféle háztáji termék közül válogathatunk ismét a Piacok Napján.

További infók 

Vasárnap, a Korzózz Velünk sétája során találkozások, randevúk, ismerkedések helyszíneit járhatjuk be egy sajátos belvárosi időutazás keretében. Rácsodálkozhatunk egy főúri palota szépséges báltermére, beleképzelhetjük magunkat a bál izgalmas forgatagába, ahol ráadásul megtanulhatjuk a hölgyek titkos legyezőnyelvét.

Végigsétálhatunk Budapest korzóin, a „véletlen” találkozások helyszínein, ahol mindenki ott volt valaha, aki látni és látszani kívánt. Meglátogathatjuk a közelmúlt évtizedeinek legendás találkahelyeit, lesz szó az internetes ismerkedésről és betekinthetünk egy valódi személyes társkereső rendezvény kulisszái mögé is.

További infók 

A POP UP Garage segít, hogy túladhass a szekrényedben feleslegesen álló, kihasználatlan ruháidon, hogy helyette új darabokat szerezhess be, a boltinál alacsonyabb áron. A Füge Udvarban, szeptember 13-án megrendezett garázsvásáron asztalt is foglalhatsz, hogy elhozd eladásra szánt darabjaid, de csak nézelődni is érdemes betérni. A programon előrelátóan akciós hideg italokkal szolgálják ki a résztvevőket.

További infók 

Ha nincs ötletetek, hol kiránduljatok a hétvégén, netán már kimaxoltátok a budai oldalt, akkor érdemes szétnézni a Pesten is. Habár a lehetőség kevesebb ezen az oldalon, mégis akadnak olyan izgalmas kirándulóhelyek itt, mint a Molnár-sziget, a Merzse-mocsár vagy éppen a Kolonics György sétány. Korábbi cikkünkben 7 pesti célpontot gyűjtöttünk össze nektek.

Szeptember 14., hétfő

Idén már hatodik alkalommal rendezik meg az Ékszerek Éjszakája Budapestet szeptember 14. és 20. között. Ismét kortárs ékszerkiállítások özönlik el Budapest belvárosát, ahol a magyar alkotók önálló vagy csoportos kiállításokon mutatják be legújabb munkáikat. Ebben az évben több mint 80 kortárs hazai ékszertervező alkotását láthatja a közönség, közel 30 különböző helyszínen. Az idei nemzetközi pályázati felhívás hívószava: Nulla Negatív. A téma megközelítése számtalan lehetőséget tartogatott, melyre a pályázók sajátos választ adtak ékszer formájában.

A magyar alkotók munkái mellett a nemzetközi ékszerpályázatból összeállt kiállítási anyagot is bemutatják, amelynek megnyitója szeptember 18-án, pénteken 18.00-kor lesz a Hybridart Space galériában.

További infók 

Szeptember 15., kedd

Hagyományos formájában ugyan az idei Brain Bar elmarad, ám így sem maradunk majd értékes gondolatok nélkül, ugyanis az izgalmas jövőfesztivál az online térbe költözik. Szeptember 15. és 17. között a Brain Bar Facebook-oldalán olyan témákban nézhetünk előadásokat, mint a politika, a jövőkutatás, a tudomány vagy a művészetek.

További infók

Szeptember 16., szerda

20-nál is több kiállítóval, 100-féle csapolt és üveges sörrel búcsúzik a nyártól a Corvin Szezonzáró Sörnapok szeptember 16-tól 20-ig, melynek helyszíne a már megszokott módon a Corvin sétány lesz.

További infók

Szeptember 16-tól kezdődően négynapos mulatsággal ünnepli 25. születésnapját a Fonó Budai Zeneház. A négy nap során 13 koncert, 4 táncház és több mint 50 fellépő várja a népzene rajongóit. Az első napon a Fonó Szerda keretein belül Szalonna és Bandája lép színpadra. A három tematikus napon pedig a múltból táplálkozó, de a jövőbe mutató, válogatott koncertekkel készül a Fonó: a Kamara Selection napján (csütörtökön) kamaraprodukciókat, a Duo Selection napján (péntekeken) duó felállásokat, a Fonó Selection napján (szombaton) pedig nagykoncerteket nézhetnek, hallgathatnak meg a látogatók.

További infók

Első születésnapját ötfogásos borvacsorával ünnepli a közel-keleti és mediterrán ízeket ötvöző Byblos, amelyre Osama és Mohammad Kutaini séfek remek Chateau Musar borválogatással készülnek.

További infók 

Címkék